search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:25
MENU CLOSE

Αγαπάει Ευρώπη, φλερτάρει Μόσχα – Τα μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα από Ρωσία προς τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1859
08-04-2015
08.04.2015 03:00
Αγαπάει Ευρώπη, φλερτάρει Μόσχα - Τα μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα από Ρωσία προς τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς  - Media

Με… αγάπη από τη Ρωσία θα στείλει τα μηνύματά του ο Αλέξης Τσίπρας προς τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς εταίρους, οι οποίοι στέλνουν όλη την… αρνητική τους ενέργεια προκειμένου το ξεπάγωμα των ελληνορωσικών σχέσεων, στο οποίο αποσκοπεί το διήμερο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα, να μην εξελιχθεί σε κάτι θερμότερο

 

Με… αγάπη από τη Ρωσία θα στείλει τα μηνύματά του ο Αλέξης Τσίπρας προς τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς εταίρους, οι οποίοι στέλνουν όλη την… αρνητική τους ενέργεια προκειμένου το ξεπάγωμα των ελληνορωσικών σχέσεων, στο οποίο αποσκοπεί το διήμερο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα, να μην εξελιχθεί σε κάτι θερμότερο, όπως υπονοεί και η επιλογή του χρόνου (το τάιμινγκ, ντε) της συνάντησης, εν μέσω δηλαδή των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Η σημερινή συνάντηση του Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, από τότε που γνωστοποιήθηκε, έχει σημάνει συναγερμό σε Βερολίνο, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα πολλαπλασιάστηκαν στον διεθνή Τύπο τα δημοσιεύματα που μεταφέρουν ενόχληση και «προειδοποιήσεις» εκ μέρους των δυτι κών εταίρων προς την Αθήνα Δεν έλειψαν δημόσιες δηλώσεις, όπως αυτή του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος σημείωσε ότι ο Τσίπρας δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο την ενιαία στάση της Ε.Ε. έναντι της Ρωσίας, ή του αντικαγκελαρίου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί πως η Ελλάδα θα γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη για χάρη της Ρωσίας.

Οι Αμερικανοί θεωρούν αποσταθεροποιητική για τα συμφέροντά τους στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνεται από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο έως την Ουκρανία, τυχόν ενδυνάμωση των διπλωματικών και, κυρίως, οικονομικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας, ενώ το Βερολίνο, αν και διαπραγματεύεται για τη βελτίωση των γερμανορωσικών σχέσεων, στην περίπτωση της Ελλάδας ανησυχεί, μεταξύ άλλων, ότι οι διμερείς ελληνορωσικές συμφωνίες μπορεί να απειλήσουν δικά του επιχειρηματικά συμφέροντα στην Ελλάδα. Και η Κομισιόν παραφυλάει περιφρουρώντας τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για το Ουκρανικό.

Πιθανότατα οι περισσότεροι εκ των εταίρων γνωρίζουν ότι σε αυτήν τη φάση δεν διακυβεύεται και δεν απειλείται από τη Ρωσία η σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη, καθώς οι φανερές και παρασκηνιακές πιέσεις έχουν εν μέρει ναρκοθετήσει το πλαίσιο των ελληνορωσικών επαφών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ενεργειακή συνεργασία.

Φαίνεται ωστόσο ότι καλού – κακού μια υπενθύμιση (από τους εταίρους προς την Αθήνα) δεν βλάπτει. Διότι ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι του ξημερώνει..

 

Η ατζέντα της συνάντησης

Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται και παρά τα σχετικά υπονοούμενα του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, ο πρωθυπουργός δεν αναμένεται να ζητήσει άμεση χρηματοδοτική βοήθεια με τη μορφή δανείου, όπως φοβούνται ή προβοκάρουν διάφοροι. Κάτι τέτοιο θα έστελνε το σήμα της ρήξης με την ευρωζώνη και βεβαίως θα έβαζε σε περιπέτεια τις σχέσεις της Ελλάδας με Ευρώπη και ΗΠΑ, κάτι που κάθε άλλο παρά επιθυμεί ο Τσίπρας.

