search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:51
MENU CLOSE

Τι έτρωγαν στην πραγματικότητα οι πειρατές

13.04.2015 12:47
Τι έτρωγαν στην πραγματικότητα οι πειρατές - Media

Στην πραγματικότητα, η διατροφή των πειρατών δεν πλησιάζει ούτε στο ελάχιστο τα πλουσιοπάροχα γεύματα που προβάλλονται σε γνωστές ταινίες, όπως οι «Πειρατές της Καραϊβικής».

 

Στην πραγματικότητα, η διατροφή των πειρατών δεν πλησιάζει ούτε στο ελάχιστο τα πλουσιοπάροχα γεύματα που προβάλλονται σε γνωστές ταινίες, όπως οι «Πειρατές της Καραϊβικής».

Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού εντύπου Φυσικής Ανθρωπολογίας, κατά την οποία έγινε ανάλυση βάσει ισοτόπων του αζώτου και του διοξειδίου του άνθρακα σε 80 οστά Βρετανών ναυτών του 18ου αιώνα, το Βασιλικό Ναυτικό της Μεγάλης Βρετανίας κατανάλωνε ψωμί, βοδινό κρέας, τυρί, μια κουταλιά βούτυρο και ένα γαλόνι μπύρα ή ρούμι.

Αλλά, αυτό που αποκαλούσαν ψωμί ήταν γαλέτες ή μπισκότα από ανθεκτική ζύμη και νερό, το οποίο μούχλιαζε μετά από μερικές εβδομάδες στη θάλασσα, ενώ το βοδινό κρέας καταναλωνόταν παστό ή αποξηραμένο και η όψη του θύμιζε κορμό βελανιδιάς.

Το 1670, ο πειρατής Χένρι Μόργκαν και το πλήρωμά του έτρωγαν δέρμα από σακίδια και η γυναίκα πειρατής Σαρλότ ντε Μπέρι στράφηκε στον κανιβαλισμό όταν ναυάγησε το πλήρωμά της, τρώγοντας δύο σκλάβους και τον σύζυγό της, σύμφωνα με αναφορές.

Επιπλέον, η μπίρα και το ρούμι προτιμούνταν περισσότερο κι από το νερό κι αυτό γιατί διατηρούνταν σε καλύτερη κατάσταση μέσα στα βαρέλια.

Το στερεότυπο που παρουσιάζει τους πειρατές ως ανθρώπους μόνιμα μεθυσμένους είναι κι αυτό ανακριβές, καθώς ο Μαυρογένης, ο πειρατής με τις 470 καταλήψεις πλοίων στο ενεργητικό του, δεν έπινε αλκοόλ παρά μόνο τσάι. Βέβαια, λέγεται ότι μεθούσε τους άντρες του για να μην είναι σε θέση να κάνουν ανταρσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «πειρατής με το εξαίσιο μυαλό» Γουίλιαμ Ντάμπιερ (1651-1715) είχε παρατηρήσει, περιγράψει και φάει φλαμίνγκο, αρμαντίλο, τροπικά φρούτα, ακρίδες, θαλάσσια λιοντάρια, αυγά στρουθοκαμήλου, και χελώνες Γκαλαπάγκος. Ο Ντάμπιερ εισήγαγε και τους όρους μπάρμπεκιου, κάσιους, κουμκουάτ, σάλτσα σόγιας, τορτίγια και αρτόδεντρο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:51