search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:57
MENU CLOSE

«Πολεμικό» κλίμα έφερε στη Βουλή η ΠΝΠ

22.04.2015 20:07
«Πολεμικό» κλίμα έφερε στη Βουλή η ΠΝΠ - Media

Κατά την διάρκεια μιας «ηλεκτρισμένης» συνεδρίασης, γεμάτη ένταση, υψηλούς τόνους και με χαρακτηριστικά «πολεμικής σύγκρουσης» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και που διακόπηκε δυο φορές για την… διαδικασία αποφασίστηκε τελικά να κληθούν την Πέμπτη στην αρμόδια επιτροπή οι φορείς και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να συζητηθεί την Παρασκευή στην Ολομέλεια στις 12 το μεσημέρι.  

Κατά την διάρκεια μιας «ηλεκτρισμένης» συνεδρίασης, γεμάτη ένταση, υψηλούς τόνους και με χαρακτηριστικά «πολεμικής σύγκρουσης» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και που διακόπηκε δυο φορές για την… διαδικασία αποφασίστηκε τελικά να κληθούν την Πέμπτη στην αρμόδια επιτροπή οι φορείς και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να συζητηθεί την Παρασκευή στην Ολομέλεια στις 12 το μεσημέρι.  

Για ταμειακό κενό που έπρεπε να καλυφθεί από την κυβέρνηση έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, εξηγώντας παράλληλα τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση κατέληξε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου. «Θέτοντας σε εφαρμογή τη διάταξη θα θέλαμε να εξασφαλίσουμε μέγιστη ρευστότητα για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Μάρδας, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία δεν μπορούσε να γίνει με τροπολογία, καθώς δεν υπήρχε ο αντίστοιχος νόμος.

Βούτσης: Δεν σκύβουμε το κεφάλι σε αντιλαϊκά μνημόνια

Ως «επιτομή του επείγοντος» και του «εκτάκτου γεγονότος» χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης υπερασπιζόμενος την απόφαση για την ΠΝΠ. « Για ποιο πράγμα μας κατηγορείτε; Επειδή δεν σκύβουμε το κεφάλι σε αντιλαϊκά μνημόνια», είπε και συμπλήρωσε: «σας καλέσαμε να μας πείτε τι πρέπει να κάνουμε. Να πείτε ευθέως πως στη συνάντηση με τη καγκελάριο ο  πρωθυπουργός να πει “ναι” σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ, κ.α.». Ο Νίκος Βούτσης χαρακτηριατικά ανέφερε πως «όλα αυτά γίνονται για να έχουμε μια καλύτερη διαπραγμάτευση με την ελάχιστη άνεση ρευστότητας». 

«Δεν είναι πράξη αντίστασης αυτό που γίνεται από ορισμένους ηγετικούς παράγοντες των ΟΤΑ. Είναι περιορισμένη ευθύνη σε κρίσιμη στιγμή για τον τόπο. Άρνηση ανάληψης ευθύνης», ανέφερε ο Νίκος Βούτσης στρέφοντας τα «βέλη» του προς τους δημάρχους και τους Περιφερειάρχες και επιτέθηκε προς την πλευρά της αντιπολίτευσης λέγοντας: « ο κ. Ντράγκι δίνει 1 τρις σε χώρες που δανείζονται με μηδενικά επιτόκιά και εξαιρεί την Ελλάδα. Δεν είπατε κουβέντα γι’ αυτά. Αυτό το αίσχος, την ξεφτίλα γιατί δεν τι λέτε;». 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «πράγματι το να ξεκινάει και η παρούσα κυβέρνηση μια διαδικασία έστω εξαναγκαστική προώθησης ΠΝΠ δεν είναι κάτι που μας χαροποιεί, αλλά οι εξελίξεις είναι απροσδόκητες και δεν θέλουμε να αιφνιδιαστούμε αλλά να προετοιμαστούμε. Θέλουμε πολιτικά να θωρακίσουμε τη χώρα», σημειώνοντας πάντως πως «ορισμένοι περιφέρονται στα κανάλια λέγοντας ότι χρεοκοπεί η χώρα και όταν η κυβέρνηση φέρνει ρύθμιση αντιμετώπισης των ταμειακών αναγκών την κατακρίνουν».  

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας ανέφερε ότι η χώρα δέχεται σκληρό πόλεμο και σημείωσε ότι ελπίζει οι ΠΝΠ να μην γίνουν καθεστώς ενώ ο Δ. Καμμένος από τους ΑΝΕΛ τόνισε ότι δεν αγγίζονται τα αποθεματικά αλλά τα ταμειακά διαθέσιμα.

«Πυρά» από την αντιπολίτευση

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο εισηγητής της ΝΔ Χρ. Δήμας δήλωσε ότι «κάποτε είχαμε βασιλικά διατάγματα και τώρα έχουμε ΠΝΠ» ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη είχε προτείνει λίγο νωρίτερα μια περισσότερο… «ελεύθερη» διαδικασία στην οποία θα κληθούν στην επιτροπή για ακρόαση οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Εκ μέρους του Ποταμιού ο Κυρ. Χαρακίδης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει ποιες είναι οι έκτακτες, επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες που δικαιολογούν τις ΠΝΠ. Να ενημερώσει για την κατάσταση στη χώρα», λέγοντας μάλιστα πως η κυβέρνηση παίζει τη χώρα στα ζάρια. 

«Πείσατε τον κόσμο προεκλογικά ότι είναι πλούσιος και τώρα έρχεστε να πείτε, με πρώτο το πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα δεν έχει χρήματα» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και επιτέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα σημειώνοντας «ότι έσπασε όλα τα ρεκόρ, λέγοντας άλλα το πρωί και άλλα το βράδυ». Χαρακτήρισε μάλιστα ως αντισυνταγματική της ΠΝΠ εξαιτίας της αναδρομικότητας των διατάξεων της. Επίθεση στη πλειοψηφία λέγοντας πως δίνει άλλοθι και νομιμοποίηση στις προηγούμενες κυβερνήσεις για το κούρεμα των αποθεματικών μέσω PSI, εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σ. Βαρδάλης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:55