search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:24
MENU CLOSE

Γκρίνια και στα πανεπιστήμια…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1861
23-04-2015
23.04.2015 03:00
panepistimio.jpg

Νέο «μέτωπο» μετά τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες φαίνεται πως άνοιξε τόσο ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς όσο και ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας αλλά και η κυβέρνηση, αυτήν τη φορά με τους πρυτάνεις.

 

Νέο «μέτωπο» μετά τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες φαίνεται πως άνοιξε τόσο ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς όσο και ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας αλλά και η κυβέρνηση, αυτήν τη φορά με τους πρυτάνεις.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα ταμειακά διαθέσιμα στα ΑΕΙ έχουν καταρρεύσει εδώ και αρκετά χρόνια, και δη τα μνημονιακά. Η υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ τα τελευταία χρόνια έδωσε και «πάτημα» στην προηγούμενη κυβέρνηση να προωθήσει την… αυτοχρηματοδότηση από «ιδιώτες» όσον αφορά το πολύπαθο κομμάτι της Έρευνας. Ωστόσο, η νέα απόφαση της κυβέρνησης, μπροστά στην τρύπα των 450 εκατομμυρίων ευρώ που αποκάλυψε ο Δημήτρης Μάρδας, έσπειρε τον… πανικό στις τάξεις των πρυτάνεων, οι οποίοι πραγματοποίησαν έκτακτη τηλεδιάσκεψη για το θέμα.

Πρυτανικές πηγές μίλησαν στο «Ποντίκι» και έκαναν λόγο για «κακή απόφαση» της κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί, όπως μας είπαν, «τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση λόγω των συνεχών μειώσεων των προϋπολογισμών και της μη καταβολής δόσεων επιχορήγησης το 2015. Αυτήν τη στιγμή τα πανεπιστήμια παραμένουν με δυσκολία ανοικτά, καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες από τα ταμειακά υπόλοιπα των τακτικών προϋπολογισμών των προηγουμένων ετών».

 

Ανεργία…

Οι πρυτάνεις δεν δίστασαν ακόμη να εκδώσουν ανακοίνωση στην οποία προανήγγειλαν την… ανεργία που περιμένει δεκάδες ερευνητές, εφόσον δεσμευτούν τα αποθεματικά των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων, και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση.

«Οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), οι Εταιρείες Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας και τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (ΕΠΙ) των Πανεπιστημίων δεν επιχορηγούνται από το Δημόσιο και διαχειρίζονται πόρους που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κληροδοτήματα και ιδιωτικούς φορείς.

Οι πόροι αυτοί τους έχουν διατεθεί για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η εκτέλεση ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων στα οποία απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες – μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί υπότροφοι. Παράλληλα, οι πόροι αυτοί ενισχύουν τα πανεπιστήμια συμπληρώνοντας τις ελλιπείς κρατικές επιχορηγήσεις.

Τυχόν απώλεια αυτών των πόρων θα οδηγήσει στην ανεργία αυτούς τους χιλιάδες νέους ερευνητές, θα εξαφανίσει τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια από τον ευρωπαϊκό ερευνητικό χάρτη, θα τα οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας,  ενώ  θα  προκύψουν καταλογισμοί καθώς οι φορείς χρηματοδότησης απαγορεύουν την κατάθεση των ερευνητικών κονδυλίων σε επενδυτικούς λογαριασμούς» επισήμαναν οι πρυτάνεις.

Οι ίδιες πηγές σχολίασαν στο «Ποντίκι» ότι «είναι μία απαράδεκτη στάση, καθώς η νέα κυβέρνηση γνωρίζει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ», ενώ ξεκαθάρισαν πως «διερευνούμε μέσω των νομικών μας τμημάτων όλες τις πιθανές νομικές ενέργειες στις οποίες μπορούμε να προβούμε».

Για το θέμα των ταμειακών διαθεσίμων που δεσμεύονται από την κυβέρνηση αντέδρασε και ο σύλλογος διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Η μεταφορά των διαθεσίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών (τακτικός προϋπολογισμός, κληροδοτήματα, ειδικός λογαριασμός κονδυλίων Έρευνας) μεταφράζεται ουσιαστικά σε “κλείσιμο” του πανεπιστημίου μας […], μετά και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης από τα 35 εκατ. ευρώ στα 11,5 εκατ. ευρώ και του διοικητικού προσωπικού του, λόγω της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του συλλόγου.

 

Νέος «πονοκέφαλος»

Σαν να μην έφτανε η δέσμευση των ταμειακών αποθεμάτων των ΑΕΙ, οι πρυτάνεις είναι έτοιμοι να προκαλέσουν νέο «πονοκέφαλο» στον Αριστείδη Μπαλτά, σχετικά με το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ.

«Η Σύνοδος αποφάσισε, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, τη σύγκληση Έκτακτης Συνόδου, με αποκλειστικό θέμα τη διαμόρφωση των προτάσεών της σε σχέση με το Σχέδιο Νόμου, ώστε στο ενδιάμεσο διάστημα αυτό να μελετηθεί από τα Πανεπιστήμια. Όμως, ο Υπουργός σε συνέντευξή του την Κυριακή 19.4.2015 χαρακτήρισε το Σχέδιο Νόμου επείγον λόγω των θεμάτων της δευτεροβάθμιας που περιέχει και δήλωσε ότι θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, μετά από μια πολύ σύντομη κοινωνική διαβούλευση. Με βάση τα ανωτέρω, το Προεδρείο της Συνόδου συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων στις 25.4.2015 στην Αθήνα» τόνισαν σε ανακοίνωσή τους και συνέχισαν:

«Το Προεδρείο της Συνόδου θεωρεί ότι τα θέματα των Πανεπιστημίων, λόγω της σημασίας και σοβαρότητας των  προτεινόμενων αλλαγών, θα πρέπει να διαχωριστούν από τα επείγοντα θέματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να συμπεριληφθούν σε χωριστό Σχέδιο Νόμου, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος διαβούλευσης».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:24