search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:32
MENU CLOSE

Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων σε κλίμα ασφυκτικών πιέσεων – Μετατίθεται για το Μάιο η συμφωνία με τους εταίρους

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1860
16-04-2015
16.04.2015 03:00
Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων σε κλίμα ασφυκτικών πιέσεων - Μετατίθεται για το Μάιο η συμφωνία με τους εταίρους - Media

Σήμερα ξεκινά ένα κρίσιμο δεκαήμερο για την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και δανειστών, το οποίο πάντως δεν φαίνεται να οδηγεί σε λύση, αντιθέτως αυτή, για μία ακόμη φορά, αναβάλλεται για λίγο αργότερα, και… βλέπουμε.

 

Σήμερα ξεκινά ένα κρίσιμο δεκαήμερο για την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και δανειστών, το οποίο πάντως δεν φαίνεται να οδηγεί σε λύση, αντιθέτως αυτή, για μία ακόμη φορά, αναβάλλεται για λίγο αργότερα, και… βλέπουμε.

Τουλάχιστον σε αυτό το κλίμα παραπέμπουν οι αλλεπάλληλες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που πέφτουν βροχή από τη Δευτέρα διαμηνύοντας ότι στο Eurogroup της 24ης Απριλίου δεν θα υπάρξει λύση αλλά θα γίνει «αποτίμηση» των συζητήσεων.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Ε.Ε. Βάλντις Ντομπρόβσκις έδειξε ως νέα ημερομηνία για την επίτευξη λύσης την 11η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένο τακτικό Eurogroup και περιλαμβάνει στην ατζέντα το θέμα της Ελλάδας και την αποτίμηση του πρώτου διμήνου των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία-γέφυρα, όπως αυτή προσδιορίστηκε στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Το δε γερμανικό ΥΠΟΙΚ με τη σειρά του στέλνει το μήνυμα πως η Αθήνα πρέπει να ξεχάσει απόφαση για χρηματοδότηση μέσα στον Απρίλιο.

 

Eurogroup άνευ λύσης;

Ωστόσο η κυβέρνηση ελπίζει αν όχι σε μια λύση έως τις 24 Απριλίου – για την οποία επισήμως στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν  πως  η   κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται τα επόμενα κρίσιμα εικοσιτετράωρα – τουλάχιστον σε κάποια θετική εξέλιξη που θα οδηγεί σε μια  μικρή  χαλάρωση των περιορισμών που θέτει η ΕΚΤ στη χρηματοδότηση  των  ελληνικών τραπεζών και του ελληνικού δημοσίου, αλλά και θα διανοίγει δρόμο για την επίτευξη λύσης σύντομα.

Περαιτέρω, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ακόμη κι αν δεν υπάρξει λύση στις 24 του μήνα είναι πιθανό στη συνέχεια αυτή να δοθεί (σε πιθανό έκτακτο ή στο τακτικό Eurogroup) στη βάση των όποιων κοινών τόπων έχουν διαπιστωθεί μέχρι τότε.

Αξίζει εδώ να επισημανθεί η αναφορά – σύμφωνα με ρεπορτάζ ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον – του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν ότι η λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης είναι αρκετή ως αφετηρία και καλύπτει θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα. Από την άλλη, φαίνεται ότι εργασιακά και ασφαλιστικό παραμένουν τα «καυτά» σημεία της συζήτησης ώς τον Ιούνιο, καθώς και τα δημοσιονομικά, καθώς όπως φέρεται να δήλωσε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ, τα νούμερα δεν είναι καλά.

 

Γεμάτη ατζέντα για Βαρουφάκη

Ενόσω οι διαπραγματεύσεις ξαναρχίζουν μετά τις διακοπές για τον εορτασμό του Πάσχα:

Ο ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης θα αναζητήσει από σήμερα στην Ουάσιγκτον ένα νεύμα πολιτικής στήριξης από την αμερικανική κυβέρνηση η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε σαφές με τις παρεμβάσεις της ότι επιθυμεί λύση γρήγορα.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ έχει για τις επόμενες δύο μέρες παραφορτωμένη ατζέντα: θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, ενώ αναμένεται, στο πλαίσιο της δεξίωσης στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, να έχει «κατ’ ιδίαν συνάντηση» με τον Μπαράκ Ομπάμα, αν και δεν είναι βέβαιο κατά πόσο η συζήτηση θα μπει στην ουσία του ελληνικού θέματος.

Στη συνέχεια θα είναι κεντρικός ομιλητής σε διάλεξη στο Ινστιτούτο Brookings με θέμα: «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της». Της δικής του διάλεξης θα προηγηθεί διάλεξη του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με θέμα «Η Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι» (πρόκειται για δύο χωριστές εκδηλώσεις) ωστόσο αναμένεται ότι στο περιθώριο ίσως υπάρξει μια σύντομη συνάντηση των δύο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάνης Βαρουφάκης, στο πλαίσιο της διάλεξής του, δεν αποκλείεται να δώσει μια πρόγευση, να αποκαλύψει δηλαδή μέρος των ελληνικών προτάσεων που περιέχει η λίστα μεταρρυθμίσεων με το σκεπτικό ότι έτσι θα στερήσει το δικαίωμα στους εταίρους να κατηγορούν την Αθήνα για απουσία προτάσεων.

