search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:59
MENU CLOSE

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ρέντσι για το μεταναστευτικό

19.04.2015 17:49
Τσίπρας- Ρέντσι συζητούν για τη «συμμαχία των νοτίων» - Media

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι είχε λίγο πριν τις 20:00 ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι είχε λίγο πριν τις 20:00 ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε στον Ιταλό ομόλογό του τη θλίψη του για το τραγικό ναυάγιο, καθώς και την υποστήριξή του στην πρότασή του για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Από την πλευρά του ο Ματέο Ρέντσι περιέγραψε στον Αλέξη Τσίπρα την κατάσταση που επικρατεί κατά τη διάρκεια των ερευνών διάσωσης.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ο Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε στον Ματέο Ρέντσι την από κοινού διεκδίκηση της αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατό οι χώρες του νότου να μετατρέπονται σε αποθήκες ψυχών και οι θάλασσες σε αποθήκες νεκρών.

Αντιμετώπιση του μεταναστευτικού σε επίπεδο ΕΕ ζητά ο Ματέο Ρέντσι

«Η Ιταλία προσπαθεί να σώσει όσες περισσότερες ζωές μπορεί, σε συνεργασία με τις αρχές της Μάλτας και αύριο θα συναντηθώ στην Ρώμη με τον μαλτέζο ομόλογό μου, Ζοζέφ Μουσκάτ» δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την τραγωδία στη Μεσόγειο.

Όπως έκανε γνωστό ο Ρέντσι, η Μάλτα θα δεχθεί το ταχύπλοο της ιταλικής ακτοφυλακής που μεταφέρει τις 24 σορούς.

«Ο ιταλός υπουργός εσωτερικών Τζεντιλόνι θα συζητήσει αύριο με τους συναδέλφους του συγκεκριμένα θέματα, και η Ιταλία ζητεί να διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, για να επιδειχθεί αλληλεγγύη, όπως άλλες φορές», είπε ο ιταλός πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους.

«Η υπόθεση αυτή δεν οφείλεται σε έλλειψη βοήθειας. Η βοήθεια είναι άμεση, πέρα και από τα όρια της προηγούμενης αποστολής Μάρε Νόστρουμ. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια πληγή στην Μεσόγειο, που είναι οι νέοι δουλέμποροι του 21ου αιώνα», τόνισε ο Ρέντσι.

«Η Ιταλία συνέλαβε, συνολικά, 976 δουλεμπόρους , αλλά ζητάμε να μην μας αφήσουν μόνους. Καταπολεμάμε μια άποψη σύμφωνα με την οποία το πρόβλημα αυτό μπορεί να θεωρείται δεύτερης κατηγορίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ιταλό πρωθυπουργό το φαινόμενο αυτό αφορά την καρδιά των ανθρώπων και η λύση είναι να σταματήσουν οι αναχωρήσεις από την Λιβύη.

Ο Ματέο Ρέντσι έκανε γνωστό ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και με την γερμανίδα καγκελάριο ‘Αγκελα Μέρκελ, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο Ρέντσι υπογράμμισε ότι η ιταλική κυβέρνηση εργάζεται για να συγκληθεί, μέχρι την Παρασκευή, έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, που να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα και να τύχει υπεράσπισης η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η ιταλική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει, τον συνολικό αριθμό των αγνοουμένων, «αλλά η σοβαρότητα των ναυαγίων δεν συνδέεται μόνο με τον αριθμό των νεκρών», ολοκλήρωσε ο ιταλός πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας, επίσης, ότι οι ιταλικές αρχές θα κάνουν το παν για να εντοπίσουν τους δουλεμπόρους που ευθύνονται για την νέα αυτή τραγωδία και για την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη. Είπε ακόμη ότι θα καταβάλλει προσπάθειες ώστε να ανασυρθεί από τον βυθό και το κουφάρι του αλιευτικού, για να ταφούν όσα περισσότερα θύματα είναι δυνατόν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:58