search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:56
MENU CLOSE

Ινδονησία: Αναβάλλεται η εκτέλεση δύο Αυστραλών που είχαν καταδικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών

27.04.2015 12:22
Ινδονησία: Αναβάλλεται η εκτέλεση δύο Αυστραλών που είχαν καταδικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών - Media

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ινδονησίας συμφώνησε σήμερα να εξετάσει στις 12 Μαϊου την έφεση που κατέθεσαν, σε μία ύστατη προσπάθεια να γλιτώσουν το εκτελεστικό απόσπασμα, οι πελάτες τους, οι δικηγόροι των δύο αυστραλών θανατοποινιτών, οι οποίοι επρόκειτο να εκτελεστούν ίσως και αύριο το βράδυ, ανακοίνωσε ένας δικηγόρος τους.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ινδονησίας συμφώνησε σήμερα να εξετάσει στις 12 Μαϊου την έφεση που κατέθεσαν, σε μία ύστατη προσπάθεια να γλιτώσουν το εκτελεστικό απόσπασμα, οι πελάτες τους, οι δικηγόροι των δύο αυστραλών θανατοποινιτών, οι οποίοι επρόκειτο να εκτελεστούν ίσως και αύριο το βράδυ, ανακοίνωσε ένας δικηγόρος τους.

“Ελπίζουμε ότι η συνεχιζόμενη αυτή νομική διαδικασία θα τηρηθεί”, δήλωσε ο δικηγόρος των Αυστραλών Μιουράν Σουκουμαράν και Άντριου Τσαν, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για διακίνηση ναρκωτικών και επρόκειτο να εκτελεστούν μαζί με πέντε άλλους θανατοποινίτες, κυρίως ξένους.

Η Φιλιππινέζα, μητέρα δύο παιδιών, πάντως, η οποία επίσης συγκαταλέγεται στους εννέα θανατοποινίτες, πρόκειται να εκτελεστεί, όπως ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της Ινδονησίας έπειτα από την αποτυχημένη προσπάθεια του φιλιππινέζου προέδρου Μπενίνιο Ακίνο να της δοθεί χάρη. Η γυναίκα υποστήριζε από την αρχή ότι παραπλανήθηκε για να μεταφέρει ναρκωτικά.

Νωρίτερα σήμερα, η αυστραλιανή κυβέρνηση έκανε έκκληση για να ανασταλεί η επικείμενη εκτέλεση των δύο Αυστραλών, κάνοντας λόγο για διαφθορά σχετικά με τη δίκη τους και ζητώντας τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Η έκκληση που απηύθυνε η υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ σχεδόν αμέσως ενέτεινε τη διπλωματική ρήξη με την Τζακάρτα.

Η Μπίσοπ κατήγγειλε ότι οι δικαστές ζήτησαν χρήματα για να αποτρέψουν την εκτέλεση των Μιουράν Σουκουμαράν και Άντριου Τσαν και αμφισβήτησε την ακεραιότητα της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης.

Ο δικηγόρος με έδρα το Μπαλί Μοχάμεντ Ριφάν δήλωσε στην εφημερίδα Sydney Morning Herald ότι είχε συμφωνήσει να πληρώσει τους δικαστές στην υπόθεση των δύο Αυστραλών τουλάχιστον 101.647 δολάρια ώστε να καταδικαστούν σε λιγότερο από 20 χρόνια.

Ο Ριφάν είπε ότι η συμφωνία ναυάγησε όταν οι δικαστές τον ενημέρωσαν ότι ανώτεροι νομικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Τζακάρτα του ζήτησαν να επιβάλει την θανατική ποινή και ότι δεν είχε αρκετά χρήματα ώστε να ικανοποιήσει το αίτημα για πιο ήπια ποινή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Τζακάρτα από περιφερειακή σύνοδο στην Κουάλα Λουμπούρ, ο ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο δήλωσε ότι οι ανησυχίες περί διαφθοράς που διατύπωσε η Καμπέρα θα έπρεπε να έχουν διατυπωθεί χρόνια πριν, όταν εκδικάστηκε η υπόθεση.

Η Γαλλία και η Αυστραλία καταδίκασαν σήμερα την απόφαση της Τζακάρτα να προχωρήσει με τις εκτελέσεις. Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο αυστραλός ομόλογός του Τόνι Άμποτ επανέλαβαν την αντίθεσή τους στην θανατική ποινή “για όλες τις περιπτώσεις”.

“Η Γαλλία και η Αυστραλία μοιράζονται την ίδια δέσμευση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταδικάζουν τη θανατική ποινή σε όλες τις χώρες και υπό όλες τις συνθήκες”, ανέφερε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της έπειτα από συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες.

Οι δύο Αυστραλοί περιλαμβάνονται στους εννέα καταδικασθέντες στην εσχάτη των ποινών για υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και υπήκοοι της Βραζιλίας, των Φιλιππίνων, της Νιγηρίας και της Ινδονησίας.

Οι δύο Αυστραλοί, εγκέφαλοι των “Εννέα του Μπαλί”, συνελήφθησαν στο κεντρικό αεροδρόμιο του νησιού το 2005 επειδή επιχείρησαν να μεταφέρουν οκτώ κιλά ηρωίνης στην Αυστραλία. Τα άλλα μέλη της ομάδας–όλοι Αυστραλοί–καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 18 χρόνια μέχρι ισόβια στην Ινδονησία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10