search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:50
MENU CLOSE

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των μεταναστών στη Ρόδο – Ξυπνάει από το λήθαργο η Ευρώπη – Οι 10 προτάσεις Αβραμόπουλου

21.04.2015 06:13
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των μεταναστών στη Ρόδο – Ξυπνάει από το λήθαργο η Ευρώπη – Οι 10 προτάσεις Αβραμόπουλου   - Media

Συγκλονίζει την Ευρώπη η συνεχιζόμενη τραγωδία των μεταναστών στη Μεσόγειο και εντείνονται οι πιέσεις για λήψη μέτρων. Σχέδιο δράσης δέκα σημείων, υιοθέτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ και θα αποτελέσει τον βασικό άξονα της επερχόμενης Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση. Στον εισαγγελέα Ρόδου θα οδηγηθούν σήμερα δύο άτομα, υπήκοοι Συρίας 26 και 27 ετών αντίστοιχα, που φέρεται να οργάνωσαν τη μεταφορά των μεταναστών.

 

Στον εισαγγελέα Ρόδου θα οδηγηθούν σήμερα δύο άτομα, υπήκοοι Συρίας 26 και 27 ετών αντίστοιχα, που φέρεται να οργάνωσαν τη μεταφορά των δεκάδων παράτυπων μεταναστών με ιστιοφόρο σκάφος που προσάραξε χθες στη περιοχή Ζέφυρος της Ρόδου και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία άτομα (ένας άνδρας μία γυναίκα και ένα παιδί). Οι δύο διακινητές αναγνωρίστηκαν από τους παράτυπους μετανάστες στη διάρκεια της προανάκρισης.

Ο αριθμός των διασωθέντων παράτυπων μεταναστών ανέρχεται σε 90, ενώ στο σκάφος ήταν συνολικά 93 άτομα στην πλειονότητά τους πρόσφυγες από τη Συρία.

Από αυτούς 62 είναι άνδρες, 22 γυναίκες και 6 παιδιά.

 

«Είδα το παιδί να πεθαίνει δίπλα μου, δεν ξέρω τι να πω. Προσπαθήσαμε να τους βοηθήσουμε αλλά δεν τα καταφέραμε» είπε ένας από τους μετανάστες από τη Συρία που κατάφεραν να διασωθούν.

«Τους βλέπαμε να πνίγονται σε βάθος ενός μέτρου» είπε ένας από τους δύτες που πήραν μέρος στην επιχείρηση διάσωσης.

Στο μεταξύ, στη διάσωση σαράντα δύο (42) παράτυπων μεταναστών που εντοπίστηκαν σε πνευστή ακυβέρνητο λέμβο στη θαλάσσια περιοχή του αεροδρομίου Λέσβου προέβησαν, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Επίσης άλλοι τριάντα εννέα (39) παράτυποι μετανάστες εντοπίστηκαν, βραδινές ώρες χθες στο Φαρμακονήσι, από τη στρατιωτική φρουρά. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Λέρου.

 

Η Ευρώπη ξυπνάει από το λήθαργο

Συντονισμένες είναι πλεόν οι προσπάθειες των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου και υπάρχει συνεχής επικοινωνία ανάμεσα στους πρωθυπορυγούς της Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας για την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του real.gr διεκδικεί έκτακτη χρηματοδότηση για τη δημιουργία νέων και τη συντήρηση υφισταμένων δομών φιλοξενίας, όπως επίσης και αναλογική κατανομή των μεταναστών στις χώρες της ΕΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν οι παρεμβάσεις των Αναπληρωτών Υπουργών Εξωτερικών κ. Νίκου Χουντή και Εσωτερικών Τασίας Χριστοδουλοπούλου στην έκτακτη Κοινή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ χθες στο Λουξεμβούργο. Οι δύο υπουργοί έθεσαν το αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ενώ επέμεναν και στην ανάγκη αναλογικής κατανομής των προσφύγων και επιμερισμού των επιπτώσεων.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα στη Μεσόγειο», δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, λίγο μετά το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ.

Ο Δ. Αβραμόπουλος, όπως αναφέρει tovima.gr έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η κρίση θα λάβει επικίνδυνες διαστάσεις τους επόμενους μήνες. Όπως είπε, απαιτείται δράση όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, ενώ πρόσθεσε πως το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ, υπογραμμίζει την αίσθηση του επείγοντος αλλά και την επιθυμία των χωρών-μελών για κοινή δράση.

Ο Έλληνας επίτροπος παρουσίασε το σχέδιο δράσης δέκα σημείων, το οποίο υιοθέτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ και το οποίο θα αποτελέσει τον βασικό άξονα της επερχόμενης Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση.

Τα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση είναι τα εξής:

Ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο: “Τρίτων” και “Ποσειδών”, με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων. Επέκταση του επιχειρησιακού χώρου τους, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης.

Κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι. Τα θετικά αποτελέσματα από την επιχείρηση «Αταλάντα», θα πρέπει να μας εμπνεύσουν για νέες επιχειρήσεις εναντίον των λαθρεμπόρων στη Μεσόγειο.

Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί Europol, Frontex, EASO και EUROJUST θα συνεδριάζουν σε τακτική βάση και θα συνεργάζονται για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον εντοπισμό των λαθρεμπόρων, των μεθόδων τους, και την εξακρίβωση των οικονομικών τους πόρων . Η κοινή επιχείρηση JOT MARE αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορούμε να συντονισθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να εντοπίσουμε και να καταπολεμήσουμε τις εγκληματικές αυτές οργανώσεις.

Επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία και στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της EASO. Η επεξεργασία τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους δύο μήνες από την ημέρα υποβολή της αίτησης.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από όλους τους μετανάστες.

Εξέταση εναλλακτικών επιλογών για τη δημιουργία μηχανισμού μετεγκατάστασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Εφαρμογή διευρυμένου πιλοτικού προγράμματος στην Ε.Ε. για την επανεγκατάσταση μεταναστών σε εθελοντική βάση, προσφέροντας θέσεις για τα άτομα που χρήζουν επείγουσας προστασίας.

Δημιουργία νέου προγράμματος για ταχεία επιστροφή των παράνομων μεταναστών που θα συντονίζεται από τον οργανισμό Frontex και από τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αυτό σημαίνει περισσότερες πτήσεις για την επιστροφή τους και ενημέρωση των μεταναστών στις χώρες διέλευσης για τα προγράμματα εθελοντικής επιστροφής, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση των επικίνδυνων διαδρομών.

Συντονισμένη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξωτερικής Δράσης με σκοπό τη συνεργασία με τις χώρες που περιβάλλουν τη Λιβύη. Ενδυνάμωση των σχέσεων με τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα οι πρωτοβουλίες στον Νίγηρα.

Τοποθέτηση αξιωματούχων υπεύθυνων για θέματα μετανάστευσης (ILO: Immigration Liaison Officers) σε τρίτες χώρες για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα μεταναστευτικά ρεύματα και την ενίσχυση του ρόλου των ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών.

Καταλήγοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε πως το μεταναστευτικό πρόβλημα αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημείωσε, δε, πως η υιοθέτηση της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη Μετανάστευση θα ανακοινωθεί στις 13 Μαΐου, πολύ νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

 

Πηγές: real.gr / tovima.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:50