Αύριο ο Βαρουφάκης θα έχει κρίσιμες συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και τον Ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν. Με άλλα λόγια η επί της ουσίας συζήτηση με την αμερικανική πλευρά αναμένεται να γίνει με τον Αμερικανό ομόλογο του Έλληνα ΥΠΟΙΚ. Το Brussels Group συνέρχεται σήμερα και αύριο προκειμένου να ξαναπιάσει το νήμα εκεί που το άφησε το Μεγάλο Σάββατο (πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη) και να αξιολογήσει αν υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά τη λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης και την εξειδίκευση/βελτίωση των ελληνικών προτάσεων ανά θεματική ενότητα. Την ερχόμενη εβδομάδα πιθανότατα θα συνέλθει νέο EuroWorking Group προκειμένου να αποτιμήσει σε τεχνικό επίπεδο την πρόοδο των συζητήσεων επί της λίστας και να ανάψει το πράσινο φως για το Eurogroup της Παρασκευής. Απέναντι στα ζητήματα του εργασιακού και του ασφαλιστικού που θέτει η πλευρά των δανειστών στο τραπέζι η κυβέρνηση επιμένει να διαμηνύει ότι δεν θα υπάρξει περικοπή μισθών και συντάξεων, ούτε ομαδικές απολύσεις. Οι παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό αφορούν στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (ενδεχομένως με εξαιρέσεις) και στην ενοποίηση των ταμείων ενώ σε ό,τι αφορά τα εργασιακά ο υπουργός Εργασίας ήδη ανακοίνωσε τη δρομολόγηση των νομοσχεδίων για την επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

 

Πιέσεις

Στο μεταξύ, η συνέχιση των διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να διεξάγεται μέσα σε ένα αμφίθυμο ευρωπαϊκό και διεθνές κλίμα. Από τη μία υπάρχουν εκείνοι που σε πολιτικό επίπεδο επιχειρούν να χαμηλώσουν τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα.

Από την άλλη υπάρχουν τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που παραπέμπουν σε Grexit, είτε ως απόρροια κάποιου plan B της ελληνικής κυβέρνησης είτε ως ατύχημα εξαιτίας αδυναμίας εκπλήρωσης εξωτερικών υποχρεώσεων λόγω έλλειψης ρευστότητας, καλλιεργώντας την ανησυχία και επιδεινώνοντας περαιτέρω την ελληνική οικονομία, ειδικά όσο η κυβέρνηση δεν έχει να εμφανίσει ένα εναλλακτικό σχέδιο δράσης απέναντι στον «τοίχο» από εκβιασμούς και πιέσεις που υψώνει η πλευρά των δανειστών, παρά μόνο ίσως το δημοψήφισμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Το κλίμα πιέσεων ενίσχυσε περαιτέρω ο Σόιμπλε, ο οποίος με χθεσινές δηλώσεις ήρθε να προστεθεί σε εκείνους οι οποίοι δεν βλέπουν λύση στις 24 Απριλίου και κυρίως να ανακινήσει το ζήτημα ενός πιθανού Grexit υπό την οπτική ότι δεν αποτελεί πρόβλημα για την ευρωζώνη ούτε την απειλεί με μόλυνση – κατά συνέπεια η Ελλάδα μένει μόνη χωρίς πολιτικό διαπραγματευτικό χαρτί, άρα, σύμφωνα με τη λογική Σόιμπλε, το μόνο που της μένει είναι να κάνει τα μαθήματά της.

Προηγουμένως, δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Zeit» «αποκάλυπτε» γερμανικό σχέδιο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ ακόμη και σε περίπτωση επίσημης χρεοκοπίας της χώρας (default).

Στο μεταξύ, και ο Μάριο Ντράγκι έδειξε να πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στην ελληνική κυβέρνηση για τον ΕLΑ: σημείωσε ότι η ΕΚΤ δεν θέτει καμία διορία για τη χορήγηση ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, αλλά η παροχή ρευστότητας θα συνεχιστεί όσο αυτές είναι φερέγγυες. Η συνέχιση του ELA, είπε, «εξαρτάται πλήρως από τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί» και «βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αυτής και των μελών της ευρωζώνης».

Από την άλλη, προχθές η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε να υπάρξει ευελιξία απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση «για το κοινό συμφέρον», ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ προέτρεψε να αποφεύγεται στον δημόσιο διάλογο η «ελαφρά» συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ και ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ ζήτησε από τους εταίρους να κάνουν «υπομονή» απέναντι στη νέα και άπειρη ελληνική κυβέρνηση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33