search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:28
MENU CLOSE

«Ανταρσία» στα μετόπισθεν των πολυεθνικών: Απεργία σε McDonald’s, Burger King, KFC

15.04.2015 10:30
«Ανταρσία» στα μετόπισθεν των πολυεθνικών: Απεργία σε McDonald’s, Burger King, KFC - Media

Σε πανεθνική απεργία προχωρούν χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι σε μια σειρά μεγάλων επιχειρήσεων των ΗΠΑ, ζητώντας αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια με νομοθετική ρύθμιση.

Σε πανεθνική απεργία προχωρούν χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι σε μια σειρά μεγάλων επιχειρήσεων των ΗΠΑ, ζητώντας αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια με νομοθετική ρύθμιση.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην απεργία θα συμμετάσχουν εργαζόμενοι από τα McDonald’s, τη Walmart, τα Burger King, τα KFC, τα Wendy’s, και τα Dunkin’ Donuts, καθώς και οι βρεφονηπιοκόμοι, όσοι παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας κατ’ οίκον, οι εργαζόμενοι των αεροδρομίων και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετάσχουν 60.000 εργαζόμενοι δε διακόσιες πόλεις, κάποιες μάλιστα εκτός ΗΠΑ.

Το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την επικαιρότητα, καθώς οι εργαζόμενοι στα McDonald’s είχαν προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις και στο πρόσφατο παρελθόν.

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα αυτή την εβδομάδα, μετά τη δημοσίευση έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που καταδεικνύει ότι το αμερικάνικό δημόσιο δαπανά περίπου 127.8 δις δολάρια το χρόνο σε επιδόματα στήριξης των χαμηλόμισθων

Σε μια προσπάθεια να μειώσει τον αρνητικό αντίκτυπο από την απεργία, η McDonald’s ανακοίνωσε πριν περίπου ένα μήνα ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 1 δολάριο σε όσους εργάζονται σε καταστήματα που υπάγονται απευθείας στην επιχείρηση – δηλαδή περίπου το 10% των McDonald’s που λειτουργούν στις ΗΠΑ.

Περίπου 90.000 εργαζόμενοι θα ωφεληθούν από μια αύξηση του κατώτατου μισθού στα 9.90 δολάρια την ώρα, που όμως υπολείπεται από τον στόχο των 15 δολαρίων/ ώρα που έχουν θέσει οι διοργανωτές της απεργίας.

Τα 15 δολάρια την ώρα μοιάζουν βέβαια πολλά για τα ελληνικά δεδομένα, είναι ελάχιστα όμως για το κόστος ζωής στις ΗΠΑ.

Ο Jemere Calhoun, ένας 30χρονος εργαζόμενος στα McDonald’s είχε δηλώσει κατά την απεργία του περασμένου Δεκεμβρίου:

«Είναι πολύ δύσκολο να ζήσεις με αυτό τον μισθό. Ξέρεις ότι ξεκινάς ‘’στο κόκκινο’’. Μόλις πληρωθώ, ήδη ξέρω ότι τα χρήματα δεν φτάνουν. Οπότε πρέπει συνέχεια να εξετάζω ποια είναι η πιο επείγουσα ανάγκη που πρέπει να καλύψω, και ψάχνω τρόπους να καλύψω το κενό».

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε πολλές χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα σε συμβολικό αποκλεισμό των McDonald’s στο Σύνταγμα προχώρησαν μέλη του ΠΑΜΕ. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:28