search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:36
MENU CLOSE

Τα «δώρα» Πούτιν στον Τσίπρα (Video)

07.04.2015 05:45
Τα «δώρα» Πούτιν στον Τσίπρα (Video) - Media

Ξεπάγωμα των ελληνορωσικών σχέσεων με οικονομικά ανταλλάγματα πρόκειται να δώσει η Ρωσία στην Ελλάδα.

Ξεπάγωμα των ελληνορωσικών σχέσεων με οικονομικά ανταλλάγματα πρόκειται να δώσει η Ρωσία στην Ελλάδα.

Ενώ Ευρώπη και Αμερική βλέπουν με «μισό» μάτι την επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, τόσο η Ρωσία, όσο και η Ελλάδα δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων.

Ωστόσο, όλα αυτά δεν απασχολούν την κυβερνητικό επιτελείο που βρίσκεται με το «βλέμμα» στη Μόσχα και προετοιμάζει το διήμερο ταξίδι του πρωθυπουργού. Στη Μόσχα, ετοιμάζουν «δώρα» για την ελληνική οικονομία, με αφορμή την επίσκεψη του Α. Τσίπρα.

Άμεσα θα εξεταστεί η άρση του εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, διαδικασία που θα ξεκινήσει την Τετάρτη με τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Στη συνέχεια, 20 ελληνικές εταιρείες θα ελεγχθούν από τις ρωσικές αρχές. Μάλιστα εξετα΄ζεται και το σενάριο δημιουργίας μικτών, ελληνορωσικών, εταιρειών επεξεργασίας των αγροτικών προϊόντων.

Επιπλέον όμως, ως ένα ακόμη «δώρο» που φέρεται να θέλει να κάνει το Κρεμλίνο στην ελληνική οικονομία είναι η «διαγραφή» των προστίμων για τη χαμηλή κατανάλωση φυσικού αερίου από την Ελλάδα. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τα φαινόμενα παρεμβαίνει στην Gazprom, προκειμένου να χαριστούν τα πρόστιμα προς την Ελλάδα, για τη μειωμένη κατανάλωση κατά 40% την περασμένη χρονιά.  

Παράλληλα, η Μόσχα ασκεί πιέσεις προς την ελληνική πλευρά, προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να επισκεφθεί ξανά τη Ρωσία στις 9 Μαΐου, την ημέρα των εκδηλώσεων για τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Η απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ιδιαίτερα τη δεδομένη στιγμή, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις τις προηγούμενες ημέρες.

Σε αυτό το κλίμα χαρακτηριστική ήταν η πρόσφατη αντίδραση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς που άφηνε αιχμές για την ελληνορωσική προσέγγιση προειδοποιώντας των Αλέξη Τσίπρα ότι θα χάσει την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία του λέγοντας  στην «Hannoversche Allgemeine Zeitung»:  «Θα ήταν «απαράδεκτο» εάν τώρα ο Α. Τσίπρας υπολογίζει ότι ως αντάλλαγμα για ρωσική βοήθεια θα θέσει σε κίνδυνο την κοινή θέση της Ε.Ε σε ό,τι αφορά την Ρωσία».

Και σε δημοσίευμα του o βρετανικός Guardian, τόνιζε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «ρισκάρει να γίνει ο χρήσιμος ηλίθιος του Πούτιν», την ώρα που δεν έχει τίποτα να κερδίσει από αυτή του την επίσκεψη στη Μόσχα. Σύμφωνα, με την αρθρογράφο η Μόσχα δεν μπορεί να δανείσει την Αθήνα, παρά μόνο να αντλήσει επικοινωνιακή νομιμοποίηση από τη σχέση της, με έναν Ευρωπαίο ηγέτη», ενώ Financial Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung και άλλα διεθνή μέσα εξέφραζαν τον προβληματισμό τους μη τυχόν η Ελλάδα γίνει ο «Δούρειος Ίππος» της Ρωσίας στην Ευρώπη.

Μάλιστα οι Financial Times, με δημοσίευμα τους τόνιζαν ότι «η Ελλάδα και ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να βρει σωτηρία στην Μόσχα και για αυτό καλύτερο θα είναι να μιλήσουν οι δύο ηγέτες για… τον καιρό και τα σπορ». Το άρθρο ανέφερε επίσης ότι δεν είναι απλή μία συνεργασία Ελλάδας- Ρωσίας, και σημείωνε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει σε σοβαρό βαθμό την Αθήνα, καθώς η ρωσική οικονομία είναι σε κακή κατάσταση.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:36