search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:46
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Στην πρώτη γραμμή των αγώνων

24.09.2009 19:03

Πέρα από τις εσωτερικές πολιτικές ή και παραγοντίστικες διαμάχες πάντως που ξενίζουν τον απλό κόσμο, αλλά είναι συνηθισμένες στην Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από το πώς θα προχωρήσει παρακάτω,,,,

Πέρα από τις εσωτερικές πολιτικές ή και παραγοντίστικες διαμάχες πάντως που ξενίζουν τον απλό κόσμο, αλλά είναι συνηθισμένες στην Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από το πώς θα προχωρήσει παρακάτω – αυτό άλλωστε θα το κρίνουν εν πολλοίς οι εκλογές – στην Κουμουνδούρου λένε μετ’ επιτάσεως ότι από τις εκλογές του 2007 έως σήμερα πιστώνεται πως είναι ένας χώρος που:

Τολμά κινήσεις οι οποίες ταρακουνούν το πολιτικό σκηνικό (π.χ. ανάδειξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΝ) ή εν πάση περιπτώσει θεωρείται ότι έρχονται απέναντι στο σύστημα, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος (π.χ. Δεκέμβρης, γήπεδο Παναθηναϊκού).

Αναζητεί το καινούριο και τις συνθέσεις όπως επιχειρήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ χώρος μέσα στον οποίο σφυρηλατήθηκε η ιδέα του ενωτικού ΣΥΡΙΖΑ.

Καταγράφεται στη συνείδηση πολλών ως ο χώρος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τα ζητήματα του περιβάλλοντος, της παιδείας, των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων, αλλά και των μεταναστών, των φυλακισμένων, κ.λπ.

Επιχειρεί να επεξεργαστεί τις θέσεις του υπό το πρίσμα των καταλυτικών  εξελίξεων στον πλανήτη, στο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό πεδίο, και να δώσει πειστικές απαντήσεις για τα μέτρα που απαιτούνται στην αντιμετώπιση της κρίσης. Είτε το πετυχαίνει είτε όχι, δείγμα μιας τέτοιας προσπάθειας, επισημαίνουν, υπήρξε η σύνθεση του προγράμματος του ΣΥΝ και στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από τις αδυναμίες του να υπερβεί παραδοσιακά οικονομικά μοντέλα.

Επίκεντρο αυτής της προσπάθειας ήταν η ανάδειξη ενός νέου ρόλου του κοινωνικού κράτους και του δημοσίου στην υπηρεσία των πολιτών και των ασθενέστερων οικονομικών στρωμάτων. Η προσπάθεια να επιχειρηματολογήσει στο επίπεδο της οικονομίας είναι εμφανής κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, στην οποία προμετωπίδα αποτελεί η θέση πως η κρίση αντιμετωπίζεται όχι με λιτότητα, αλλά με νέες θέσεις εργασίας και τόνωση της αγοράς.

Μέχρι σήμερα το πεδίο στο οποίο εστίαζε ο χώρος ήταν αυτό των δικαιωμάτων και των πολιτισμικών αξιών και ιδεών και με βάση αυτά τα στοιχεία αυτοπροσδιορίζεται μεγάλη μερίδα αριστερών. Σήμερα όμως ο χώρος είναι αντιμέτωπος με την αναδυόμενη ανάγκη μιας σύγχρονης αριστερής οικονομικής ανάλυσης της κοινωνίας.

Πόσοι θα πειστούν στον δρόμο προς την κάλπη; Κυριακή κοντή γιορτή…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:40