search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:02
MENU CLOSE

Πάσχα, της Τέχνης Πάσχα…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1859
08-04-2015
08.04.2015 03:00
pod_0804_039_cmyk.jpg

Αν θα μείνετε στην πόλη αυτές τις πασχαλινές μέρες και θέλετε να είστε μέσα στο κατανυκτικό κλίμα, το «Ποντίκι Art» σας προτείνει συναυλίες εκθέσεις παραστάσεις και ταινίες που μπορείτε να παρακολουθήσετε μόνοι ή με την οικογένειά σας.

 

Αν θα μείνετε στην πόλη αυτές τις πασχαλινές μέρες και θέλετε να είστε μέσα στο κατανυκτικό κλίμα, το «Ποντίκι Art» σας προτείνει συναυλίες εκθέσεις παραστάσεις και ταινίες που μπορείτε να παρακολουθήσετε μόνοι ή με την οικογένειά σας.

 

Μουσική

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά υποδέχεται την Εθνική Συμφω­νική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ, η οποία θα παρουσιάσει μια συναυλία με το «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ. Συμπράττει η Χορωδία του Με­τσόβου Πολυτεχνείου. Αν ο Πειραιάς σας πέφτει λίγο μακριά, η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά από τη ΝΕΡΙΤ. (Δημοτικό Θέα­τρο Πειραιά, Μ. Τετάρτη 8.4, 21.00).

Οι φετινές πασχαλινές εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κορυφώνονται με την παρουσίαση του συγκλονιστικού θρήνου της Παναγίας «Stabat mater» του Γιόζεφ Χάυντν από την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής σε όργανα εποχής υπό τον Γιώργο Πέτρου. Τα φωνητικά μέρη θα αποδώσουν οι σολίστ Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), Ειρήνη Καράγιαννη (μετζοσοπράνο), Βασίλης Καβάγιας (τενόρος) και Πέτρος Μα­γουλάς (μπάσος). Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να ακούσει την «Πένθιμη συμφωνία» ή «Συμφωνία των λυγμών», επίσης του Χάυντν. (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 8.4, 20.30).

Βασίλης Τσαμπρόπουλος – Νεκταρία Καραντζή, «Μουσικές των Αγγέλων». Πιάνο – φωνή. Δύο χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη συνεργασία τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε ένα απρόβλεπτο μουσικό πάντρεμα Δύσης και Ανατολής, με πυρήνα τους βυζαντινούς ύμνους. Στο ρεπερτόριό τους πε­ριλαμβάνονται βυζαντινοί ύμνοι, δημοτικοί λαϊκοί θρήνοι της Μεγάλης Εβδομάδας, μουσικές συνθέσεις του Βασίλη Τσαμπρόπουλου κυρίως πάνω στους ψαλμούς του Δαβίδ, θρησκευτικά έργα του Μπαχ και άλλες κλασικές συνθέσεις (Μεγάλη Τετάρτη – Μεγάλη Πέμπτη, Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17, Μετς 210 9213310).

•  Επίσης σήμερα, στις 20:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Με­λίνα» (Ηρακλειδών 66, Θησείο), «Ύμνοι, προσευχές και άριες απ’ όλο τον κόσμο». Συναυλία. Ερμηνεύει η σοπράνο Δέσποινα Τσολάκη. Πιάνο: Χριστιάνα Μάνου. Απόδοση κειμένων: Έλενα Κρυστάλλη και Νίνα Διακοβασίλη. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αλέ­ξανδρος Πετρίδης.

Το Θέατρο «Πόρτα» της Ξένιας Καλογεροπούλου διοργανώνει βραδιά ορχηστρικής πανδαισίας. Η Αντιγόνη Τσάλλα, φλαουτίστα με ειδίκευση στο φλάουτο της εποχής του μπαρόκ, επιμελεί­ται και ερμηνεύει με τη σοπράνο Έλενα Κρασάκη παρουσιάζο­ντας συνθέσεις των J.-M. Leclair, L.-N. Clérambault, C. Monteverdi, F. Couperin, J.-Ph. Rameau, Sainte-Colombe και Mιχάλη Παρασκάκη. Ο συνθέτης Μιχάλης Παρασκάκης θα προσφέρει τη δική του σύγχρονη ματιά χρησιμοποιώντας το ιδιαίτερο ηχόχρωμα των οργάνων της μπαρόκ περιόδου, με κείμενο από το τροπάριο της Μ. Πέμπτης «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου». (Θέατρο Πόρτα, 8.4, 21.15).

Ο Κώστας Χαριτοδιπλωμένος, η Πωλίνα και ο Κώστας Μπίγαλης επιστρέφουν με όλες τις ανεπανάληπτες επιτυχίες τους για μια εορταστική εμφάνιση. (Κύτταρο, 12.4, 22.00)

 

Με τα παιδιά

Τα μουσεία της πόλης προσκαλούν τα πιτσιρίκια να ανακαλύ­ψουν παμπάλαια έθιμα και παραδόσεις μέσα από αφηγήσεις τραγούδια και χειροποίητες κατασκευές.

Στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης διοργανώνουν εκ­παιδευτικό πρόγραμμα «Φαντάσου, ο Picasso, o Matisse και ο Pollock να έβαφαν πασχαλινά αυγά… πώς θα έμοιαζαν;» (Μου­σείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης 8.4, 10.30 – 12.30).

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τα παιδιά παρέα με τους αρχαιολόγους θα φτιάξουν πλάσματα μυθικά για να στολίσουν τις λαμπάδες τους (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 8.4).

Στο Παιδικό Μουσείο της Κυδαθηναίων τα πιτσιρίκια θα μά­θουν για τις πασχαλινές μαγειρικές και θα φτιάξουν κουλούρια (8.4 ) αλλά και αυγά από χαρτόνι και σύρμα (9.4), ενώ θα γνωρί­σουν και τα πάθη του Χριστού με τη ματιά του Δομίνικου Θεοτο­κόπουλου (9 και 11.4).

 

Εκθέσεις

•  Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χα­τζημιχάλη» παρουσιάζει έως τις 19 Απριλίου, σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και το Λύκειο Ελληνίδων, την έκθεση «Πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας στο Σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη».

Τη Μ. Τετάρτη, στο Κέντρο Πηλού (Φανοσθένους και Σφιγγός Νέος Κόσμος), έκθεση κεραμικών αυγών και εργαστήριο κατα­σκευής πασχαλινού αυγού, με αφορμή το πρώτο αυγό Faberge .

Στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66, Θησείο), πασχαλινά έθιμα του τόπου μας. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Μαθαίνουμε τα έθιμα του Πάσχα μέσα από αφηγήσεις μουσική από χορωδίες και φωτογραφικό υλικό. Για παιδιά έως 12 ετών.

17:00 – 19:00 Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων. (Λεωνίδου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο). Τα πασχαλινά αυγά στο καλάθι της «γριάς αυγουλούς». Δράση για γονείς και παιδιά στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης

 

Θέατρο

Το μνημειώδες μυθιστόρημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι «Αδερφοί Καραμάζοφ» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη και πρωτότυπη μουσική της Μόνικας. Παίζουν: Aντίνοος Αλμπάνης, Μπάμπης Γαλιατσάτος Λάζαρος Γεωργακόπουλος Μελέτης Ηλίας, Λένα Παπαληγούρα, Βασιλική Τρουφάκου, Αινείας Τσαμάτης. (Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Υπόγειο, πρεμιέρα 14.4).

Το «Ψυγείο» του αντισυμβατικού Copi είναι μια παρανοϊκή κωμωδία για τον ρατσισμό, την ομοφοβία, τη μοναξιά και τον θάνατο, από τους Μένια Αναγνωστοπούλου, Λοΐζο Καμπούρη και Σταύρο Μπαφέτη. (Θέατρο του Νέου Κόσμου, πρεμιέρα 15.4).

 

Θέατρο – Λογοτεχνία

•  Η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή και ο βραβευμένος ποι­ητής Θοδωρής Ρακόπουλος διοργανώνουν το αφιέρωμα «He thought he saw an elephant», που παντρεύει ετερόκλητες λο­γοτεχνικές και μουσικές επιλογές. Συμμετέχουν οι συγγραφείς Σωτήρης Δημητρίου, Αχιλλέας Κυριακίδης Χάρης Βλαβιανός Μαρία Τοπάλη και οι λυρικοί τραγουδιστές Μάιρα Μηλολιδάκη, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Αναστασία Κότσαλη κ.ά. (Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης 8.4, 21.00).

O Παναγιώτης Τερζάκης διαβάζει κείμενα μέσα από την ποίηση και τη λογοτεχνία συνθέτοντας ένα οδοιπορικό μυσταγωγίας και εσωτερικής αναζήτησης με τίτλο «Είμαι εγώ, Κύριε» (Θέατρο Οlvio, 8.4, 21.30)

 

Σινεμά

Δέκα ταινίες που πρέπει να δείτε:

Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (Πιερ Πάολο Παζολίνι, 1964)

Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ (Φράνκο Τζεφιρέλι, 1977)

•  Βασιλεύς των Βασιλέων (Σεσίλ ντε Μιλ, 1927) και την επανέκδοσή του (Νίκολας Ρέι, 1961)

•  La vie et la passion de Jesus Christ (Ζεκά Φερντινάντ, 1903)

•  Γολγοθάς (Ζουλιέν Ντουβιβιέρ, 1935)

•  Ο Χιτών (Χένρι Κόστερ, 1953)

•  Βαραββάς (Ρίτσαρντ Φλέισερ, 1961)

•  Η Μεγαλύτερη Ιστορία του Κόσμου (Τζορτζ Στίβενς, 1965)

Jesus Christ Superstar (Νόρμαν Τζούισον, 1973)

O Τελευταίος Πειρασμός (Μάρτιν Σκορσέζε, 1988)

Τα Πάθη του Χριστού (Μελ Γκίμπσον, 2004)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24