search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:26
MENU CLOSE

Και το ΠΑΣΟΚ… ψάχνεται και ψάχνει…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1860
16-04-2015
18.04.2015 03:00
pod_1604_013_cmyk.jpg

Προβληματισμό προκαλεί η χαλαρή και ανόρεχτη προσυνεδριακή διαδικασία

 

Θολή είναι η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αφού η προσυνεδριακή διαδικασία εξελίσσεται χωρίς να υπάρχει καθόλου ενθουσιασμός ή η προοπτική πολιτικής επαναφοράς από τη στάση στελεχών ή ψηφοφόρων να επανέλθουν στις τάξεις του κόμματος. 
 
Η κατάσταση είναι ζοφερή μέσα στο κόμμα, καθώς, ενώ ο πρόεδρός του επαναλαμβάνει σταθερά ότι αποχωρεί από την ηγεσία, δεν έχει διαφανεί κάποιο νέο πρόσωπο που θα μπορούσε να αναλάβει τα ηνία και να δώσει ελπίδες ανάκαμψης στο ημιθανές κόμμα. 
 
Γι’ αυτό και τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι σκέψεις πολλών να αναλάβουν πρωτοβουλία προκειμένου να παγώσουν οι διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας ή να ζητήσουν από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Βασικό επιχείρημα είναι ότι η χώρα μέχρι τον Ιούνιο διέρχεται κρίσιμες στιγμές, μπορεί να υπάρξουν δε και πολιτικά απρόοπτα, και δεν μπορεί το κόμμα να βρίσκεται σε διαδικασία ανανέωσης με αβέβαιη έκβαση. 
 
Ένα δεύτερο επιχείρημα αφορά στο γεγονός ότι δεν έχει ακόμα ξεχωρίσει κάποιο πρόσωπο που θα μπορούσε να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για την επανασύσταση της Κεντροαριστεράς σε μια ενιαία παράταξη με δυναμικό πρόσημο. 
 
Μάλιστα πολλοί εκτιμούν ότι δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ στην πιο οριακή του στιγμή να μπει και στη δοκιμασία ενός πειραματισμού στην ηγεσία του κόμματος, αφού επίκειται η Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια και εκεί θα πρέπει όλες οι δυνάμεις του να είναι σε «αγωνιστική» ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις βολές του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κομμάτων. Επισημαίνουν ακόμα ότι δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να διασύρεται, να μπαίνει στο στόχαστρο το PSI και ο χειριστής του θέματος, τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, να είναι απλός βουλευτής. 
 
Εξεταστική
 
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η Εξεταστική για τα Μνημόνια μπορεί να αποτελέσει και τη βάση για μια επαναπροσέγγιση στελεχών και πολιτών που ακολούθησαν τον Γιώργο Παπανδρέου. 
 
Την ίδια στιγμή όμως διαψεύδουν «πασχαλιάτικες» πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι υπήρχε οποιουδήποτε είδους επαφή μεταξύ Βενιζέλου – Παπανδρέου, έστω και μέσω συνεργατών, προκειμένου να υπάρξει κάποιου είδους επούλωση της πληγής που άνοιξε προεκλογικά η διάσπαση του κόμματος και η δημιουργία του Κινήματος Πολιτών. 
 
Μέλη της ηγετικής ομάδας εκτιμούν ότι ήταν πολύ βίαιο το χτύπημα Παπανδρέου και παραμένει πολύ νωπό ώστε να υπάρξει οποιαδήποτε διαδικασία «συγκόλλησης» σε ηγετικό επίπεδο, αλλά δεν πρόκειται να αποκλειστούν από την επανένταξή τους στο ΠΑΣΟΚ στελέχη και μέλη που αυτομόλησαν και θέλουν να επιστρέψουν. Αποκλείονται όμως τα στελέχη του ηγετικού πυρήνα της πλευράς Παπανδρέου αφού, κατά την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αυτά ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη διάσπαση και την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ιδρύσει δικό του κόμμα, δέκα μέρες πριν από τις εκλογές. 
 
Ο διάδοχος
 
Το θέμα της παραμονής όμως του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με επιχείρημα τις διαφαινόμενες πολιτικές εξελίξεις, δεν φαίνεται να έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας επειδή προσκρούει στην άρνηση του ιδίου να παραμείνει στη θέση αυτή. 
 
Μιλώντας πρόσφατα στο «Βήμα», είπε ότι δεν πρόκειται να γίνει «κοινοβουλευτικός βιρτουόζος» παραμένοντας σε ένα πόστο. Ο ίδιος θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών τού επιβάλλει την αποχώρησή του, και αυτό αποτελεί μια αμετάκλητη απόφασή του. 
 
Τα στελέχη της ηγετικής ομάδας εκτιμούν ότι αν δεν επιχειρηθεί αναστροφή της πορείας αναχωρητισμού του Βενιζέλου, είναι πιθανόν να ζητηθεί μεταβατική ηγεσία με αναβολή του συνεδρίου. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν αδύναμη την υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά, παρά το γεγονός ότι  τα εναπομείναντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα προτιμήσουν να στηρίξουν ένα στέλεχος με διαδρομή και ιστορική παρακαταθήκη, αφού ανάμεσα στις έως τώρα υποψηφιότητες δεν υπάρχει κάποια που να δημιουργεί ενθουσιασμό. 
 
Αυτός που κινείται πιο δραστήρια είναι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος έχει ανακοινώσει ήδη την υποψηφιότητά του που όμως δεν έχει αποκτήσει δυναμική. Θεωρεί ότι το μεγάλο του ατού είναι πως δεν έχει ασκήσει – παρά ένα πολύ μικρό διάστημα ως υφυπουργός – εξουσία στην περίοδο των μνημονίων!!  
 
Μετονομασία
 
 Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να κινούνται σε απογοητευτικά ποσοστά, παρότι το ΠΑΣΟΚ είναι «στα κεραμίδια», με την κυβέρνηση και καραδοκεί σε κάθε κίνηση προκειμένου να καταγγείλει την πολιτική της. Ετσι πολλοί σκέπτονται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πια ένα τοξικό προϊόν και θα πρέπει η επανεκκίνηση να γίνει με έναν καινούργιο φορέα. Επισημαίνουν ότι το κυβερνητικό παρελθόν κυνηγάει το ΠΑΣΟΚ και προσθέτουν ότι η κλήτευση τριών μελών του ΚΥΣΕΑ του 2000 (Γ. Παπαντωνίου, Βάσως Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου), καθώς και του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στο Εφέτειο, όπου δικάζεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος, στις 29 Απριλίου, επαναφέρουν μνήμες από το φαύλο παρελθόν. Γι’ αυτό και σκέπτονται για μια ακόμη φορά να προτείνουν να αλλάξει όνομα και σύμβολα. Προτείνουν συγκεκριμένα το «Ελληνες Σοσιαλιστές» ως νέο όνομα που θα μπορέσει να καθορίσει πολιτική γραμμή και να συγκινήσει νέους πολίτες στο εγχείρημα. Η χαλαρή προσυνεδριακή διαδικασία έχει προβληματίσει πολλούς και μπορεί οι επόμενοι μήνες να είναι καθοριστικοί για την επιβίωση ή τη μετεξέλιξη του κόμματος…. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:26