Χωρίς ωστόσο καμία ιδιαίτερη επίσημη αναφορά, ο πρωθυπουργός αξιοποιεί τον συμβολισμό και τη σημειολογία της επίσκεψης στέλνοντας το μήνυμα στους εταίρους ότι δεν απεμπολεί το «ρωσικό χαρτί», αντιθέτως θερμαίνει τις «μηχανές» για κάθε ενδεχόμενο

Επισήμως η ελληνική πλευρά προβάλλει την υποχρέωση – ή, από άλλη σκοπιά, το δικαίωμά της – να έχει διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις και με χώρες εκτός Ε.Ε. (απλώς αυτές… τυγχάνει να αφορούν ανερχόμενες υπερδυνάμεις ανταγωνιστικές  προς Ε.Ε. και ΗΠΑ). Με άλλα λόγια, όπως οι εξωσυζυγικές περιπέτειες  ταρακουνούν έναν γάμο, έτσι και ο Τσίπρας σκοπεύει να ταρακουνήσει τους εταίρους, αλλά δεν σκέφτεται το διαζύγιο. Άλλωστε  πρόσφατα  δήλωνε στο γερμανικό «Spiegel» – σε ερώτηση για το Grexit – ότι «αγαπάει την Ευρώπη». Η οικονομική βοήθεια στην οποία ποντάρει ο πρωθυπουργός προκύπτει έμμεσα, από τις επιδιωκόμενες συμφωνίες επενδυτικού, εμπορικού κ.λπ. περιεχομένου. Ο Τσίπρας αναφέρθηκε σε συνεντεύξεις του στο θέμα του εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, ενώ χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης έδωσε έμφαση και στο θέμα των επενδύσεων και του τουρισμού

Ως εκ τούτου στο επίκεντρο των συζητήσεων του Τσίπρα με τον Πούτιν αναμένεται να τεθούν κυρίως θέματα διμερών εμπορικών, επιχειρηματικών κι ενεργειακών σχέσεων, με βασικότερο και προσφορότερο όλων την άρση του εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, το οποίο επιβλήθηκε ως συνέπεια των κυρώσεων για την Ουκρανία, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην ελληνική αγροτική οικονομία.

Η Μόσχα φαίνεται διατεθειμένη να προσφέρει αυτό το «δώρο» στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο δημιουργίας ελληνορωσικών επιχειρήσεων για την επεξεργασία αγροτικών προϊόντων.

Στο τραπέζι θα τεθεί και το θέμα της μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου και, σύμφωνα με ρεπορτάζ, η Ρώσοι εξετάζουν τη δυνατότητα να χαριστούν τα πρόστιμα που ζητάει η Gazprom για τη μείωση της κατανάλωσης την περσινή χρονιά (στο πλαίσιο της ρήτρας take or pay).

Βεβαίως θα συζητηθεί και το θέμα της ενεργειακής συνεργασίας και συγκεκριμένα της συμμετοχής της Ελλάδας στον σχεδιασμό για τον ρωσοτουρκικό αγωγό Turkish Stream, ώστε αυτός να διέλθει και από τη Βόρεια Ελλάδα. Η συζήτηση αυτή βέβαια θα γίνει σε διερευνητικό επίπεδο και, αν συνεχιστεί, αναμένεται να τραβήξει σε βάθος χρόνου, όπως εκτιμούν οι έμπειροι περί τα ελληνικά ενεργειακά θέματα.

Αυτό το χρονικό βάθος της υλοποίησης του όποιου σχεδιασμού και της όποιας συνεργασίας επισημαίνουν, άλλωστε, και προς όσους ανησυχούν για τις αμερικανικές ενστάσεις επί του θέματος..

Αύριο ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας με θέμα «Ελληνορωσικές σχέσεις και η Ευρώπη», το μεσημέρι θα συναντήσει το Ρώσο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με τον πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο.

 

Ελπίδες για σταγόνες ρευστότητας

Ενόσω ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στη Μόσχα δεχόμενος τη φιλοξενία του Ρώσου προέδρου, το μυαλό του θα βρίσκεται και στο εν εξελίξει EuroWorking Group, το οποίο συνεδριάζει το απόγευμα της Μ. Τετάρτης και το πρωί της Μ. Πέμπτης προκειμένου να αξιολογήσει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων .

Η Αθήνα ευελπιστεί ότι το διήμερο των εργασιών στην ευρωομάδα των τεχνοκρατών

θα στείλει το μήνυμα ότι σημειώνεται πρόοδος στη διαπραγμάτευση κι επομένως θα οδηγήσει σε κάποιες σταγόνες ρευστότητας μέσα από μια χαλάρωση από την ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς για το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Οι στοχευμένες προειδοποιήσεις κυβερνητικών παραγόντων τις προηγούμενες ημέρες, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν θα συνεχίσει να καλύπτει τις εξωτερικές υποχρεώσεις της από ίδιους πόρους αν δεν εκταμιευτούν δόσεις έως τις 9 Απριλίου που η χώρα πρέπει να πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ, υποχώρησαν. Κι αυτό δεδομένου ότι οι καθυστερήσεις έδειξαν να απομακρύνεται το ενδεχόμενο του έκτακτου Eurogroup, με την Ελλάδα τώρα να μεταθέτει τις ελπίδες της για συμφωνία στο προγραμματισμένο για τις 24 Απριλίου Eurogroup, το οποίο θα γίνει στη Ρήγα της Λετονίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:20