search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:45
MENU CLOSE

Πέφτουν τα επιτόκια

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1862
30-04-2015
02.05.2015 03:00
pod_3004_036_cmyk.pdf_-_adobe_acrobat_pro_extended.jpg

Μείωση στα επιτόκια των δανείων τους – που ενδεχομένως να ξεπεράσει και το 0,5% με 0,7% – θα δουν όσοι έχουν δανειστεί με επιτόκιο αναφοράς το euribor, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του το διατραπεζικό επιτόκιο κινείται σε αρνητικό έδαφος.

 

Μείωση στα επιτόκια των δανείων τους – που ενδεχομένως να ξεπεράσει και το 0,5% με 0,7% – θα δουν όσοι έχουν δανειστεί με επιτόκιο αναφοράς το euribor, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του το διατραπεζικό επιτόκιο κινείται σε αρνητικό έδαφος.

 
Ακόμα μεγαλύτερη – προσεγγίζει τη 1 μονάδα – είναι η μείωση για όσους έχουν πάρει δάνεια σε ελβετικό φράγκο, καθώς το libor βρίσκεται σε αρνητική περιοχή τις τελευταίες βδομάδες.
Συγκεκριμένα, το επιτόκιο euribor τριμήνου πρώτη φορά στην ιστορία του έχει περάσει σε αρνητικό έδαφος. Aναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση θα συνεχιστεί και ενδεχομένως να προσεγγίσει το -0,5% με -0,7%.
Αυτή η πτώση του euribor μειώνει ισόποσα τα επιτόκια δανεισμού για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν δανειστεί με επιτόκιο αναφοράς το euribor τριμήνου συν spread. Ήδη οι τράπεζες άρχισαν να προσαρμόζουν τα μηχανογραφικά τους συστήματα, ώστε το αρνητικό επιτόκιο να αφαιρείται από το spread του δανείου. Για παράδειγμα, σε ένα δάνειο που έχει επιτόκιο αναφοράς το euribor τριμήνου + spread 0,5% το επιτόκιο μειώνεται στο 0,499%, καθώς από το spread του 0,5% αφαιρείται το αρνητικό επιτόκιο euribor.
Μάλιστα, όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, ενδεχομένως να υπάρξουν και μηδενικά επιτόκια για εκείνα τα δάνεια που έχουν περιθώριο από 0,5 μέχρι 0,7 της μονάδας.
Δηλαδή, αν το euribor τριμήνου υποχωρήσει στο -0,5%, αντίστοιχα όσοι έχουν δανειστεί με περιθώριο (spread) 0,5% θα πληρώνουν μηδενικό επιτόκιο. Που σημαίνει ότι το δάνειό τους – κυρίως στεγαστικά έχουν τόσο μικρά spread – θα είναι άτοκο για όσο διάστημα το διατραπεζικό επιτόκιο διατηρηθεί στο -0,5%.
Αν η πτώση υπερκαλύπτει το spread και την εισφορά 0,12% του Ν. 128/75, τότε το δάνειο θα είναι άτοκο, επειδή δεν προβλέπονται «αρνητικά» επιτόκια στις συμβάσεις δανείων. Δηλαδή η τράπεζα να επιστρέφει κάποιο ποσό στον δανειολήπτη.
Το euribor τριμήνου είναι το επιτόκιο με το οποίο δανείζει η μία εμπορική τράπεζα την άλλη και η υποχώρησή του σε αρνητικό έδαφος είναι αποτέλεσμα της ποσοτικής χαλάρωσης που έχει εγκαινιάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τον περασμένο Μάρτιο.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:38