search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:17
MENU CLOSE

Mενού με καρκινογόνα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1862
30-04-2015
01.05.2015 03:00
pod_3004_031_cmyk.jpg

Και με τη βούλα του ΠΟΥ  ύποπτο για πρόκληση καρκίνου το ζιζανιοκτόνο glyphosate

 

Ύποπτο για πρόκληση καρκίνου και με τη βούλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι το glyphosate, ενεργό συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto που κυκλοφορεί ευρέως και στη χώρα μας, γεγονός που δικαιώνει επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις και προκαλεί τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του γίγαντα της βιοτεχνολογίας.
 
Στην Ελλάδα, ήδη, περισσότεροι από 10.000 πολίτες ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό αναπληρωτή ΠΑΠΕΝ Βαγγέλη Αποστόλου, στη βάση της αρχής της προφύλαξης, να απαγορεύσει άμεσα το glyphosate, μετά την κατάταξή του από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην κατηγορία «πιθανώς καρκινογόνο»!
 
Η απόφαση πριν από περίπου έναν μήνα του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) να χαρακτηρίσει το glyphosate ως «πιθανώς καρκινογόνο» για τους ανθρώπους επιβεβαιώνει με τον πιο επίσημο τρόπο επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις που εδώ και χρόνια κάνουν αγώνα προκειμένου να σταματήσει η χρήση του άκρως επικίνδυνου ζιζανιοκτόνου.
 
Το Roundup προβάλλεται από τη Monsanto ως «φιλικό προς το περιβάλλον» προϊόν ενώ είναι μία από τις πιο καταστροφικές ενώσεις που έχουν κατασκευαστεί, υπογραμμίζει η Greenpeace. Όπως επισημαίνει, το glyphosate είναι τοξικό, μολύνει νερά και εδάφη, σκοτώνει ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εδάφους, καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα των περιοχών όπου ψεκάζεται και αυξάνει την ανθεκτικότητα των ζιζανίων στα ζιζανιοκτόνα. Έχει ήδη ανιχνευθεί από τους επιστήμονες στο νερό, το έδαφος, τον αέρα, το νερό της βροχής και… μέσα στο σώμα μας!
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Monsanto, ο γίγαντας της βιοτεχνολογίας, που με την ανακοίνωση του ΠΟΥ είδε τη μετοχή της να καταγράφει πτώση κατά 2,9%, προσπάθησε να υποβαθμίσει την κατάταξή του στην κατηγορία του «πιθανώς καρκινογόνο», μιλώντας για «ατυχή θόρυβο» και «αντιπερισπασμό όχι πραγματικότητα». 
 
Η αντεπίθεση της Monsanto μέσα από την αμφισβήτηση ακόμα και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκύπτει από το γεγονός ότι το Roundup είναι το πιο διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο, το οποίο δεν ψεκάζεται μόνο σε εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, αλλά ακόμα και σε αστικά πάρκα, δρόμους, πεζοδρόμια και σιδηροδρομικά δίκτυα!
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Roundup κατά το 2014 αποτέλεσε το 1/3 των συνολικών πωλήσεων της Monsanto, ενώ ήταν ο βασικός παράγοντας πίσω από την αύξηση των πωλήσεων του αγροχημικού κολοσσού κατά σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε σύγκριση με τις πωλήσεις του 2013. Την ίδια ώρα, έρευνες αγοράς εκτιμούν ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια η αγορά ζιζανιοκτόνων θα εκτιναχθεί στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Κόλπο γκρόσο
 
Η χρήση του Roundup ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70 και συνδέθηκε με τη βιομηχανοποίηση της γεωργίας. Η απόλυτη κυριαρχία, όμως, στην αγορά των ζιζανιοκτόνων επιτεύχθηκε μέσα από ένα κόλπο γκρόσο του γίγαντα της βιοτεχνολογίας.
 
Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, η εμπορική επιτυχία του Roundup ώθησε τη Monsanto να κατασκευάσει μεταλλαγμένους σπόρους με ανθεκτικότητα στο Roundup, αυξάνοντας έτσι και τις πωλήσεις των μεταλλαγμένων σπόρων, αλλά και τη χρήση του ζιζανιοκτόνου. 
 
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 οι πρώτοι μεταλλαγμένοι σπόροι προς εμπορική χρήση κατασκευάστηκαν ώστε να είναι ανθεκτικοί στο Roundup με τρόπο που τα ζιζάνια δεν μπορούσαν.
 
Με αυτόν τον τρόπο, σημειώνει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, η Monsanto κυριάρχησε στην αγορά προωθώντας δύο σε ένα:
  • ένα τοξικό ζιζανιοκτόνο από τη μία 
  • και έναν μεταλλαγμένο σπόρο με ανθεκτικότητα σε αυτό το ζιζανιοκτόνο από την άλλη.
Το αποτέλεσμα όμως ήταν το ακριβώς αντίθετο. Αντί, δηλαδή, οι μεταλλαγμένοι σπόροι (Roundup Ready) να μειώσουν τη χρήση του glyphosate, την αύξησαν, καθώς τα ζιζάνια αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στα χημικά, κι έτσι παρατηρήθηκε δραματική αύξηση των ζιζανίων που ανέπτυξαν ανθεκτικότητα στο Roundup!
 
Οι πολίτες που υπογράφουν τη διαδικτυακή διαμαρτυρία του ελληνικού γραφείου της Greenpeace επισημαίνουν ότι η απαγόρευση πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την επαναξιολόγηση του glyphosate και καλούν επίσης τον αρμόδιο υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να εφαρμοστεί και εκεί η άμεση απαγόρευση του glyphosate.
 
Παράλληλα ζητούν από την κυβέρνηση να επεξεργαστεί και προωθήσει στην Ελλάδα ένα αγροτικό μοντέλο βασισμένο σε πρακτικές βιώσιμης γεωργίας που θα εξασφαλίζουν υγιή τροφή για όλους, σήμερα και στο μέλλον. 
 
Ως πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση προτείνονται άμεσα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των παραγωγών που επιλέγουν να καλλιεργούν ελληνικά πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά φυτά για να αντικαταστήσουν την εισαγόμενη μεταλλαγμένη σόγια στις ζωοτροφές.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:17