search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:10
MENU CLOSE

FT: Δεν είναι δεδομένο ότι ο Τσίπρας θα κάνει «kolotoumpa»

14.04.2015 12:20
FT: Δεν είναι δεδομένο ότι ο Τσίπρας θα κάνει «kolotoumpa» - Media

Από τη σκοπιά των ευρωπαϊκών πρωτευουσών υπάρχει μόνο μία προφανής διέξοδος για τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να αποτρέψει την καταστροφή μιας χρεοκοπίας και την έξοδο από την ευρωζώνη, γράφουν οι Financial Times. Καθώς η Ελλάδα ξεμένει από ρευστότητα και θα δυσκολευτεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις θα υποκύψει στην πραγματικότητα και θα κυβερνήσει ως «δεξιός», τουλάχιστον ως πολύ λιγότερο «αριστερός».

 

Από τη σκοπιά των ευρωπαϊκών πρωτευουσών υπάρχει μόνο μία προφανής διέξοδος για τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να αποτρέψει την καταστροφή μιας χρεοκοπίας και την έξοδο από την ευρωζώνη, γράφουν οι Financial Times. Καθώς η Ελλάδα ξεμένει από ρευστότητα και θα δυσκολευτεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις θα υποκύψει στην πραγματικότητα και θα κυβερνήσει ως «δεξιός», τουλάχιστον ως πολύ λιγότερο «αριστερός».

Θα πρέπει να διαπραγματευθεί με καλή πίστη με τους πιστωτές της Ελλάδας, αν μην χάσει περισσότερο χρόνο σε αντικαπιταλιστικές πόζες, να δώσει αξιόπιστες υποσχέσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία και να εφαρμόσει αυτές τις υποσχέσεις.

Αν χρειαστεί, συμπληρώνει η εφημερίδα, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να κόψει τους δεσμούς με τους ακραίους αριστερούς, που είναι περίπου το 20% του κόμματός του και είναι αυτοί που αντιτίθενται με αυτή τη συμβιβαστική λύση. Αντιθέτως, θα ηγηθεί ενός φιλοευρωπαϊκού εθνικού μετώπου με τα μετριοπαθή κόμματα που ηττήθηκαν στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Από την οπτική της Αθήνας, η αίσθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρα θα επιχειρήσει κωλοτούμπα μοιάζει αμφισβητήσιμη, ιδιαίτερα εάν κάποιος αναλογιστεί τα δύο πρώτα νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση στη βουλή.

Το πρώτο νομοσχέδιο είναι για την  «ανθρωπιστική κρίση της Ελλάδας» και στοχεύει στην παροχή έκτακτης στήριξης για τους φτωχότερους πολίτες, όπου περιλαμβάνονται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και κουπόνια τροφίμων για 300.000 ανθρώπους. Το δεύτερο νομοσχέδιο, που ονομάστηκε «νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας», επέτρεψε στους Έλληνες που έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποχρεώσεις να διευθετήσουν τα χρέη τους με 100 δόσεις. Εάν πληρώσουν ταχύτερα, θα ευνοηθούν με μερική διαγραφή. Αυτό δεν είναι μικρό ζήτημα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν το Φεβρουάριο στα 75,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 56,4 δισ. ήταν οφειλές φυσικών νομικών προσώπων προς το Δημόσιο.

Εν τω μεταξύ,  το κοινοβούλιο -υπό την πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου- έχει δημιουργήσει τρεις εξεταστικές επιτροπές που ενοχλούν τους πιστωτές της Ελλάδας. Η πρώτη εξετάζει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Η δεύτερη εξετάζει τις συνθήκες με τις οποίες οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις προχώρησαν στα δύο προγράμματα στήριξης, των 245 δισ. ευρώ το 2010 και το 2012. Και η τρίτη επιτροπή εξετάζει εάν κάποια από τα δάνεια που έχει συνάψει η ελληνική κυβέρνηση μπορούν να χαρακτηριστούν ως «παράνομα» ή ακόμη και «επαχθή», το οποίο σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να τα αποπληρώσει.

Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν έχει εμπειρία εξουσίας, παλεύει σκληρά για να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερο το αριστερό πρόγραμμα βάσει του οποίου εξελέγη. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπορυγός, έχει επιδείξει ένα σχετικό πραγματισμό ακόμη και ένα ψυχρό πολιτικό ρεαλισμό. Συμφώνησε ότι ο νέος επικεφαλής του ελληνικού κράτους θα είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος προέρχεται από τη ΝΔ το κεντροδεξιό κόμμα  και κάνει ανοίγματα στην πτέρυγα της ΝΔ που ηγείται ο Κώστας Καραμανλής, πρωθυπουργός της χώρα από το 2004-2009, ο οποίος έχει μερίδιο ευθύνης για την αύξηση του χρέους που κληρονόμησε ο Τσίπρας.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο η εφημερίδα χαρακτηρίζει μία άθεη ψυχή, έκανε δημόσιες εμφανίσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Είναι επίσης προσεκτικός ώστε να μη δημιουργήσει ανησυχίες στη στρατιωτική ηγεσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει ένας ευέλικτος πολιτικός που αν το επιλέξει μπορεί να κάνει την “kolotoumpa” όπως γράφει η εφημερίδα και να απαλλαγεί από τους σκληρούς και αμετανόητους του ΣΥΡΙΖΑ. Μία διαφορετική μετάφραση είναι ότι προετοιμάζει το έδαφος ώστε σε περίπτωση πτώχευσης να απευθυνθεί σε όλες τις πατριωτικές δυνάμεις να τον στηρίξουν.

Είναι θέμα λίγων ημερών να μάθουμε την αλήθεια… καταλήγει η εφημερίδα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:44