search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:03
MENU CLOSE

Η «γεωπολιτική δυναμική» Ελλάδας και Κύπρου στο επίκεντρο των συζητήσεων Τσίπρα – Αναστασιάδη

17.04.2015 15:40
Η «γεωπολιτική δυναμική» Ελλάδας και Κύπρου στο επίκεντρο των συζητήσεων Τσίπρα – Αναστασιάδη - Media

Ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου στην επίλυση του Κυπριακού, στην επίτευξη της περιφερειακής ανάπτυξης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και στην εξεύρεση λύσης στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες στο πλαίσιο της ΕΕ αναδείχθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής.

 

Ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου στην επίλυση του Κυπριακού, στην επίτευξη της περιφερειακής ανάπτυξης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και στην εξεύρεση λύσης στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες στο πλαίσιο της ΕΕ αναδείχθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση διάρκειας περίπου μιάμιση ώρας, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως συμφώνησε με τον κύπριο πρόεδρο την σύγκληση τριμερούς διάσκεψης Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου, το αμέσως επόμενο διάστημα, στην Λευκωσία.

«Θεωρούμε» σημείωσε ο πρωθυπουργός, «ότι η συνέχιση αυτής της πρωτοβουλίας συμβάλλει ουσιαστικά στην συνεργασία τριών κρατών με σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν είναι «κλειστή» αλλά «αποτελεί έναυσμα, πρόκληση και πρόσκληση και προς άλλες δυνάμεις να έρθουν να συμβάλλουν στη συνεργασία για την ανάπτυξη όλων των κρατών της περιοχής μας, επί τη βάσει, βεβαίως, του διεθνούς δικαίου» συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ, για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Και όπως διευκρίνισε στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η πρωτοβουλία αυτή είναι ανοιχτή τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Τουρκία. Σε ό,τι αφορά την δεύτερη, προϋπόθεση κατά τον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί η επίδειξη σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο σε ό,τι αφορά το κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.    

Φάρμακο για τον (οικονομικό) πονοκέφαλο η αξιοποίηση της γεωπολιτικής δυναμικής

Γενικότερα ο Πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση και απαντώντας στις ερωτήσεις που δέχτηκε εστίασε στην γεωπολιτική δυναμική των δύο χωρών οι οποίες μέσα σε ένα τρίγωνο αστάθειας (Ουκρανία, Συρία, Λιβύη) και με δεδομένο τον μεγάλο κίνδυνο του ISIS αποτελούν πεδίο και συνάμα «οχυρό σταθερότητας προς τη Δύση και ως προς τον ευρωπαϊκό κόσμο». Επομένως, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός  «πρέπει να μείνουν ακλόνητες και ισχυρές».

Υπ’ αυτή την έννοια, υπογράμμισε ότι αν αποτελεί πονοκέφαλο η διαπραγμάτευση στο ευρωπαϊκό πεδίο για το οικονομικό πρόβλημα της χώρα, «φάρμακο για τον πονοκέφαλο αποτελεί η αξιοποίηση της γεωπολιτικής δυναμικής».

Ενεργειακοί δρόμοι

Ως διάσταση αυτή της γεωπολιτικής δυναμικής ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε τους ενεργειακούς πόρους των δύο χωρών αλλά και τους ενεργειακούς δρόμους:

η Ελλάδα και η Κύπρος «βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερο σημείο στον χάρτη», είναι «σε μια περιοχή από όπου περνούν οι ενεργειακοί δρόμοι του 21ου αιώνα», είπε. Και πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνο οι ενεργειακοί δρόμοι «αλλά και –στην περίπτωση της Κύπρου, ενδεχομένως και νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο – και κοιτάσματα είτε φυσικού αερίου είτε υδρογονανθράκων τα οποία θα πρέπει να αξιοποιήσουμε με στρατηγική και γνώμονα το να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ευημερίας και ανάπτυξης στην περιοχή».

Όσο για τους ενεργειακούς δρόμους, τόνισε ότι μιλάμε για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αλλά και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην Κύπρο, πεδία τα οποία, είπε, έχουν προτεραιότητα για τις δύο χώρες και μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη, την ευημερία αλλά και τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες «μέσα από την οποία μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές».

Σχέσεις με τη Ρωσία

Στο ερώτημα αν η επαφή των δύο χωρών με τη Ρωσία και η αναζήτηση βοήθειας εκτός ΕΕ μπορεί να διαταράξει τις σχέσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι:

  • Ως κυρίαρχα κράτη «έχουμε τους βαθμούς ελευθερίας να συνάψουμε εμπορικές σχέσεις στον ενεργειακό τομέα, στον τουρισμό με μια σειρά από χώρες» και πως
  • αυτό δεν επηρεάζει τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ αλλά συμβάλει θετικά στην «ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντώντας στην ίδια ερώτηση ανέδειξε το γεγονός (όπως είχε κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα) ότι μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατηρούν διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία. Και άλλοι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε χαρακτηρισιτκά, έχουν επισκεφτεί την Ρωσία «και έχουν μάλιστα αναλάβει και πρωτοβουλίες,  «όπως η Καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Άνγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας ο κύριος Φρανσουά Ολάντ, ο Ματέο Ρέντσι της Ιταλίας».

Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά το κυπριακό Τσίπρας και Αναστασιάδης αναφέρθηκαν στην ανάγκη επανέναρξης των δικοινοτικών συνομιλιών – καθώς διαμορφώνονται καλύτερες συνθήκες μετά την αποχώρηση του Μπαρμπαρός- για την εξεύρεση συμφωνημένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, προς όφελος του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και στο πλαίσιο, πάντα, της διεθνούς νομιμότητας. Πάντως ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι προϋπόθεση για τη συνέχιση του διαλόγου αποτελεί η αποτροπή  δημιουργίας ανάλογων συνθηκών με αυτές του Οκτωβρίου διότι δεν μπορεί να συνεχιστεί διάλογος «κάτω από απειλές και ή εκβιασμούς». Ο ίδιος τόνισε ότι επιδίωξη είναι μια λύση που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους. Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η επίλυση του κυπριακού θα ενισχύσει τη σταθερότητα των δύο χωρών και θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική τους τακτική στο ευρωπαϊκό πεδίο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33