search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:09
MENU CLOSE

Άγιοι ανακηρύσσονται σήμερα οι 1.500.000 μάρτυρες της γενοκτονίας των Αρμενίων

23.04.2015 13:28
Ιερά Σύνοδος κατά ΜΜΕ: Τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα - Οι παρεκκλίσεις εκτός ναών μεγεθύνθηκαν δυσανάλογα  - Media

Σε αγίους ανακηρύσσει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αρμενίας όλους τους μάρτυρες της Γενοκτονίας του 1915, σε μεγαλειώδη τελετή της Αγίας Έδρας σήμερα στο Ετσμιατζίν της Αρμενίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης της 100ης επετείου από την Αρμενική Γενοκτονία.

 

Σε αγίους ανακηρύσσει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αρμενίας όλους τους μάρτυρες της Γενοκτονίας του 1915, σε μεγαλειώδη τελετή της Αγίας Έδρας σήμερα στο Ετσμιατζίν της Αρμενίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης της 100ης επετείου από την Αρμενική Γενοκτονία. Η τελετή θα αναμεταδοθεί σε απευθείας δορυφορική σύνδεση στην εκκλησία του Αγίου Ιακώβου στην Παλαιά Κοκκινιά, στον Πειραιά, αλλά και στις χιλιάδες αρμενικές εκκλησίες της διασποράς.

«Αισθάνομαι ότι αποκαθίστανται οι ψυχές 1.500.000 ανθρώπων, τα διασωθέντα λείψανα των οποίων θα φυλάσσονται σε οστεοθήκες στις Εκκλησίες της Αρμενίας και του Λιβάνου (όπου και η έδρα του πατριάρχη Κιλικίας Αράμ Α΄), υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μητροπολίτης Ορθόδοξων Αρμενίων Ελλάδος αρχιεπίσκοπος κ Χορέν Ντογραματζιάν ο οποίος χωροστατεί στην εκκλησία του Αγίου Ιακώβου στην Παλαιά Κοκκινιά (ανάλογες τελετές έχουν προγραμματισθεί στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη).

Ο Αρχιεπίσκοπος εκφράζει την ικανοποίηση του για τη συγκεκριμένη «πρώτη αγιοποίηση που τελεί η Εκκλησία μετά από 400 χρόνια. Με τη σημερινή αγιοκατάταξη των σφαγιασθέντων προγόνων μας, για την οποία απαιτήθηκαν 10 χρόνια σκληρής προετοιμασίας από την Ιερά Σύνοδο, θεωρούμε ότι καλύφθηκε ένα μεγάλο κενό στην Ιστορία του λαού μας. Φέραμε κοντά τους νεκρούς μας που σε συμβολικό επίπεδο έπαψαν να είναι διασκορπισμένοι, άταφοι, παραπεταμένοι και πλέον είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι».

«Πρόκειται για μια δυναμική πράξη συνένωσης του λαού με τις ρίζες, η οποία ενδυναμώνει την απόφαση μας να συνεχίσουμε το έργο -πάνω στο οποίο δραστηριοποιείται τα τελευταία 50 χρόνια η Διασπορά και ολόκληρος ο λαός- επιτυγχάνοντας σταθερά και μεθοδικά την αναγνώριση της γενοκτονίας» υπογραμμίζει ο αρχιεπίσκοπος κ Χορέν.

Στην τελετή αγιοκατάταξης των θυμάτων, που γίνεται στην Αρμενία, χωροστατούν οι πατριάρχες Κιλικίας και Αρμενίων κ.κ Αράμ Α΄ και Καρεκίν Β’. Στις αρμενικές εκκλησίες των παροικιών αναμένεται να συρρεύσουν οι Αρμένιοι της Διασποράς, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Εκκλησίας. Το γεγονός εορτάζεται με 100 κωδωνοκρουσίες από όλες τις Αρμενικές εκκλησίες στις 19.15΄ακριβώς ώρα Αρμενίας (18.15΄ωρα Ελλάδας) ώστε να υπάρχει αντιστοιχία με το έτος της γενοκτονίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:09