search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:01
MENU CLOSE

Ν. Φίλης: Δεν είμαστε yesmen στην Ευρώπη (Videos)

08.04.2015 10:02
Ν. Φίλης: Δεν είμαστε yesmen στην Ευρώπη (Videos) - Media

«Δεν είμαστε yesman στην Ευρώπη» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία σηματοδοτεί μια «νέα εποχή για τη χώρα».

 

«Δεν είμαστε yesman στην Ευρώπη» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία σηματοδοτεί μια «νέα εποχή για τη χώρα». Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και αναφερόμενος στη μεγάλη σημασία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, εξήγησε ότι η Ελλάδα αναζητεί ένα νέο, αναβαθμισμένο ρόλο ως μέλος της Ε.Ε. «Διεκδικούμε το αυτονόητο» είπε προσθέτοντας, ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να υπάρξει σε αντιπαράθεση, με τη Ρωσία. Παρόλο που το γεγονός αυτό το κατανοεί και η Γερμανία επιδιώκει να διαφυλάττει το προνομιακό ρόλο των διεθνών σχέσεων με τη Ρωσία, για τον εαυτό της. Η κυβέρνηση αποσκοπεί  στη δυνατότητα να υπάρξουν οικονομικές συνεργασίες και εκτός Ε.Ε. για τη χώρα, ώστε «να πάψει να είναι αποικία χρέους της Γερμανίας» εξήγησε ο Νίκος Φίλης διατυπώνοντας τα ερωτήματα: «Δεν αναβαθμίζει το ρόλο της η Ελλάδα, αν υπογραφεί σήμερα ο νότιος διάδρομος μεταφοράς του φυσικού αερίου» ή «Αν η Ελλάδα αποκτήσει μια δύναμη ως χώρα της Ευρωζώνης δεν ενισχύεται η θέση της σε σχέση και με τους πιστωτές;»

Ξεκαθάρισε τέλος, ότι «δεν ζητάμε δανεικά από τη Ρωσία»,αλλά διεκδικούμε χρήματα από παντού αν πρόκειται για την ανασυγκρότηση της χώρας. «Θα συζητηθούν όλα» με όρους συμφέροντες για την Ελλάδα.

 

Ερωτηθείς σχετικά με το χρέος και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με αφορμή το σημερινό Euro Working Group ο Ν. Φίλης διευκρίνισε ότι «καμία διαφωνία ή αντίφαση δεν υπάρχει ανάμεσα στην επιτροπή αλήθειας για το χρέος και την κυβέρνηση» και συμπλήρωσε «Στόχος της επιτροπής είναι να διερευνήσει πως φτάσαμε μέχρι εδώ. Επιπλέον ότι είναι συνομολογημένο μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα τηρηθεί με βάση τη σημερινή πραγματικότητα. Το επαχθές και επονείδιστο δεν αφορά τη σημερινή κατάσταση, αλλά τα προηγούμενα χρόνια. Το ζήτημα του χρέους αποτελεί θέμα «αμοιβαίας συνεννόησης».

Κατέληξε λέγοντας πως πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης είναι «η διαγραφή του χρέους που μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, όπως για παράδειγμα με τη ρήτρα ανάπτυξης που αυτό συνεπάγεται ότι δεν μπορούμε να πληρώνουμε, αν δεν υπάρχει ανάπτυξη. «Ο λογαριασμός δεν βγαίνει» ο στόχος είναι κοινός αλλά χρειάζεται κάποια ευελιξία. Η συζήτηση πρέπει να γίνεται με βάση το πραγματικό πρόβλημα που είναι το ζήτημα της μείωσης του χρέους και όχι το επικοινωνιακό που εξυπηρετεί το τηλεοπτικό σποτ που το αφορά» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50