search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:12
MENU CLOSE

Το μέγεθος της τραγωδίας σε αριθμούς – Ένας νεκρός μετανάστης κάθε δύο ώρες στη Μεσόγειο

21.04.2015 09:21
Σε λάθος του καπετάνιου και υπερφόρτωση του σκάφους αποδίδεται η τραγωδία στη Μεσόγειο…     - Media

Η ανθρώπινη τραγωδία δεν είναι θέμα ποσοτικό αλλά πολλές φορές τα νούμερα παρουσιάζουν την αμείλικτη πραγματικότητα με αδιαμφισβήτητο τρόπο. Η γαλλική εφημερίδα Le Monde παρουσιάζει το δράμα των μεταναστών της Μεσογείου με στοιχεία, σύμφωνα με αυτά ένας μετανάστης βρίσκει τραγικό θάνατο στη Μεσόγειο κάθε δύο ώρες.  

 

Η ανθρώπινη τραγωδία δεν είναι θέμα ποσοτικό αλλά πολλές φορές τα νούμερα παρουσιάζουν την αμείλικτη πραγματικότητα με αδιαμφισβήτητο τρόπο. Η γαλλική εφημερίδα Le Monde παρουσιάζει το δράμα των μεταναστών της Μεσογείου με στοιχεία, σύμφωνα με αυτά ένας μετανάστης βρίσκει τραγικό θάνατο στη Μεσόγειο κάθε δύο ώρες.  

Μέχρι την άνοιξη του 2015, το δράμα της Λαμπεντούσα τον Οκτώβριο του 2013- κατά τη διάρκεια του οποίοι 366 μετανάστες βρήκαν το θάνατο, παρέμενε η πιο μεγάλη τραγωδία με μετανάστες στη Μεσόγειο από την αρχή του 21ου αιώνα.

Ο χαμος τουλαχιστον 700 ανθρώπων κατά τη διάρκεια του ναυαγίου το περασμένο σαββατοκύριακο, στο οποίο προστίθενται τουλάχιστον άλλοι 400 μετανάστες κατά τη διάρκεια ενός αλλού ναυαγίου στις 12 Απριλίου, δημιουργεί ανησυχία για μια τραγωδία ακόμα χειρότερη: «μια εκατόμβη χωρίς προηγούμενο στη Μεσόγειο» σύμφωνα με την υψηλή αστυνόμευση των Ηνωμένων εθνών (HCR) για τους μετανάστες. Τα νούμερα, τους δικαιώνουν.

1600 είναι ο αριθμός των μεταναστών που φέρονται ως αγνοούμενοι στη Μεσόγειο από την 1η Ιανουαρίου 2015, 35.000 έφτασαν με πλοία στον νότο της Ευρώπης κατά τις εκτιμήσεις του HCR

1600 είναι επίσης ο αριθμός των νεκρών που θα μπορούσε να έχει σωθεί σε χρονικό διάστημα μόνο 4 μηνών- ήδη 900 νεκροί έχουν ανασυρθεί από τη αρχή της χρονιάς, στους οποίους θα μπορούσαν να προστεθούν άλλοι 700 αγνοούμενοι από το πρόσφατο ναυάγιο – απέναντι σε 90 κατά την ιδία περίοδο της περασμένης χρονιάς. Δηλαδή περίπου από την πρώτη του 2015, 400 νεκροί τον μήνα, σε μέσο όρο, ένας νεκρός κάθε δυο ώρες όπως επιβεβαιώνει αυτός ο θλιβερός απολογισμός.

«Εάν επιβεβαιωθούν οι αριθμοί, αυτό θα σημαίνει ότι 1500 είναι ο αριθμός των μεταναστών που πνίγηκαν στα νερά ανάμεσα στη Λιβύη και την Ιταλία από την αρχή του χρόνου» σημειώνει επίσης ο διεθνής οργανισμός για τη μετανάστευση (ΟΙΜ).

