search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:26
MENU CLOSE

Σκληρή σύγκρουση Τσίπρα-Σαμαρά για την Εξεταστική

06.04.2015 22:59
Σκληρή σύγκρουση Τσίπρα-Σαμαρά για την Εξεταστική - Media

​Τους λόγους για τους οποίους η κυβερνητική πλειοψηφία εισηγήθηκε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής παρουσίασε ο πρωθυπουργός αναλυτικά στην πρωτολογία κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεν έλειψαν οι επιθέσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και η ευθεία αντιπαράθεση με τον Αντώνη Σαμαρά.

Τους λόγους για τους οποίους η κυβερνητική πλειοψηφία εισηγήθηκε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής παρουσίασε ο πρωθυπουργός αναλυτικά στην πρωτολογία κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεν έλειψαν οι επιθέσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και η ευθεία αντιπαράθεση με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ωστόσο ξεκίνησε την ομιλία του απαντώντας στην προειδοποίηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, με Ανακριτική Επιτροπή στην περίπτωση που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ρίξει τη χώρα «στα βράχια». «Θα κάνετε ανακριτική για μια κυβέρνηση μόλις δύο μηνών;» που βρήκε μια χώρα φορτωμένη προβλήματα, διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας συμπληρώνοντας «Και μας λέτε ότι εμείς δε θέλουμε συναίνεση»;

«Διερεύνηση από το ’81; Να πάμε και στους πρωτόπλαστους»!

Αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ – η οποία όπως είπε κατατέθηκε μόλις δύο ώρες πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή – αναρωτήθηκε γιατί δεν την κατέθεσε όσο ήταν στην κυβέρνηση ώστε να μπορεί να προχωρήσει η διερεύνηση. «Αφού θέλατε να διερευνηθεί όλη η περίοδος, γιατί δεν τη φέρατε δυόμισι χρόνια που ήσασταν κυβέρνηση» σημείωσε και συνέχισε κατηγορώντας την ΝΔ ότι θέλει να « θολώσει τα νερά». Θα μπορούσε, είπε η Εξεταστική να εκκινεί και από το 1979 ή από παλιότερα αλλά το θέμα, τόνισε, «δεν είναι να ξεχειλώσουμε χρονικά το αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής» γιατί σε μια τέτοια προοπτική «χάνεται αυτό που ποινικολόγοι ονομάζουν αιτιώδη συνάφεια μεταξύ πράξης και αποτελέσματος». Και κατάληξε λέγοντας «θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε ευθύνες και μεταξύ των πρωτοπλάστων αλλά δεν πρόκειται να λάβουμε απαντήσεις»!

«Ο Βενιζέλος η αιτία που ο Σαμαράς δεν έκανε Εξεταστική»

Θυμίζοντας τη μία και μόνη Εξεταστική που είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος της ΝΔ, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Θα θέλατε να κάνετε Εξεταστική Επιτροπή, αλλά δεν κάνατε γιατί συγκυβερνήτης σας ήταν ο κ. Βενιζέλος». Και στη συνέχεια απευθυνόμενος προς τη ΝΔ – εφόσον, όπως είπε,  η πρότασή της περιλαμβάνει ως υποσύνολο την μνημονιακή πενταετία που διερευνά η πρόταση της πλειοψηφίας – την κάλεσε να υπερψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης και να αφήσει τις υπεκφυγές.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και ύστερα από πρόκληση από το ακροατήριο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της Επιτροπής για τον Λογιστικό Έλεγχο του Δημόσιου Χρέους – «τόσο πολύ σας ενόχλησε;» είπε – και χαρακτήρισε ανοίκεια συμπεριφορά την επιστολή (Βενιζέλου) προς τον ΠτΔ όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται  ότι ο κ. Παυλόπουλος «ξεγελάστηκε» από την Πρόεδρος της Επιτροπής προκειμένου να παραστεί και να της δώσει αξία με το κύρος του.

Διερεύνηση αξιόποινων πράξεων και όχι πολιτικών επιλογών

Αναφερόμενος στους λόγους της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει διάθεση ρεβανσισμού από την πλευρά της κυβέρνησης, ούτε να ποινικοποιηθούν πολιτικές αντιλήψεις και πολιτικές επιλογές, αλλά συγκεκριμένες πτυχές και πράξεις που ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο και που ενδεχομένως είχαν άλλα κίνητρα κι εξυπηρετούσαν συμφέροντα.

