22/09/2019 10:35:33
13.11.2009

Ταλιμπάν στο ...μισθολόγιο

Η αποκάλυψη των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ότι ο Αχμέντ Ουαλί Καρζάι, αδελφός του ελέω νοθείας προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, είναι εδώ και χρόνια στο «μισθολόγιο» της αμερικάνικης Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της διαβόητης CIA, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Με τους Ταλιμπάν να ελέγχουν σχεδόν τα τρία τέταρτα του εδάφους του Αφγανιστάν, είναι τέτοια η απόγνωση των συμμαχικών δυνάμεων που η CIA και το ΝΑΤΟ έχουν φτάσει στο σημείο να πληρώνουν πολλούς Αφγανούς πολέμαρχους για να διασφαλίσουν την… προστασία των Δυτικών στρα- τιωτών.

Έκθεση του Κέντρου Διεθνούς Συνεργασίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης αποκαλύπτει του λόγου το αληθές: «Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ διαθέτουν ετησίως εκατο- ντάδες εκατομμύρια δολάρια σε διάφορους Αφγανούς πολέμαρχους για να παρέχουν ασφάλεια στους στρατιώτες τους» αναφέρει η έκθεση που κυκλοφόρησε μεν τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά δεν πήρε και μεγάλη δημοσιότητα.

Δύο αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών που θέλησαν για ευνόητους λόγους να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, αναφέρουν ότι οι αφγανικές ιδιωτικές πολιτοφυλακές που παρέ- χουν προστασία στους Δυτικούς στρατιώτες ξεπερνούν τις 5.000, δια- θέτοντας συνολικά 120.000 άνδρες. «Μόνο το ΝΑΤΟ πληρώνει, εκπαιδεύει και εξοπλίζει κάπου 1.000 έως 1.500 ιδιωτικούς στρατούς» αναφέρει η έκθεση. Και τι «μπουμπούκια» είναι αυτοί οι πολέμαρχοι; Οι περισσότεροι εμπλέκονται στο εμπόριο της ηρω- ίνης, παραβιάζουν ασύστολα τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των Αφγανών πολιτών, εισβάλλουν σε σπίτια και κλέβουν, κάνουν απαγωγές και φυσικά διατηρούν επαφές με τους Ταλιμπάν γιατί το αίμα νερό δεν γίνεται…

Μεταξύ των ιδιοκτητών «ιδιωτικών στρατών» είναι ένας άλλος αδελφός του προέδρου Καρζάι – ο Χαμστάντ Καρζάι – και ο Χαμίντ Ουαρντάκ, γιος του υπουργού Άμυνας Ραχίμ Ουαρντάκ.

Δεσμοί... ασφαλείας

Ο ίδιος ο Αμερικάνος στρατιωτικός διοικητής στο Αφγανιστάν στρατηγός Στάνλει Μακ Κρίσταλ παραδέχτηκε μάλιστα ότι οι «δεσμοί ασφαλείας» που διατηρούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με τους πολέμαρχους αυτούς, είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες της οργής του πληθυσμού ενάντια στις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις. Σε ανα- φορά του τον περασμένο Αύγουστο, ο στρατηγός Μακ Κρίσταλ κάνει λόγο για «δημόσια οργή και αποξένωση» του τοπικού πληθυσμού προς τις συμμα- χικές δυνάμεις (ISAF) ως αποτέλεσμα της αντίληψης ότι η ISAF είναι «συνέ- νοχη» στην «εκτεταμένη διαφθορά και την κατάχρηση εξουσίας».

«Η πολιτική αυτή δυστυχώς δεν μπορεί να αλλάξει γιατί οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση από την προσφυγή στους πολέ- μαρχους για την ασφάλεια των στρα- τιωτών τους» αναφέρει η έκθεση του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Οι Καναδοί έχουν προσλάβει τον Αφγανό «στρατηγό Γκιουλαλάι» για να τους παρέχει προστασία στη βάση τους Νάχμαν Σμιθ, στο Νότιο Αφγανιστάν. Πρόκειται για έναν πρώην Ταλιμπάν, που πέρασε με το μέρος των κυβερνητικών δυνάμεων καθώς ήταν «πολλά τα λεφτά»… Οι Καναδοί έχουν υπογράψει 29 συμβάσεις ύψους 1,14 εκατομμυρίων δολαρίων με τον ιδιωτικό στρατό της εταιρείας Σερζάι, ιδιοκτησίας του… κυβερνήτη της επαρχίας Νανγκαχάρ, για να τους παρέχει ασφάλεια.

Στην επαρχία Ουρουζγκάν, οι αμερικάνικες και οι αυστραλιανές δυνάμεις έχουν συνάψει συμφωνία με τον ιδιωτικό στρατό του Αφγανού συνταγματάρχη Ματιουλάχ Χαν, που διαθέτει 2.000 άνδρες για την προστασία των Δυτικών στρατιωτών. Ο συνταγματάρχης Χαν λαμβάνει 340.000 δολάρια τον μήνα – κάπου 4,1 εκατομμύρια δολάρια ετησίως – για να συνοδεύει με ασφάλεια τους συμμάχους στρατιώτες στους βασι- κούς αυτοκινητόδρομους της περιο- χής του Κανταχάρ.

Στην επαρχία Μπανταχσάν, ο Αφγανός πολέμαρχος Νάζρι Μάχμεντ, που λέγεται ότι ελέγχει «τη βιομηχανία… οπίου» στην περιοχή, έχει υπογράψει σύμβαση παροχής ασφαλείας στη γερμανική Ομάδα Ανασυγκρότησης, όπως αναφέρει η έκθεση του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Από την εποχή του Μπους

Η εξάρτηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τους ιδιωτικούς στρατούς των «βαρόνων του οπίου» στο Αφγανιστάν έχει τις ρίζες της στην πολιτική του Τζορτζ Μπους στα πρώτα χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν στα τέλη του 2001.

Η CIA άρχισε να μισθοδοτεί κανονι- κά τους ντόπιους πολέμαρχους για να βοηθήσουν τους Αμερικάνους στρατι- ώτες να εντοπίσουν τυχόν κατάλοιπα της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν.

Οι πολέμαρχοι αυτοί χρησιμοποίη- σαν την αμερικάνικη υποστήριξη για να εδραιώσουν τον πολιτικό έλεγχό τους στις διάφορες επαρχίες και να αναπτύξουν την προσοδοφόρα παραγωγή οπίου. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, τα τελευταία χρόνια και με την πλήρη ανοχή των δυτικών δυνάμε- ων, αυξήθηκε η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.