Στο ένα τρίτο της χρονιάς, είναι λοιπόν σχεδόν ο μισός αριθμός της απογραφής των νεκρών της περασμένης χρονιάς.- 3.600 νεκροί ανάμεσα στους 219000 μετανάστες που διέσχισαν τη Μεσόγειο σύμφωνα με το HCR- που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Το 2014 μιλούσαμε ήδη για ένα αριθμό ρεκόρ μεταναστών που πέθαναν στη Μεσόγειο: ήταν λοιπόν ήδη τέσσερις φορές περισσότεροι από το 2013, έξι φορές περισσότεροι από το 2012 και το διπλάσιο από το 2011, τη χρονιά της “αραβικής άνοιξης”

22000 είναι ο αριθμός των μεταναστών που πέθαναν στην προσπάθεια να προσεγγίσουν την Ευρώπη από το 2000, κυρίως διασχίζοντας τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μιας έκθεσης του ΟΙΜ πάνω στις μεταναστευτικές κινήσεις στον κόσμο, δηλαδή ένας μέσος όρος 1500 νεκρών κάθε χρόνο, όπως σημείωνε το σαιτ Slate.

 

21 191  είναι ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στις ιταλικές ακτές  από τη πρώτη Ιανουαρίου 2015, ένας απολογισμός στον οποίο δεν υπολογίζονται οι αφίξεις που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την 19η Απριλίου.

Ως σύγκριση, στις 30 Απριλίου του 2014, ο συνολικός αριθμός των αφίξεων έφτανε τις 26644, σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσε ο υπουργός εσωτερικών της Ιταλίας. Σε ότι αφορά τον αριθμό των αφίξεων στη διάρκεια όλης της χρονιάς 2014, υπολογίζεται γύρω στους 170000. Κάθε μέρα από 500 ως 1000 άνθρωποι περισυλλέγονται από την ιταλική ακτοφυλακή ή από εμπορικά πλοία.

 

150 000 είναι τουλάχιστον ο αριθμός των ανθρώπων που έσωσαν οι άνθρωποι της επιχείρησης « Mare Nostrum » ανάμεσα στον Οκτώβριο 2013 και τον Οκτώβριο 2014 σύμφωνα με το ιταλικό ναυτικό , δηλαδή 400 άνθρωποι κατά μέσο όρο. Η επιχείρηση στρατιωτικό-ανθρωπιστική που δημιουργήθηκε από τους Ιταλούς για να επιβλέπουν τη Μεσόγειο 24h/24h επέτρεψε επίσης να συλληφθούν 351 περαστικοί.

 

3 εκατομμύρια. Είναι ο μηνιαίος προϋπολογισμός σε ευρώ της επιχείρησης “Triton” που δημιουργήθηκε της πρώτη Νοεμβρίου 2014 με το τέλος της  « Mare Nostrum ». Η διάρκεια τη επιχείρησης, που δεν είναι ακόμα ορισμένη, εξαρτάται κυρίως απο τον προϋπολογισμό που δίνεται από την Frontex το 2015: το ύψος φτάνει τα 114 εκατομμύρια ευρώ.( δηλαδη 9,5 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα, το ισοδύναμο του προϋπολογισμού που δόθηκε για το « Mare Nostrum » των 9 εκατομμυρίων το μήνα) παραμένει μικρό. 

2 510 000  Είναι η έκταση σε χιλιόμετρα τετραγωνικά της Μεσογείου.” Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η Μεσογείου είναι τεράστια(…), δεν μπορούμε να ελέγξουμε και να επιβλέπουμε ακριβώς όλες τις ζώνες από όπου μπορεί να περάσουν μετανάστες και να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τις τραγωδίες” δήλωσε τη Δευτέρα 20 Απριλίου ο διευθυντής της  Frontex, Gil Arias.

Στη σειρά των λύσεων για την αποφυγή των ναυαγίων των μεταναστών αυτός ο τελευταίος είπε πως σκέπτεται το άνοιγμα ” νέων νόμιμων δρόμων μετανάστευσης” για αυτούς που φεύγουν από εμπόλεμες περιοχές.

5 είναι ο αριθμός των χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης _ Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία και η Ηνωμένο Βασίλειο ανάμεσα στις 28 που δέχονται να δώσουν πολιτικό άσυλο στους μετανάστες. 

” πέντε στις 28, … Το βάρος πρέπει να μοιραστεί καλύτερα. Στην Ιταλία έχουμε πνιγεί, και δεν υπάρχει περισσότερος χώρος στα νεκροταφεία στη Σικελιάς για τους νεκρούς” δήλωσε στη Monde ο γραμματέας των ευρωπαϊκών υποθέσεων  , Sandro Gozi.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:12