25/02/2020 02:30:23

Χίος, Σύρος, Λασίθι: Τρία βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς απέσπασε η Ελλάδα (Photos)

Χίος, Σύρος, Λασίθι: Τρία βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς απέσπασε η Ελλάδα (Photos) - Media

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra ανακοίνωσαν τους νικητές για το 2015 των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά (Bραβεία Εuropa Nostra), τα οποία θεωρούνται τα μεγαλύτερου κύρους βραβεία στην Ευρώπη στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η τελετή θα γίνει στο Όσλο στις 11 Ιουνίου. Διακρίσεις απέσπασαν η Χίος, η Σύρος και το Λασίθι.

Οι 28 νικητές επελέγησαν ανάμεσα σε 263 αιτήσεις, που υποβλήθηκαν από οργανισμούς και ιδιώτες από 29 χώρες, και τιμώνται για τα εξαιρετικά τους επιτεύγματα σε τέσσερις κατηγορίες: 1) αποκατάσταση, 2) έρευνα και ψηφιοποίηση, 3) μακροχρόνια προσφορά στην πολιτιστική κληρονομιά  και 4) εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση.

Συγκεκριμένα, απονεμήθηκε βραβείο στο αρχοντικό Αντουάνικο στη Χίο, ένα από τα κτήματα στην περιοχή του Κάμπου. Το κυρίως οίκημα χτίστηκε το 1893, αλλά περιέχει παλιότερες υποδομές, όπως το σύστημα άρδευσης των εσπεριδοειδών.

Το έργο ψηφιοποίησης «Hermoupolis Digital Heritage Management», η πλατφόρμα που παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για περισσότερα από 1.000 σπίτια που διατηρούνται στην Ερμούπολη της Σύρου πήρε το βραβείο στην κατηγορία της έρευνας και ψηφιοποίησης. 

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η έρευνα για τους ανεμόμυλους του Οροπεδίου Λασιθίου, που επίσης βραβεύτηκε. Πρόκειται για τους χιλιάδες αρδευτικούς ανεμόμυλους που χτίστηκαν μεταξύ 1910 και 1950, οι οποίοι τις τελευταίες δεκαετίες είχαν αχρηστευθεί λόγω εγκατάλειψης. Ωστόσο, η πρόσφατη έρευνα του μηχανολόγου μηχανικού Γιώργου Χατζάκη δίνει ελπίδες για την επαναλειτουργία τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.