22/02/2020 13:06:53
20.12.2010

Αναγκαία η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Αναγκαία η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη  - Media

Ο υπεύθυνος της μεγαλύτερης εταιρίας επενδύσεων σε ομόλογα στο Μόναχο της Pimco, Άντριου Μποσομγουόρθ υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας "Die Welt" πως «Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν χωρίς την έξοδό τους από την Ευρωζώνη ή χωρίς μεγάλες μεταβιβάσεις κεφαλαίων».

Ο διαχειριστής επενδύσεων της Pimco σημειώνει ότι η κρίση της Ευρωζώνης δεν αντιμετωπίσθηκε με το μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας που αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ και ότι οι εντάσεις στις αγορές θα μείνουν, έως ότου οι επενδυτές έχουν αποδείξεις ότι θα επιστρέψει η ανάπτυξη στις υπερχρεωμένες χώρες.

Όσο οι αγορές, προσέθεσε, δεν πιστεύουν ότι χώρες - όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία - μπορούν να αποπληρώνουν διαρκώς τα χρέη τους, θα πωλούν τα ομόλογά τους και θα ωθούν έτσι τα επιτόκια τους προς τα επάνω, οπότε θα αυξάνεται και ο κίνδυνος χρεοκοπίας.

Για το λόγο αυτό, είπε, "η πολιτική δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια της στον κίνδυνο χρεοκοπίας μέσα στην ΕΕ", προσθέτοντας ότι "πρέπει να βρει επειγόντως μια λύση για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας" και ότι "το 2013 (σ.σ.: που θα ισχύσει ο μόνιμος μηχανισμός) είναι πολύ αργά". Κατά την άποψη του κ. Μποσομγουόρθ, "η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα μπορούν με το δικό τους νόμισμα να πουλάνε περισσότερο στο εξωτερικό και μέσω των εξαγωγών να επιτύχουν την αναγκαία ανάπτυξη".

Με τον τρόπο αυτό, τόνισε, θα μπορέσει να μειωθεί και το χρέος των χωρών αυτών, οπότε θα μπορούν οι χώρες αυτές να επιστρέψουν στην Ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.