Ως σημαντική παράμετρο για τη διερεύνηση της υπαγωγής στο μνημόνιο ανέφερε και την ανάγκη αποκατάστασης του αισθήματος της κοινωνίας απέναντι στο πολιτικό σύστημα που έως σήμερα δίνει την εντύπωση ότι επιφυλάσσει για τον εαυτό του την πολιτική ασυλία. Είναι ευρύτατα διαδεδομένη, σημείωσε, η αντίληψη της συμπαιγνίας των πολιτικών δυνάμεων, ότι καλύπτει η μία την άλλη, κάτι που όπως πρόσθεσε δεν είναι κατ’ ανάγκη ορθό αλλά το πολιτικό σύστημα οφείλει να λάβει υπόψη και να διαλύσει την κοινωνική καχυποψία.

Όσον αφορά τα προς διερεύνηση γεγονότα που προτείνει η κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του ελλείμματος το 2009 (για ποιο λόγο, με ποια μεθοδολογία και με τίνος απόφαση), την απόφαση της ΤτΕ για την αύξηση του χρόνου διακανονισμού των ομολόγων, για το τι διημείφθη στις Κάννες το 2011 –« πώς ανατράπηκε ένας πρωθυπουργός για πρώτη φορά μέσα από παρασκηνιακές διαδικασίες» – το PSI, την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ασυλία στα διοικητικά συμβούλια μνημονιακών οργανισμών όπως το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ, αλλά και η ΤτΕ.

Σαμαράς: Τελικά θα απολογηθείτε εσείς

«Ετοιμάζετε κατηγορητήριο για όσους κράτησαν τη χώρα όρθια και μέσα στο ευρώ. Δεν ήταν το μνημόνιο που έφερε την κρίση, ήταν η κρίση που έφερε τα μνημόνια. Επιμένετε να μας καταγγέλετε γιατί όλο και περισσότερο εσείς χρεοκοπείτε. Τελικά θα απολογηθείτε εσείς. Αν δεν αλλάξετε θα γυρίσει σε βάρος σας. Με αυτά που κάνετε επιβαρύνετε τη θέση σας», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επιτεθέμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια της συζήτησης για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια.

Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε «επιτέλους κυβερνήστε – Ξεχάστε την εύκολη δραπέτευση», τονίζοντας ότι «εμείς δεν υπογράψαμε το πρώτο μνημόνιο, στηρίξαμε μόνο το δεύτερο» και συμπλήρωσε: «Θέλετε να καταδικάζετε συνεχώς τους προηγούμενους κι ας πέτυχαν».

«Ο πρωθυπουργός δεν θέλει συναίνεση, αλλά κατασκευάζει εχθρούς, προσπαθεί να συγκαλύψει τη διάψευση των προσδοκιών του λαού», σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς, προειδοποιώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι αν η χώρα χρεοκοπήσει, θα υπάρξει ανακριτική επιτροπή «για το ποιος ρίχνει τη χώρα στα βράχια».

«Η διερεύνηση πρέπει να επεκταθεί και στη δική σας διακυβέρνηση, όχι μισές δουλειές», συμπλήρωσε ο Αντώνης Σαμαράς. «Κάντε όσες εξεταστικές επιτροπές θέλετε, εμάς καμία δεν μας αγγίζει. Δεν ψηφίζουμε την πρόταση για την εξεταστική αλλά θα είμαστε παρόντες στην επιτροπή», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του να ξεκινήσει η έρευνα για την εξεταστική από το 1981.

Τσίπρας: Νοσταλγήσατε την περίοδο των Καννών;

Η σκληρή επίθεση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Αντώνη Σαμαρά κορυφώθηκε όταν ο πρωθυπουργός, ανεβάζοντας στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης, σημείωσε: «Και με την ευκαιρία: Σας ζήτησε ποτέ κανείς να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση και δεν το ξέρω ή νοσταλγήσατε την περίοδο των Καννών; Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το παλάτι. Μην περιμένετε άδικα. Τελεία και παύλα».

Απαντώντας ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι «πρώτη φορά θα έχει συμβεί τέτοια ανατροπή όταν ο τότε πρωθυπουργός έχει συζητήσει και με εσάς ποιον αντικαταστάτη θα επιλέξει – εσείς του προτείνατε τον κ. Αρσένη – και σε εμένα είχε προτείνει πέντε διαφορετικούς πρωθυπουργούς μέχρι να καταλήξουμε στον Παπαδήμο».

Σε εκείνο το σημείο ο πρωθυπουργός διόρθωσε τον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας του ότι τον Γ. Αρσένη πρότεινε για την υπηρεσιακή κυβέρνηση αλλά τελικά επελέγη η λύση του Π. Πικραμμένου.

Κατόπιν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε και στις βολές Τσίπρα περί συμμετοχής του σε οικουμενική κυβέρνηση αναφέροντας ότι «δεν μιλάμε για τα δικά μου όνειρα. Οι ξένοι με ρώτησαν αν θα σας στηρίξω να βγούμε από τους δικούς σας εφιάλτες», συμπληρώνοντας μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς πως «είπα ότι αν αυτή η συμφωνία βοηθά την χώρα θα την στηρίξω».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:24