search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:02
MENU CLOSE

Κι όμως, το τατουάζ είναι η όγδοη Τέχνη!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1862
30-04-2015
03.05.2015 03:00
pod_3004_039_cmyk.jpg

Για πολλούς το τατουάζ είναι η τρέλα της εποχής. Για άλλους μόδα. Για μερικούς αγγίζει τα όρια της τέχνης. Για τον Sake, κατά κόσμον Γιάννη Καραμπέτσο, είναι η ζωή του. «Αν δεν “χτυπήσω” μια μέρα, δεν είμαι καλά. Νιώθω ότι κάτι μου λείπει» μας λέει. 

 
 
Για πολλούς το τατουάζ είναι η τρέλα της εποχής. Για άλλους μόδα. Για μερικούς αγγίζει τα όρια της τέχνης. Για τον Sake, κατά κόσμον Γιάννη Καραμπέτσο, είναι η ζωή του. «Αν δεν “χτυπήσω” μια μέρα, δεν είμαι καλά. Νιώθω ότι κάτι μου λείπει» μας λέει. 
 
Πώς είναι άραγε να ζωγραφίζεις στο ανθρώπινο σώμα, σε κάτι τόσο ζωντανό, και όχι σ’ έναν καμβά; «Είναι μια τελείως διαφορετική αίσθηση. Όχι μόνο δεν επιτρέπεται να κάνεις λάθος, αλλά πρέπει να δώσεις πνοή και ψυχή στο σχέδιο ή τη φιγούρα που έχει ο άλλος στο μυαλό του και θα την έχει για πάντα μαζί του». 
 
Και πώς έφτασε ο Sake από το γκράφιτι και το κυνηγητό στους δρόμους να έχει σήμερα το μεγαλύτερο στούντιο τατουάζ στην Ευρώπη που μπορεί να φιλοξενήσει ταυτόχρονα μέχρι και είκοσι έναν καλλιτέχνες και η λίστα αναμονής να φτάνει τους δύο μήνες; «Όλα άρχισαν φυσιολογικά και προχωρήσαμε βήμα – βήμα» μας λέει. «Βέβαια, ποτέ δεν φανταζόμασταν τέτοια εξέλιξη. Ασφαλώς βοήθησε και η αγάπη για τα τατουάζ σε παγκόσμιο επίπεδο με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ και άλλους αθλητές που έκαναν την αρχή». Αλλά η τύχη από μόνη της δεν φτάνει. Θέλει οργάνωση, σχέδιο και σωστά βήματα. «Ό,τι κατάφερα, το πέτυχα μαζί με την ομάδα μου. Πιστέψαμε σε μια τρέλα και ακολουθήσαμε το όνειρό μας. Είμαστε πολλά χρόνια μαζί. Έχουμε κοινούς κώδικες επικοινωνίας και μιλάμε την ίδια γλώσσα». Μόνο που έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα από το 2005 που άνοιξε τον δικό του χώρο, τότε που ουσιαστικά έκανε τα πάντα μόνος του.
 
Σημαντικό ρόλο στην πορεία του έχει παίξει η συνεχής ενημέρωση των διεθνών τάσεων του τατουάζ. Τα ταξίδια του στο εξωτερικό είναι συνεχή. Μόνο το τελευταίο τετράμηνο ταξίδεψε και συμμετείχε σε εκθέσεις τατουάζ στο Μιλάνο, το Παρίσι, τη Φρανκφούρτη, τη Λεμεσό. Εκεί είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις, να ακούσει νέες ιδέες, να πάρει μέρος σε διαγωνισμούς, να «χτυπήσει» τατουάζ και να μάθει κάθε λεπτομέρεια που αφορά το μέλλον της τέχνης του. Μιας τέχνης που όλο και περισσότερο εξαπλώνεται. Γιατί δεν κερδίζει έδαφος – και δέρμα – μόνο στους πιτσιρικάδες.
 
