search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:58
MENU CLOSE

«Αναζητείται» ενδιάμεση συμφωνία -Οι «φωνές» των εταίρων αυξάνονται

25.04.2015 08:03
«Αναζητείται» ενδιάμεση συμφωνία -Οι «φωνές» των εταίρων αυξάνονται - Media

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος σε βάρος της Ελλάδας, ήταν η επίθεση που δέχτηκε χθες στο Eurogroup  στη Ρίγα της Λετονίας ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από τους ομολόγους του, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης έκανε λόγο για «έντονο κλίμα στην επικοινωνία των δύο πλευρών».

 

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος σε βάρος της Ελλάδας, ήταν η επίθεση που δέχτηκε χθες στο Eurogroup  στη Ρίγα της Λετονίας ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από τους ομολόγους του, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης έκανε λόγο για «έντονο κλίμα στην επικοινωνία των δύο πλευρών».

Ωστόσο, αυτό που γίνεται σαφές από κυβερνητικές πηγές είναι ότι αυτό που επιθυμεί διακαώς η ελληνική κυβέρνηση είναι μια ενδιάμεση συμφωνία και σε αυτό επικεντρώνονται πλέον οι προσπάθειες του κυβερνητικού επιτελείου. «Εμείς θέλουμε να γίνουν τα απαραίτητα βήματα. Θέλουμε να υπάρξει η πολιτική βούληση για λύση. Βελτιώνουμε τις προτάσεις μας» τόνισαν οι ίδιες πηγές.

«Η χώρα θέλει λύσεις και όχι εκλογές» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter  ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης: «Ο Τσίπρας έχει σαφή κ ισχυρή εντολή: “Έντιμος συμβιβασμός” κ κυβέρνηση 4ετίας για ανάπτυξη με δικαιοσύνη. Η χώρα θέλει λύσεις κ όχι εκλογές».

Στο μεταξύ, με στόχο την αναζήτηση συμφωνίας μέχρι την επόμενη Τετάρτη  οι τεχνικές συζητήσεις στο λεγόμενο Brussels Group αρχίζουν και πάλι από αύριο Κυριακή. Αν αυτό καταστεί εφικτό, τότε κανείς δεν αποκλείει να προγραμματιστεί μία έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup την επόμενη Πέμπτη που θα φέρει και εκταμίευση μέρους των διαθέσιμων του ελληνικού προγράμματος.

Η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για μια ενδιάμεση συμφωνία φαίνεται και από τις δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη μετά το τέλος του χθεσινού Eurogroup και τις «επιθέσεις» που δέχτηκε από τους υπόλοιπους ΥΠΟΙΚ.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι «Εκεί που υπήρξε ένα κλίμα απογοητευτικό .Στο τέλος της διαπραγμάτευσης είναι σκλήρυνση της στάσης. Θα είναι δύσκολη η λύση αλλά θα υπάρξει. Υπήρξαν οι γνωστές κινήσεις της ύπαρξης προτάσεων από μέρους μας. Αστείο γιατί τους είπαν ότι έχουμε ζεστό κείμενο. Και ο Βιζερ τους είπε να μην το στείλουμε γιατί θα τα στείλουν στους υπουργούς τους».

Μάλιστα ξεκαθάρισε πως: «Εμείς δεν θέλουμε να επιβάλουμε μια διαδικασία, εμείς θέλουμε να έχουμε μια συμφωνία. Ποια θα είναι η διαδικασία που θα επιφέρει αυτή τη συμφωνία  δεν μας ενδιαφέρει.  Όποια διαδικασία θέλουν, ας διαλέξουν να μας πουν. Δεν είναι δυνατόν να βλέπω τον αυστριακό, το Γερμανό, τον Σλοβάκο ομολογό μου και να μην ξέρει τι προτάσεις έχω καταθέσει. Παλιά η τρόικα έγραφε τα νομοσχέδια, η κυβέρνηση η ελληνική τα αποδεχόταν ως είχαν, μετά η τρόικα τα έδινε στο ewg, αυτό τα περνούσε στο Eurogroup  και έληγε η διαδικασία. Δεν γινόταν καμία διαπραγμάτευση. Εάν κι εμείς είχαμε πει, ωραία γράψτε μας τα νομοσχέδια για μας, στο Brussels group θα είχε λήξει το θέμα. Αυτοί θα τα έδιναν στο ewg, το ewg θα το είχε δώσει στο Eurogroup και όλοι σήμερα θα χειροκροτούσαν. Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει αυτή η εμπλοκή είναι γιατί εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που θέλουμε να διαπραγματευτούμε το ζητούμενο. Τόσο απλά…βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το φαινόμενο της αδράνειας. Μία μαούνα είναι το Μνημόνιο, που πηγαίνει και πηγαίνει και θέλει σπρώξιμο για να αρχίσει να αλλάζει πορεία. Σπρώχνουμε λοιπόν».

Στο μεταξύ, «καμπανάκι» ότι η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου στο επόμενο Eurogroup, στις 11 Μαΐου ήρθε από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ –ο οποίος κλείνοντας το «παράθυρο» μιας έκτακτης συνεδρίασης- είπε ότι εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να λάβει τις αποφάσεις που απαιτούνται για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών.

«Είμαστε ακόμη μακριά» τόνισε από την πλευρά του και ο Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι «οι ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν».

Ωστόσο ο Γ. Βαρουφάκης είπε πως είναι «αισιόδοξος γιατί το κοινό συμφέρον μας είναι να βρούμε μια λελογισμένη συμφωνία η οποία να σταματάει την κρίση εδώ και να μην την τροφοδοτεί ακόμη. Είναι κοινό συμφέρον όλων μας. Δήλωσης δε χαρακτηριστικά οτι «Υπάρχει μία διαπραγμάτευση όπου έχεις 30 ήμερες να τα βρεις με κάποιον. Γιατί να τα βρεις την 20η όταν μπορείς να προχωρήσεις και να πιέσεις για κάτι καλύτερο την 21η; Ή την 22η; Πας μέχρι την 30η…»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10