search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 06:30
MENU CLOSE

Και «κούρεμα» φόρου για έχοντες ρευστό

22.04.2015 04:40
Για ξέπλυμα χρήματος ελέγχονται 1.073 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου - Media

Μετά την πρωτοφανή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών –με τις διαγραφές προσαυξήσεων, πρόσθετων φόρων και προστίμων- έρχεται και η πρωτοφανής έκπτωση φόρου για όσους είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις «μια και έξω».

Μετά την πρωτοφανή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών –με τις διαγραφές προσαυξήσεων, πρόσθετων φόρων και προστίμων- έρχεται και η πρωτοφανής έκπτωση φόρου για όσους είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις «μια και έξω».

Οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες το απόγευμα και έρχονται να εξειδικεύσουν την εξαγγελία Βαλαβάνη στη Βουλή, έκαναν λόγο για έκπτωση φόρου η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και …10% ή και στο 15%. Είναι, ουσιαστικά, η υλοποίηση της εξαγγελίας για παροχή κινήτρων και στους νομοταγείς πολίτες.

Πρακτικά, όποιος μπορέσει να πληρώσει όλο το φόρο που θα του βεβαιώσει η εφορία για τα εισοδήματα του δημοσίου «μαζεμένο» σε μια δόση μέχρι και το τέλος Ιουλίου (τότε είναι η καταληκτική ημερομηνία) θα εξασφαλίσει την έκπτωση.

Το 10% είναι τεράστιο ποσοστό αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι πρόπερσι δινόταν έκπτωση 1,5% ενώ πέρυσι 0%. Βέβαια, δεδομένου ότι μόνο από τα εκκαθαριστικά των φυσικών προσώπων, το δημόσιο περιμένει να βάλει στα ταμεία περί τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τότε προκύπτει ότι και το δημοσιονομικό κόστος από μια τέτοια κίνηση μπορεί να ξεπεράσει τα 150-200 εκατ. ευρώ.

Το ζητούμενο τώρα για το επιτελείο στην Καραγιώργη Σερβίας είναι να αποφανθεί αν αξίζει να διαθέσει τόσα εκατομμύρια από τα προγραμματισμένα έσοδα (σ.σ τα έσοδα από τις δηλώσεις φυσικών προσώπων έχουν ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό) μόνο και μόνο για να εισπράξει τα χρήματα τέσσερις μήνες νωρίτερα.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Μαΐου. Δεν αποκλείεται μέχρι να οριστικοποιηθεί το μέτρο, να υπάρξουν σοβαρές διαφοροποιήσεις. Για παράδειγμα, να κριθεί ότι τα γενναία ποσοστά εκπτώσεων θα δοθούν τελικώς για αυτούς που θα πληρώσουν τον φόρο μέσα στον Μαίο ή στον Ιούνιο μήνες ιδιαίτερα δύσκολους για τα οικονομικά της κυβέρνησης. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24