search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:58
MENU CLOSE

Guardian: Η πρόταση για συμβιβασμό που θα αποδεχθεί ο Βαρουφάκης

24.04.2015 07:30
Guardian: Η πρόταση για συμβιβασμό που θα αποδεχθεί ο Βαρουφάκης - Media

Υπάρχει ακόμη χρόνος για την Ελλάδα να φθάσει σε μία συμφωνία με τις Βρυξέλλες προτού ξεμείνει από χρήματα, λένε υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης. Το στοίχημα για την πληγωμένη από την κρίση Ελλάδα είναι να βρει τρόπο να διατηρήσει τη θέση της στην Ευρωζώνη με ένα συμβιβασμό.

Υπάρχει ακόμη χρόνος για την Ελλάδα να φθάσει σε μία συμφωνία με τις Βρυξέλλες προτού ξεμείνει από χρήματα, λένε υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης. Το στοίχημα για την πληγωμένη από την κρίση Ελλάδα είναι να βρει τρόπο να διατηρήσει τη θέση της στην Ευρωζώνη με ένα συμβιβασμό.

Όμως οι πιθανότητες μικραίνουν κάθε εβδομάδα που περνάει και δεν υπάρχει συμφωνία γράφει η εφημερίδα και τονίζει ότι πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι σήμερα στη Ρίγα οι υπουργοί θα δουλέψουν σε μία συμφωνία πριν στερέψουν τα χρηματοκιβώτια στην Αθήνα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι με μόνο ένα προσχέδιο συμφωνίας να υπάρχει πάνω στο τραπέζι ο ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει σε ένα κρίσιμο σημείο που πρέπει είτε να συνθηκολογήσει με την Ευρώπη είτε να φύγει από το ευρώ.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ότι φθάνουμε κοντά σε συμφωνία έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις αξιωματούχων του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Γιάνης Βαρουφάκης δουλεύει με διαφορετικό χρονικό ορίζοντα σε σχέση με αυτό των εταίρων του που θέλουν μία συμφωνία μέσα στο Μάιο. Αλλά η διαφορά δεν είναι χρονική, αλλά μάλλον δομική υποστηρίζει η εφημερίδα για το είδος της συμφωνίας που θα σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία και θα δώσει καλύτερες μακροχρόνιες λύσεις για την νομισματική ένωση.

 Ο Γιάνης Βαρουφάκης με δηλώσεις του είπε ότι θα βρεθεί λύση μέχρι το τέλος του Ιουνίου αλλά εμφανίστηκε αρνητικός στη λήψη μέτρων που θα επιβαρύνουν περισσότερο την ελληνική οικονομία.

Ο Αλέξης Τσίπρα έχει επικεντρώσει στην πολιτική διαπραγμάτευση με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία όπως τονίζει η εφημερίδα ενδιαφέρεται περισσότερο για την κληρονομιά που θα αφήσει και την υστεροφημία της από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε. Ο Τσίπρας θέλει μία πολιτική συμφωνία που θα λέει ότι τα προηγούμενα προγράμματα είχαν πολλά ελαττώματα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό λέει η εφημερίδα καθώς μόνο το χρέος της χώρας εκτοξεύθηκε από το 140% του ΑΕΠ το 2012 στο 180% σήμερα. Από την άλλη αυτό που εξοργίζει τους εταίρους είναι η αδυναμία του Βαρουφάκη να δώσει το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης στα θέματα συντάξεων, των υπηρεσιών υγείας και των κρατικών επιχειρήσεων.

Σε ιδιωτικές συζητήσεις, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι από κεντροδεξιές κυβερνήσεις έχουν αποδεχθεί ότι ο Βαρουφάκης θα οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις στα άκρα  και ποντάρουν σε επικείμενο Grexit.

 Ωστόσο γίνεται κατανοητό ότι οι υπουργοί οικονομικών δουλεύουν πάνω στην πρότασή τους για την Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα θα συνίσταται στην ελάφρυνση των απαιτήσεων για λιτότητα και χαλάρωση των αποπληρωμών των ελληνικών δανείων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη συμφωνία του Βαρουφάκη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:57