search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 17:13
MENU CLOSE

Οι κινήσεις Τσίπρα για άρση του αδιεξόδου

27.04.2015 08:06
Οι κινήσεις Τσίπρα για άρση του αδιεξόδου - Media

Με δύο κινήσεις ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί την άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις.

 

 

Με δύο κινήσεις ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί την άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις.

Η πρώτη κίνηση σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, αφορά στην επιβεβαίωση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ μέχρι η διαπραγμάτευση να οδηγηθεί σε έντιμο συμβιβασμό. Η χθεσινή επικοινωνία όπως αναφέρει η εφημερίδα, δείχνει ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να διατηρήσουν το νήμα της συνεννόησης που περιέγραψαν προ ημερών στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Η δεύτερη κίνηση όπως επισημαίνει η εφημερίδα, με σαφή παραίνεση του πρωθυπουργού, ο οποίος χθες επικοινώνησε με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταισελπμπλουμ, αφορά στην απόφαση να αποκτήσουν ιλιγγιώδεις ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, το οποίο θα ξαναβρεθεί σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ισχυρό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, θα έχει ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλαράκης ο οποίος είχε χθες αναλυτική τηλεφωνική επικοινωνία με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ν. Κοστέλο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η δουλειά τις επόμενες ώρες εντοπίζεται στο να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που προκύπτουν από τη δύναμη της μνημονιακής αδράνειας, τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ των θεσμών και την ελλιπή τεκμηρίωση στα θέματα που υπάρχουν και καταγράφονται διαφωνίες μέχρι αυτή την ώρα.

Από την άλλη πλευρά,  ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να πάρει πάνω του το ζήτημα της διαπραγμάτευσης συνεχίζοντας αδιάκοπα τις κορυφαίες επαφές και επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η κυβέρνηση και οι δανειστές έχουν βρει σημεία σύγκλισης σε 7 θέματα και επιχειρούν να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα.

Στα θέματα που διαφαίνεται προσέγγιση είναι:

  1. Ασφαλιστικό. Η βασική παρέμβαση αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, σημεία προσέγγισης υπάρχουν και στο θέμα των διοικητικών ενοποιήσεων των ασφαλιστικών φορέων.
  2. Φόρος πολυτελείας. Θα επιβληθεί φόρος πολυτελείας στα πολυτελή ξενοδοχεία για να ξεπεραστούν οι πιέσεις για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.
  3. Πλειστηριασμοί. Θα τοποθετηθούν χαμηλότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την προστασία της κύριας κατοικίας.
  4. Ειδική εισφορά. Καταργείται η εισφορά τους ενός ευρό ανά δωμάτιο για ξενοδοχεία και καταλύματα υπέρ του ΣΕΤΕ
  5. Αξιολόγηση. Έρχονται νέου τύπου κριτήρια σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της αξιολόγησης του προσωπικού στο Δημόσιο.
  6. Αποκρατικοποιήσεις. Προωθείται νέο μοντέλο με τη συμμετοχή του Δημοσίου.
  7. Ανεξαρτησία Αρχών. Θα υπάρξει πλήρης ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων και της ΕΛΣΤΑΤ.

Πηγή: Έθνος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 16:27