search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 16:01
MENU CLOSE

Η… Ιντιφάντα της Κερατέας

24.12.2010 04:02
Η... Ιντιφάντα της Κερατέας - Media

Η Κερατέα και η αντίσταση των κατοίκων της στην κατασκευή ΧΥΤΑ στα όρια του αρχαιολογικού χώρου του Οβριοκάστρου καλά κρατούν – και αντέχουν. Αξίζει τον κόπο, καθώς τα περισσότερα ΜΜΕ απαξιούν να ασχοληθούν με τους ανθρώπους της πολυτάραχης – όπως εξελίσσεται – περιοχής, να παραθέσουμε ένα χρονικό της σύγκρουσης.

Η Κερατέα και η αντίσταση των κατοίκων της στην κατασκευή ΧΥΤΑ στα όρια του αρχαιολογικού χώρου του Οβριοκάστρου καλά κρατούν – και αντέχουν. Αξίζει τον κόπο, καθώς τα περισσότερα ΜΜΕ απαξιούν να ασχοληθούν με τους ανθρώπους της πολυτάραχης – όπως εξελίσσεται – περιοχής, να παραθέσουμε ένα χρονικό της σύγκρουσης.

Θα δούμε επίσης παραπλεύρως μια επιστολή μαθητή της περιοχής προς τους κυβερνώντας και τα ΜΜΕ. Το σκίτσο του σκιτσογράφου Σπύρου Ορνεράκη έχει τη δική του αξία, αφού είναι κι αυτός ένας κάτοικος της περιοχής – ένας… Κερατιώτης που ζει την πολυήμερη σύγκρουση από μια ανάσα απόσταση, καθώς το σπίτι του βρίσκεται στον τόπο των συγκρούσεων.

Κερατέα κατά… Κερατάδων, όπως λέει και το σύνθημα, και κανείς δεν μπορεί ακόμη να προβλέψει την κατάληξη…

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου

Στις 4.30 το πρωί, με τσουχτερό κρύο και χιονόνερο, 600 περίπου αστυνομικοί των ΜΑΤ εισβάλλουν στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου, που φυλάσσεται από τον δήμαρχο Σταύρο Ιατρού, υπαλλήλους του δήμου και πολίτες της Κερατέας. Στην πόλη ηχούν οι σειρήνες και οι καμπάνες των εκκλησιών και ξεσηκώνονται οι κάτοικοι. Συλλαμβάνονται ο δήμαρχος και ο αδελφός του Γιώργος για 4 ώρες και αφήνονται από την αστυνομία γύρω στις 11 π.μ. ύστερα από παρέμβαση του Ν. Κωνσταντόπουλου και συνηγόρων της Κερατέας.

Ο κόσμος συρρέει στην Αθηνών – Λαυρίου και παρατάσσεται απέναντι στα ΜΑΤ. Ο εισαγγελέας Παναγόπουλος διαπραγματεύεται με τον δήμαρχο, τον νέο δήμαρχο Λαυρεωτικής Κωνσταντίνο Λεβαντή, τον βουλευτή της Ν.Δ. Γ. Βλάχο και αποφασίζεται να αποχωρήσουν ΜΑΤ και κόσμος σταδιακά.

Η συμφωνία τηρείται από τον δήμο, αλλά όχι από αστυνομία και εισαγγελέα και, ενώ το μεσημέρι προς απόγευμα μείωσαν δυνάμεις, το βράδυ τις ενισχύουν με ΜΑΤ από το Λαύριο. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και ο δήμος χτυπάνε πάλι τις καμπάνες και τις σειρήνες και ο κόσμος κατεβαίνει στην Αθηνών – Λαυρίου. Οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές, τα ΜΑΤ κάνουν επιθέσεις με δακρυγόνα και χημικά. Η αρχή της έντασης…

Κυριακή 12

Στην Αθηνών – Λαυρίου συρρέει διπλάσιος κόσμος από την Κερατέα και τους γύρω δήμους Μεσογείων και Λαυρεωτικής. Οι διαδηλωτές συγκρούονται με τα ΜΑΤ, ποδοπατούνται και χτυπιούνται βάναυσα ο δήμαρχος, ο δημοσιογράφος του Alter Μαρίνος Αλιφέρης και ηλικιωμένοι κάτοικοι. Το βράδυ αρχίζουν μάχες με μολότοφ, δακρυγόνα, χημικά. Ο κόσμος εξοργίζεται…

Δευτέρα 13

Προσπάθεια του δήμου και των νομικών συμβούλων του στην Ευελπίδων να αποσυρθούν τα ΜΑΤ από τον αρχαιολογικό χώρο. Απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου κατά των εργολάβων για να σταματήσουν οι εργασίες.

