search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:44
MENU CLOSE

Εικόνες τρόμου από Παλαιστίνιους που γλίτωσαν από τον ISIS στη Συρία

07.04.2015 12:26
Ισραήλ: Κανείς δεν ευθύνεται για το θάνατο τεσσάρων παιδιών από βομβαρδισμό σε παραλία της Γάζας - Media

Για τις στιγμές φρίκης που έζησαν στη Συρία, στα χέρια των τζιχαντιστών του ISIS, μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Παλαιστίνιοι που γλύτωσαν από τις φρικαλεότητες της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης.

Για τις στιγμές φρίκης που έζησαν στη Συρία, στα χέρια των τζιχαντιστών του ISIS, μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Παλαιστίνιοι που γλύτωσαν από τις φρικαλεότητες της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης.

Μετά από δύο χρόνια πείνας και πολέμου, ο Ιμπραήμ Αμπντέλ Φατάχ είδε κομμένα κεφάλια από τους τζιχαντιστές σε καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων στη Δαμασκό της Συρίας.

Αυτό ήταν. Έφυγε και δεν κοίταξε καν πίσω.

Αξύριστος, χλωμός και αδύνατος, βρήκε καταφύγιο με τη γυναίκα και τα εφτά του παιδιά στο σχολεία Ζέιναμπ Αλ-Χαλίγιεχ, στο κομμάτι της συριακής πρωτεύουσας που ελέγχει ο στρατός του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

«Είδα πολλά κεφάλια. Σκότωναν παιδιά μπροστά στους γονείς τους. Είμασταν τρομοκρατημένοι», λέει.

«Είχαμε ακούσει για τη σκληρότητά τους από την τηλεόραση, όμως όταν τα είδαμε με τα μάτια μας… Μπορώ να σας πω, ότι η φήμη τους δικαιολογείται απόλυτα», προσθέτει.

Στο σχολείο αυτή την περίοδο φιλοξενούνται 98 εκτοπισμένοι, μεταξύ τους 40 παιδιά. Όλοι σε τρεις αίθουσες.

Σύμφωνα με τον Ανγάρ Αμπντέλ Χάντι, στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) στη Δαμασκό, 500 οικογένειες ή 2,500 άτομα εγκατέλειψαν το Γιαρμουκ πριν οι τζιχαντιστές του ISIS επιτεθούν στον καταυλισμό, που πλέον θεωρείται ότι βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο της Αλ Νούσρα, οργάνωσης – παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

«Παίζοντας ποδόσφαιρο με κεφάλια»

«Στην οδό της Παλαιστίνης, στον καταυλισμό, είδα δύο μέλη του ISIS να παίζουν ποδόσφαιρο με κομμένα κεφάλια», λέει ο 16χρονος Αμζαντ Γιαακούμπ, που ο ίδιος έχει πρησμένο το πηγούνι του και το ένα μάτι.  
Οι τζιχαντιστές ήρθαν στο σπίτι ψάχνοντας για τον αδελφό μου, που ανήκει στις Λαϊκές Επιτροπές της Παλαιστίνης. Με χτυπούσαν μέχρι που κατέρρευσα και με παράτησαν, θεωρώντας με νεκρό», προσθέτει.

Μία σαραντάχρονη γυναίκα αναφέρει:

Η έλευση του ISIS σήμαινε καταστροφή και σφαγή. Η συμπεριφορά τους δεν είναι ανθρώπινη και η θρησκεία τους δεν είναι η δικιά μας», λέει με δάκρυα στα μάτια.
«Όλα άλλαξαν μετά την έλευση του ISIS. Πριν δεν φοβόμασταν τον θάνατο, γιατί αν διεξάγονταν μάχες οι αντικυβερνητικοί διασφάλιζαν ότι οι άμαχοι θα οδηγηθούν σε καταφύγια, λέει η Αμπίρ, μια 47χρονη γυναίκα.

«Έφυγα χωρίς να πάρω τα υπάρχοντά μου. Η σύζυγός μου δεν μπόρεσε να με ακολουθήσει. Βγήκα έξω κολλημένη στους τοίχους για να μη με δουν οι ελεύθεροι σκοπευτές», λέει η 19χρονη Νάντια, φροντίζοντας το μόλις δύο μηνών βρέφος της.

Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς, η κυριότερη οργάνωση της παλαιστινιακής αντίστασης, έχει επανειλημμένα καταδικάσει τις φρικαλεότητες του ISIS, συγκρίνοντάς τες με τις φρικαλεότητες των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:43