search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:09
MENU CLOSE

Τα μηνύματα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του σε πανεπιστήμιο της Μόσχας

09.04.2015 09:48
Τα μηνύματα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του σε πανεπιστήμιο της Μόσχας - Media

«Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν πόλο σταθερότητας για την κοινή ευρωπαϊκή μας ασφάλεια, στο κέντρο ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης»  είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του με θέμα «Ελληνορωσικές σχέσεις και η Ευρώπη», στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή τονίζοντας ότι σε ένα τρίγωνο αστάθειας, με «τον πόλεμο στην Ουκρανία στο βορά, στα νοτιοδυτικά με τη σύρραξη στη Λιβύη και στα νοτιοανατολικά με την κατάρρευση της Συρίας και τις συγκρούσεις στο Ιράκ» η Ελλάδα «εντός αυτού του ευρύτερου τριγώνου αστάθειας», επιδιώκει και θα επιδιώκει «την ειρήνη και την σταθερότητα στην άμεση γειτονιά μας, της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων».

 

«Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν πόλο σταθερότητας για την κοινή ευρωπαϊκή μας ασφάλεια, στο κέντρο ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης»  είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή τονίζοντας ότι σε ένα τρίγωνο αστάθειας, με «τον πόλεμο στην Ουκρανία στο βορά, στα νοτιοδυτικά με τη σύρραξη στη Λιβύη και στα νοτιοανατολικά με την κατάρρευση της Συρίας και τις συγκρούσεις στο Ιράκ» η Ελλάδα «εντός αυτού του ευρύτερου τριγώνου αστάθειας», επιδιώκει και θα επιδιώκει «την ειρήνη και την σταθερότητα στην άμεση γειτονιά μας, της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στηρίζει μία «ενεργή βαλκανική πολιτική μακριά από εθνικισμούς και αλλότρια σχέδια, που οδηγούν στην πολυδιάσπαση της περιοχής. Και υπέρ πραγματιστικών λύσεων για το μέλλον της. Υπέρ, της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και – μαζί – του δικαιώματός τους να αναπτύσσουν τις διμερείς τους σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή».   

«Η ειρήνη και σταθερότητα στην Ουκρανία αποτελεί διακύβευμα που για εμάς στην Ελλάδα έχει και επιπλέον σημασία, δεδομένου ότι δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής διαμένουν στην πολύπαθη Μαριούπολη που βρίσκεται στο κέντρο των συγκρούσεων. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία δεν συμβάλουν στη λύση. «Δεν πιστεύω όμως, ότι ο φαύλος κύκλος κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στρατιωτικοποίησης της περιοχής και κλιμάκωσης της ψυχροπολεμικής ρητορικής βοηθάει να προσεγγίσουμε μια λύση, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου. Αντιθέτως, απομακρύνει μια τέτοια λύση. Πρέπει να δουλέψουμε βήμα-βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ. Ειδικά καθώς είναι αδύνατον να χτίσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς τη Ρωσία, πολλώ δε μάλλον εναντίον της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την χθεσινή ημέρα, «ημέρα επανεκκίνησης και αναζωογόνησης για αυτές τις σχέσεις.  Όχι διότι συμφωνήσαμε σε όλα, ή κλείσαμε όλα τα εκκρεμή θέματα. Αλλά επειδή, με τον Πρόεδρο Πούτιν, εντοπίσαμε – και μέσω της υιοθέτησης Σχεδίου Δράσης για τα έτη 2015-2016 – τους τομείς στους οποίους υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας» είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Στο εμπόριο εντοπίσαμε δυνατότητες ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, ειδικότερα δε στον αγροτικό τομέα που έχει πληγεί από τα ρωσικά αντίμετρα. Παράλληλα, ανοίξαμε την συζήτηση για τις δυνατότητες συνεργασίας με ρωσικές εταιρείες στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων, μέσω κοινοπραξιών όπου το δημόσιο διατηρεί τον στρατηγικό του ρόλο. Στο πλαίσιο ενίσχυσης της οικονομικής μας συνεργασίας σε αυτή τη βάση, προτίθεμαι, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, να συμμετάσχω με αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών, στο Οικονομικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στο στην Αγία Πετρούπολη» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.    

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:09