Νέα ένταση και συλλήψεις 6 νεαρών κατοίκων. Δακρυγόνα, αίμα, οργή, βία από τα ΜΑΤ. Οι πιο θερμόαιμοι από τους κατοίκους προσπαθούν να αντισταθούν με κάθε μέσο και οι υπεύθυνοι του δήμου προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Τρίτη 14

Ο δήμος ενημερώνει τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους αρμόδιους υπουργούς, τα σχολεία από τη Δευτέρα έχουν κλείσει, ενώ μαθητές Λυκείου και της Γ’ Γυμνασίου διαδηλώνουν απέναντι στα ΜΑΤ. Αποφυλακίζονται οι συλληφθέντες. Συνεχίζονται με μεγάλη ένταση τα επεισόδια τη νύχτα, με άγρια κυνηγητά στην κεντρική λεωφόρο, στους ελαιώνες, στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας.

Τετάρτη 15

Διαδηλώσεις των σχολείων το πρωί απέναντι στα ΜΑΤ. Με πολύ κόσμο το απόγευμα προς βράδυ στην κεντρική λεωφόρο και πολλές φωτιές αρχίζουν τα πιο άγρια επεισόδια, με συλλήψεις 7 ατόμων. Στην Αθήνα, σ’ έναν τοίχο, γράφεται το σύνθημα: Κερατέα – Κερατάδες 1-0.

Πέμπτη 16

Στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου πολύς κόσμος για την αναστολή εργασιών κατά των εργολάβων, που επιτυγχάνεται. Τα σχολεία Κερατέας, Καλυβίων απέναντι στα ΜΑΤ μαζί με τους δημάρχους τους σε ειρηνική διαδήλωση με επιτυχημένα συνθήματα και πανό. «Θα μας φάτε το μούτι», «Είμαστε Αρβανίτες και όπλο μας είναι το πείσμα». Αντιπροσωπεία μαθητών χόρευε δημοτικούς χορούς μπροστά στα ΜΑΤ.

Η δημοτική αρχή και πολλοί δικηγόροι της Κερατέας έως το βράδυ είναι στα δικαστήρια της Ευελπίδων για την υπεράσπιση των 7 συλληφθέντων. Οι συλληφθέντες θα παραμείνουν στη ΓΑΔΑ έως τη Δευτέρα, οπότε θα απολογηθούν.

Παρασκευή 17

Οι καμπάνες ηχούν πάλι στην πόλη και τα αυτοκίνητα του δήμου καλούν για νέα αντίσταση, αφού τα ΜΑΤ καταλαμβάνουν τον κόμβο ΒΙΟΠΑ, όπου υπήρχαν τα αυτοκίνητα του δήμου, πανό, χριστουγεννιάτικο δέντρο, φαρμακείο. Οι κάτοικοι εξοργίζονται με τη βιαιότητα των αστυνομικών και οπισθοχωρούν.

Σάββατο 18

Σύσκεψη στα Καλύβια με πρωτοβουλία των δημάρχων Καλυβίων Π. Φιλίππου και Κερατέας Στ. Ιατρού. Συμμετέχουν όλοι οι δήμαρχοι Μεσογείων Αν. Αττικής, οι βουλευτές Βλάχος, Μπούρας (Ν.Δ.), Βορίδης (ΛΑΟΣ) και ο νομάρχης Αν. Αττικής Λ. Κουρής. Προκύπτει επιτροπή που θα επιδιώξει διάλογο με τους αρμόδιους υπουργούς. Το μεσημέρι τα ΜΑΤ υποχωρούν από τον κόμβο ΒΙΟΠΑ. Το βράδυ τα ΜΑΤ κυκλώνουν τον κόσμο συλλαμβάνοντας δύο παιδιά 15 και 19 χρόνων μέσα σε νέα κατακραυγή.

Κυριακή 19

Μεγάλη διαδήλωση στον κόμβο ΒΙΟΠΑ, όπου μιλούν οι δήμαρχοι Στ. Ιατρού, Κων. Λεβαντής και ο μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικόλαος, ο οποίος χαρακτηρίζει τον αγώνα ιερό. «Δεν είναι ότι θα σας φέρουν τα σκουπίδια, το χειρότερο είναι ότι σας φέρονται σαν σε σκουπίδια» τονίζει. Πλήθος ψηφισμάτων συμπαράστασης από οργανώσεις, κόμματα, συλλόγους. Το βράδυ συγκεντρώνεται πολύς κόσμος στα μπλόκα. Είναι η πρώτη μέρα που επικρατεί ησυχία.

Δευτέρα 20

Στην Ευελπίδων, παρουσία 200 ατόμων όλων των ηλικιών από την Κερατέα και με συνθήματα όπως «Τα ΜΑΤ χτυπάνε τη νεολαία – Η βία δεν περνάει στην Κερατέα» απελευθερώνονται προσωρινά οι 7 νεαροί κρατούμενοι (μεταξύ των οποίων 4 αδέρφια μιας δωδεκαμελούς οικογένειας).

Συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών δίνουν ο δήμαρχος Κερατέας, ο νομάρχης Αν. Αττικής, ο δήμαρχος του νέου Δήμου Λαυρεωτικής σε πλήθος δημοσιογράφων.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με κάθε τρόπο. Οι κάτοικοι της Κερατέας είναι αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν. Δεκάδες επώνυμοι καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν σε συναυλία συμπαράστασης στην Αθηνών – Λαυρίου σήμερα στις 7 το απόγευμα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 14:52