17/02/2019 06:52:00

Κοντά στην εξαγορά της Alcatel η Nokia

Κοντά στην εξαγορά της Alcatel η Nokia - Media

 

Η φινλανδική εταιρεία Nokia βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά της μικρότερης γαλλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Alcatel - Lucent, σε μία συμφωνία, η οποία θα οδηγούσε στη συγχώνευση των δύο πιο αδύναμων παικτών του κλάδου.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η φινλανδική και η γαλλική εταιρεία δήλωσαν ότι βρίσκονται σε «προχωρημένες συζητήσεις» για μία «πλήρη συγχώνευση, η οποία θα λάμβανε τη μορφή μία δημόσιας προσφοράς από την πλευρά της Nokia για την Alcatel - Lucent". Και οι δύο προειδοποίησαν ότι οι συζητήσεις θα μπορούσαν να διακοπούν.

Οι μετοχές της Alcatel, η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 11 δισ. ευρώ με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής της, αυξήθηκαν 12,6% σήμερα το πρωί, ενώ οι μετοχές της Nokia - που έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 29 δισ. ευρώ - μειώθηκαν 6,6%. Οι δύο εταιρείες ταιριάζουν σε όρους προϊόντων και γεωγραφικής κάλυψης και η συγχώνευσή τους θα τις βοηθούσε να μειώσουν τα κόστη τους, καθώς προσπαθούν να ανταγωνισθούν τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου - τη σουηδική Ericsson και την κινεζική Huawei. Η Nokia θα επέκτεινε την παρουσία της στη βασική αμερικανική αγορά, όπου η Alcatel - Lucent είναι μεγάλος προμηθευτής των εταιρειών AT&T και Verizon.

Ωστόσο, η εμπειρία των συγχωνεύσεων του κλάδου δεν είναι ομαλή, εν μέρει λόγω των δυσκολιών της μείωσης του κόστους στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης.

Η γαλλική κυβέρνηση πιθανόν επίσης να παρέμβει για να προστατεύσει τις θέσεις απασχόλησης σε έναν τομέα που θεωρείται κρίσιμος για τη γαλλική οικονομία. Πηγή του γαλλικού υπουργείου Οικονομίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει περισσότερες πληροφορίες για τη λογική της συμφωνίας και για το αν αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν ευρωπαϊκό πρωταθλητή, καθώς και για τις επιπτώσεις που θα έχει στους Γάλλους απασχολούμενους.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.