search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:21
MENU CLOSE

Τα οκτώ πιο εντυπωσιακά έθιμα της Ανάστασης (Videos)

11.04.2015 16:27
Τα οκτώ πιο εντυπωσιακά έθιμα της Ανάστασης (Videos) - Media

Κάθε χρόνο, δήμοι, κοινότητες και χωριά προσπαθούν να πραγματοποιήσουν την πιοφαντασμαγορική τελετή προκειμένου να τονώσουν τον τουρισμό της περιοχής τους αλλά και πολλές φορές να τραβήξουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας.

αναδημοσίευση από: newpost.gr

Φαντασμαγορικά έθιμα και παραδόσεις ζωντανεύουν το Μεγάλο Σάββατο σε όλη τη χώρα στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, την Ανάσταση.

Κάθε χρόνο, δήμοι, κοινότητες και χωριά προσπαθούν να πραγματοποιήσουν την πιοφαντασμαγορική τελετή προκειμένου να τονώσουν τον τουρισμό της περιοχής τους αλλά και πολλές φορές να τραβήξουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας.

Πολύχρωμα πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό, ενώ οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα την ώρα που ο ιερέας ψέλνει το «Χριστός Ανέστη». Ωστόσο, σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, τα έθιμα της Ανάστασης είναι άκρως… πρωτότυπα, πολλές φορές και επικίνδυνα.

Αερόστατα στο Λεωνίδιο

Η νύχτα της Ανάστασης στο Λεωνίδιο είναι η νύχτα των αεροστάτων. Με το πρώτο «Χριστός Ανέστη» από τις πέντε ενορίες εκατοντάδες αερόστατα πυροδοτούνται και ελευθερώνονται για να ανεβούν στον ουρανό και να γίνουν για λίγες στιγμές καινούργια αστέρια ώσπου να χαθούν. Τα αερόστατα ετοιμάζονται εβδομάδες πριν. Είναι φτιαγμένα από καλάμι και χαρτί και το ύψος τους φθάνει τα δύο μέτρα.

Τα μικρότερα χρειάζονται οκτώ κόλλες χαρτί για τα φτιαχθούν, τα πιο συνηθισμένα 16 ή 18 κόλλες και τα μεγάλα από 32 ως και 36. Για την πυροδότηση χρησιμοποιείται η «καλυμμάρα», πανί εμποτισμένο με λάδι και πετρέλαιο. Από κάθε ενορία αφήνονται περισσότερα από 100 αερόστατα. 

Ρουκετοπόλεμος στη Χίο

Στο Βροντάδο της Χίου είναι καθιερωμένος ο πόλεμος των ρουκετών. Το βράδυ της Ανάστασης οι κάτοικοι της περιοχής αρχίζουν τον καθιερωμένο ρουκετοπόλεμο, ο οποίος μετατρέπει τον εορτασμό σε φαντασμαγορικό θέαμα.

Ωστόσο χρειάζεται προσοχή ειδικά για να μην υπάρξει τραυματισμός. 

Φύλλα λεμονιάς στην Τήνο

Στην Τήνο το Μεγάλο Σάββατο πρωί, στη λειτουργία, όταν ο παπάς ψάλλει το «Ανάστα ο Θεός», περιφέρεται ένα πανέρι με φύλλα λεμονιάς, τα οποία οι πιστοί τα φυλάνε στα πορτοφόλια ή στις τσέπες τους για καλή τύχη. Το βράδυ της Ανάστασης γιορτάζεται πανηγυρικά κυρίως στη Χώρα, αλλά και σ’ όλα τα χωριά της. Στην Παναγία μοιράζονται στον κόσμο κόκκινα αυγά, στον περίβολο της εκκλησίας.

Τα Τουφέκια στη Σάμο

Στην ελληνική επανάσταση έχει τις ρίζες του το έθιμο των «Τουφεκιών» στον Μαραθόκαμπο της Σάμου, όταν το χωριό πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά των Τούρκων και οι κάτοικοι τρόμαξαν τους κατακτητές με αυτοσχέδιες κανονιές. Έτσι, με το «Χριστός Ανέστη» δίνεται το σύνθημα για να «βροντήξουν» τα χαρτονένια κανονάκια με τις οβίδες που έχουν ετοιμάσει οι κάτοικοι και να δημιουργήσουν καλοσχεδιασμένους σχηματισμούς καπνού.

Οι μποτήδες της Κέρκυρας

Το Πάσχα στο νησί των Φαιάκων, περιλαμβάνει ένα πλούσιο μενού από εκδηλώσεις και έθιμα, με πολλές παραδόσεις να προέρχονται από την ιστορία του νησιού και την ιταλική επιρροή. Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια τους.

Οι μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν κόκκινες κορδέλες, ενώ σύμφωνα με την παράδοση όποιος πάρει μαζί του ένα κομμάτι από τα κανάτια θα του φέρει καλή τύχη. 

Το «συχώριο» της Κύθνου

Στην Κύθνο, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου είναι η ώρα για το λεγόμενο «συχώριο». Όσοι έχουν χάσει κάποιον δικό τους την προηγούμενη χρονιά προσφέρουν στην εκκλησία τρόφιμα, γλυκά, ψητά και πίτες, ώστε να τα ευλογήσει ο παπάς και να δοθούν ως κέρασμα στους επισκέπτες του νησιού. 

Λευκά περιστέρια στη Ζάκυνθο

Από τα πασχαλινά έθιμα της Ζακύνθου, ξεχωρίζουν τα λευκά περιστέρια που αφήνει ο ιερέας κατά την Πρώτη Ανάσταση, ενώ οι νοικοκυρές ρίχνουν πήλινα κανάτια από τα μπαλκόνια, κατά τις προσταγές ενός εθίμου, αντίστοιχου με αυτό της Κέρκυρας. Το Ευαγγέλιο της Ανάστασης ψάλλεται με τον ιδιαίτερο «μουσικό» τρόπο της Επτανησιακής παράδοσης, ενώ η Αναστάσιμη ακολουθία πραγματοποιείται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μόνο στον Άγιο Μάρκο. Οι υπόλοιπες εκκλησίες αρκούνται στο χαρμόσυνο χτύπημα της καμπάνας και πραγματοποιούν την ακολουθία το πρωί της Κυριακής.  

Λαμπρόπιτες και κλειδιά στην Κω

Τα παιδιά στην Κω παίρνουν μεγάλα κλειδιά από εκείνα που είχαν οι παλιές κλειδαριές, δένουν με ένα σχοινί το κλειδί με μπαρούτι και βάζουν το καρφί στην τρύπα του κλειδιού, το βράδυ της Ανάστασης το χτυπούν δυνατά στον τοίχο για να εκπυρσοκροτήσει και να χαλάσει ο κόσμος. Άλλοι κόβουν μακριές λωρίδες χαρτιού, βάζουν στην άκρη της κάθε λωρίδας μπαρούτι και ένα φυτίλι, την τυλίγουν τριγωνικά, ώστε να προεξέχει το φυτίλι που το ανάβουν και από την ώρα που ο παπάς λεει το «Χριστός Ανέστη». Το πρωί του Μ. Σαββάτου, οι εκκλησίες στρώνονται με μυρωμένα λουλούδια του βουνού που λέγονται λαμπρές (μικρά μωβ αρωματικά λουλούδια), ενώ οι νοικοκυρές φτιάχνουν τις λαμπρόπιττες και το γεμιστό αρνί.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:21