search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:29
MENU CLOSE

Ψήθηκε το πολυνομοσχέδιο…

29.04.2015 05:12
Ψήθηκε το πολυνομοσχέδιο… - Media

Τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης άρχισαν να υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς…  Χθες πραγματοποιήθηκε στη Βουλή η δεύτερη κατά σειρά σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, υπό τον  Τσάρο της Οικονομίας για την υλοποίηση  του σχεδίου νόμου για την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχει η «λίστα Βαρουφάκη».

Τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης άρχισαν να υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς…  Χθες πραγματοποιήθηκε στη Βουλή η δεύτερη κατά σειρά σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, υπό τον  Τσάρο της Οικονομίας για την υλοποίηση  του σχεδίου νόμου για την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχει η «λίστα Βαρουφάκη».

Τα άρθρα του νομοσχεδίου, θα τεθούν την Πέμπτη υπόψη του υπουργικού συμβουλίου… ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα παραβιάζουν σε καμία περίπτωση τις κόκκινες γραμμές.

Εκεί που δεν κάνει πίσω η  Κυβέρνηση είναι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, η περαιτέρω μείωση των μισθών αλλά και των επικουρικών συντάξεων καθώς και η έκτακτη εισφορά. Ανοιχτό όμως παραμένει το ενδεχόμενο χρονικής μετάθεσης αλλαγών, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η 13η σύνταξη.

Τα σημεία που υποχωρεί όμως είναι:

*Η δημιουργία ενός νέου φόρου πολυτελείας.

*Ιδιωτικοποιήσεις με το μειοψηφικό πακέτο μετοχών στο δημόσιο με στόχο μελλοντικά έσοδα για την χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων.

*Κόψιμο πρόωρων συντάξεων. Στο στόχαστρο πιθανότατα θα μπουν όσοι ασφαλισμένοι – δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες – έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, και μπορεί να εφαρμοστεί είτε με τη μέθοδο της σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (όπως προέβλεπε το e-mail Χαρδούβελη) είτε με την κατάργηση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και την επιβολή επιπλέον κινήτρων ή αντικινήτρων σε όσους επιλέγουν την πρόωρη έξοδο.

*Στην κατάργηση ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τον Τσίπρα το «πακέτο Βαρουφάκη» μπορεί να εξασφαλίσει ότι το πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1,2% που είναι ο στόχος. Αν αυτό συμβεί –και αν βοηθήσει η ανάπτυξη που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,4%- τότε οι πόροι που θα προκύψουν θα διατεθούν για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον ΦΜΑΠ. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πληρώσουμε και φέτος τον ΕΝΦΙΑ και μάλιστα με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα.

Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά κυρίως στη φορολογική διοίκηση, στις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, στη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, στη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, σε διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κ.ά.

Μετά από τον τελευταίο ελιγμό αυτό η Κυβέρνηση εμφανίζεται πλέον αισιόδοξη σε ότι έχει να κάνει με την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας. Πιστεύει δε ότι επιτέλους θα δοθεί άμεσα και η πολυπόθητη  ανάσα ρευστότητας που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24