search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:27
MENU CLOSE

Νέες θεραπείες για την κολπική μαρμαρυγή

23.04.2015 12:17
Νέες θεραπείες για την κολπική μαρμαρυγή - Media

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή αρρυθμία καθώς αφορά το 1-2% του γενικού πληθυσμού ενώ το ποσοστό αυτό φτάνει 10-15% σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που πάσχουν από καρδιολογικές παθήσεις.

 

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή αρρυθμία καθώς αφορά το 1-2% του γενικού πληθυσμού ενώ το ποσοστό αυτό φτάνει 10-15% σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που πάσχουν από καρδιολογικές παθήσεις. Η αρρυθμία αυτή μπορεί να να προκαλέσει τη δημιουργία θρόμβου που ενδέχεται να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο με άγνωστες συνέπειες έως και θάνατο.

Η αντιμετώπισή της με την τεχνική της κατάλυσης όταν γίνεται νωρίς και σε νεότερες ηλικίες μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην θεραπεία. Η κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής γίνεται με τη βοήθεια καθετήρων που εισάγονται διαμέσου περιφερικών φλεβών και προωθούνται ανώδυνα στην καρδιά όπου, είτε με τη χρήση υψίσυχνου ρεύματος είτε με κρυοπηξία, καταστρέφονται οι εστίες του μυοκαρδίου του αριστερού (ή και του δεξιού κόλπου) που την προκαλούν.

«Οι νέες τεχνικές της κατάλυσης που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό υπερτερούν σε σύγκριση με την φαρμακευτική θεραπεία, έχουν πολύ καλά αποτελέσματα σε ασθενείς με εμμένουσα παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή και μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στην ίαση. Παρά τις διχογνωμίες που υπάρχουν σχετικά με την τεχνική της κατάληψης υπάρχουν εξελίξεις στην εφαρμογή της.

Όταν εφαρμόζεται νωρίς σε σχετικά νέους ασθενείς ηλικίας 40-60 ετών σε εξειδικευμένα κέντρα τα αποτελέσματα είναι άριστα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής καρδιολογίας και διευθυντής της Γ΄ Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ (Ιπποκράτειο) Βασίλης Βασιλικός με αφορμή το συνέδριο ARRHYTHMIAS UPDATE 2015 που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Απριλίου στο The Met Hotel Θεσσαλονίκη, και διοργανώνεται από τη Γ΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Καρδιολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος.

Πρόσθεσε δε ότι σε όλη την Ελλάδα γίνονται 400 επεμβάσεις κατάλυσης το χρόνο ενώ στη Θεσσαλονίκη γίνονται 80 ετησίως. Στη Θεσσαλονίκη η τεχνική αυτή εφαρμόζεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και την ερχόμενη εβδομάδα θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά και στο Ιπποκράτειο.

«Με την κρυοπηξία η διαδικασία είναι πιο σύντομη όταν όμως υπάρχουν επιπλέον εστίες που προκαλούν την κολπική μαρμαρυγή η πρακτική της θερμικής κατάλυσης είναι πιο ευέλικτη. Υπάρχουν επίσης και ρομποτικές τεχνικές που αφορούν τον χειρισμό των καθετήρων, οι οποίες εφαρμόζονται σε επιλεγμένα περιστατικά αλλά είναι ακριβές και δεν υπερτερούν σε σύγκριση με την θερμική κατάλυση» πρόσθεσε ο Β. Βασιλικός.

Στη διάρκεια του συνεδρίου οι ομιλητές θα αναπτύξουν θέματα που αφορούν στις νεότερες θεραπείες της κολπικής μαρμαρυγής, τη θέση των νέων αντιθρομβωτικών, τη χρήση των απινιδωτών και αμφικοιλιακών συστημάτων και την προσέγγιση των γενετικά μεταδιδόμενων καρδιαγγειακών νοσημάτων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:27