search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:38
MENU CLOSE

Ο Όμηρος, ο Γαληνός και οι αρχαίοι γιατροί

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1861
23-04-2015
26.04.2015 03:00
Ο Όμηρος, ο Γαληνός και οι αρχαίοι γιατροί - Media

Πόσο φρόντιζαν τη διατροφή και το σώμα τους στην αρχαία Ελλάδα; Πόσο τη δημόσια υγεία; Υπήρχαν χειρουργικά εργαλεία; Τι θέση είχαν το όπιο, το κρασί, φαρμακευτικές ουσίες και τα βότανα;

 
Πόσο φρόντιζαν τη διατροφή και το σώμα τους στην αρχαία Ελλάδα; Πόσο τη δημόσια υγεία; Υπήρχαν χειρουργικά εργαλεία; Τι θέση είχαν το όπιο, το κρασί, φαρμακευτικές ουσίες και τα βότανα;
 
Δεν αποκλείεται, βγαίνοντας από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μετά την περιήγηση στην έκθεση «Ίασις από τον Όμηρο στον Γαληνό», να αγοράσετε ένα τόπι για την καθημερινή σας άσκηση στο σπίτι. Μη χάσετε την έκθεση και προπαντός την ξενάγηση. Θα εκπλαγείτε από το πώς διατηρούσαν την υγεία τους οι άνθρωποι 2.500 χιλιάδες χρόνια πριν, πώς αντιμετώπιζαν τις ψυχικές και σωματικές ασθένειες και όπου η επιστήμη του Ιπποκράτη σήκωνε τα χέρια αναλάμβανε ο θεός Ασκληπιός να κάνει το θαύμα του. 
 
Ποια γνώμη είχαν για την ευδαιμονία;
 
Στην έκθεση, θα παρακολουθήσετε την εξέλιξη των αρχαίων θεραπευτικών πρακτικών, τη μετάβαση από τη μαγικο-θρησκευτική θεραπεία στην ορθολογική, την επιστημονική Ιατρική. Περιλαμβάνει 300 περίπου αρχαία αντικείμενα από 41 μουσεία της Ελλάδας και άλλων 17 χωρών (Βρετανικό Μουσείο, Λούβρο, Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλωρεντίας κ.ά.). 
 
Θα πληροφορηθείτε τις έννοιες συμβόλων, τη σημασία της άσκησης, του μέτρου, θα αποστηθίσετε το ρητό του Ιπποκράτη «ο βίος βραχύς, η τέχνη μακρά, ο δε καιρός οξύς, η δε πείρα σφαλερή, η δε κρίσης χαλεπή». Μ’ άλλα λόγια, στο ίδιο έργο θεατές. 
 
Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες, Υγεία, Νόσος, Θεραπεία, και καλύπτει το χρονικό διάστημα περίπου από το 1200 π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έως 31 Μαΐου. 
 
Η «Ίασις» αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας των μεγάλων αρχαιολογικών εκθέσεων του ΜΚΤ που εστιάζουν σε θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Πρώτη «Έρως», το 2009, Τρίτη «Επέκεινα» τον Δεκέμβριο.
 
Η επιμέλεια ανήκει στον διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη και στον επιμελητή αρχαιοτήτων του μουσείου Γιώργο Τασούλα. 
 
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ: Σάββατο & Κυριακή: 12.00 & 15.30
(με το εισιτήριο του μουσείου, ΦΙΛΟΙ ΜΚΤ: είσοδος ελεύθερη)
 
 
Άννα Μιχαλιτσιάνου
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:38