Αλλά και σε επαγγελματίες με θέσεις, άντρες και γυναίκες, που κάτω από τα καλοσιδερωμένα πουκάμισά τους ή τα ακριβά ταγιέρ τους κρύβουν περίτεχνα σχέδια μιας άλλης αισθητικής. Και βέβαια δεν σταματάει να εκπλήσσεται από το διαφορετικό κοινό που έρχεται. Από το νεαρό ζευγάρι που θέλει ένα μοιραστεί ένα σχέδιο μέχρι την ηλικιωμένη που θέλει να είναι η πιο μοδάτη στο οίκο ευγηρίας.
 
Ο Sake όμως έχει πετύχει και κάτι ακόμα. Αναβάθμισε την έννοια «τατουάζ». Ακόμα και ο χώρος του δεν είναι σε κάποιο υπόγειο, ακάλυπτη γκαρσονιέρα ή στενό δρομάκι. Βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του πιο κεντρικού εμπορικού δρόμου του Χαλανδρίου, με διακόσμηση που θυμίζει Λονδίνο, όπου κυριαρχεί το λουστραρισμένο ξύλο, τα κόκκινα μικρά τούβλα και τα κλασικά βελούδινα έπιπλα. Οι κανόνες υγιεινής θυμίζουν χειρουργείο του Υγεία. Και παντού υπάρχουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές με χιλιάδες σχέδια που καλύπτουν όλο το φάσμα του τατουάζ. Από πορτρέτα μέχρι σχέδια ρεαλιστικά, γεωμετρικά, έγχρωμα – ασπρόμαυρα, συμμετρικά, ιαπωνικά, κλασικά, μοντέρνα, καθώς και συνδυασμό διαφόρων τεχνικών που γεννάνε νέα στυλ και τάσεις.
 
Το σαλόνι του μοιάζει με στέκι «συλλεκτών» όλων των ηλικιών που έχουν ένα κοινό μυστικό. Εκεί βλέπεις από παρέες πιτσιρικάδων μέχρι κουστουμαρισμένους επαγγελματίες με ακριβούς δερμάτινους χαρτοφύλακες που θέλουν να εκπληρώσουν ένα όνειρο χρόνων. Πώς εξηγείται όμως τόσο μεγάλη αγάπη για το τατουάζ; «Για όλους κάτι συμβολίζει» μας λέει. «Ένα πρόσωπο που παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή τους, ένα σχέδιο που τους εμπνέει, ένα ζωάκι ή ένα αντικείμενο που τους θυμίζει κάτι. Το πιο συγκινητικό είναι όταν ζητάνε κάποιο πρόσωπο που δεν ζει πια, αλλά θέλουν να το έχουν για πάντα μαζί τους. Γι’ αυτό και η δουλειά μας δεν είναι εύκολη. Έχει να κάνει με το συναίσθημα του άλλου και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το σέβεσαι κάθε λεπτό που τον έχεις απέναντί σου. Αυτός είναι και ο λόγος που έχεις συνέχεια άγχος και πίεση. Κάτι που όμως είναι δημιουργικό και εγώ πλέον δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό». 
 
Χωρίς να διαφημίζει τους «επώνυμους» φίλους του, θέλει να δώσει μιαν άλλη διάσταση στο τατουάζ. Εδώ και λίγο καιρό φιλοξενεί στον χώρο του μια πρωτότυπη έκθεση ζωγραφικής από τους καλλιτέχνες της ομάδας του. «Θέλουμε να αναδείξουμε την τέχνη μας, αγαπάμε τη ζωγραφική και θέλουμε να περάσουμε την αισθητική μας στον καμβά». Η έκθεση συνεχώς ανανεώνεται αφού όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες θέλουν να συμμετάσχουν με τις ακουαρέλες τους ή τις ελαιογραφίες τους. Αποδεικνύοντας ότι το τατουάζ δεν έχει σύνορα. Όπως και τα όνειρα του Sake. 
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:02