search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:52
MENU CLOSE

Η νέα γρίπη βγάζει… πρόεδρο στην Ουκρανία

13.11.2009 16:03

Ενάμιση μήνα πριν από τις προεδρικές εκλο γές στην Ουκρανία και ο πληθυσμός έχει πανικοβληθεί με τη δραματική εξάπλωση της νέας γρίπης: Σε 200.000 ανέρχονται τα κρού σματα ενώ 67 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, χωρίς πάντως να είναι σίγουρο ότι ευθύνε ται η νέα γρίπη ή η εποχική.

Ενάμιση μήνα πριν από τις προεδρικές εκλο γές στην Ουκρανία και ο πληθυσμός έχει πανικοβληθεί με τη δραματική εξάπλωση της νέας γρίπης: Σε 200.000 ανέρχονται τα κρού σματα ενώ 67 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, χωρίς πάντως να είναι σίγουρο ότι ευθύνε ται η νέα γρίπη ή η εποχική.

Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις είναι ελά χιστες και χωρίς κόσμο, καθώς ακόμη και οι πλέον ένθερμοι οπαδοί των τριών κυριοτέρων υποψηφίων – του απερχόμενου προέδρου Βίκτορ Γιούσενκο, της πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο και του ρωσόφιλου Βίκτορ Γιανουκόβιτς – δεν τολμούν να μετάσχουν σε μαζικές συναθροίσεις, φοβούμενοι τον ιό Η1Ν1…

Το μόνο που φαίνεται να ενδιαφέρει πλέον του τρεις υποψήφιους είναι να πείσουν τον κόσμο ότι είναι οι καλύτεροι διαχειριστές για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.

Την περασμένη Δευτέρα εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλλους στο αεροδρόμιο του Κιέβου κατά την άφιξη ενός αεροσκάφους τύπου Αντόνοφ που μετέφερε αρκετούς τόνους Tamiflu από την Ελβετία.

Η πρωθυπουργός Τιμοσένκο είχε πληροφο ρηθεί για την άφιξη του αεροσκάφους και ήταν στο αεροδρόμιο για να υποδεχτεί τα φάρμακα για τη νέα γρίπη με τιμές… ηρώων. Ο πρόεδρος Γιούσενκο το πληροφορήθηκε κάπως αργά και, αφού κατσάδιασε τους συνεργάτες του, έφτασε έπειτα από μισή ώρα στο αεροδρόμιο για να δρέψει και αυτός λίγες δάφνες… Έφτασε μάλι στα στο σημείο να συγχαρεί τον… εαυτό του στο web site της ουκρανικής προεδρίας για τα μέτρα που λαμβάνει με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης.

Η πρωθυπουργός πέρασε αμέσως στην αντε πίθεση καλώντας τον πληθυσμό να κυκλοφορεί μόνο με χειρουργικές μάσκες στους δρόμους, χαρακτηρίζοντας τη νέα γρίπη «απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας». Και επειδή μάσκες δεν υπάρχουν, όσοι μπαίνουν σε λεωφο ρεία και σε τρένα καλύπτουν το πρόσωπό τους με πανιά και επιδέσμους…

Οι επιστήμονες πάντως κατηγορούν τους πολιτικούς ότι εκμεταλλεύονται τη νέα γρίπη απλά και μόνο για τον προεκλογικό τους αγώνα. Στην πραγματικότητα, λέει ο δρ Κοστ Μπανταρένκο, η συχνότητα εμφάνισης της ασθένειας δεν απέχει και πολύ από τη συνήθη εποχική γρίπη. «Κάποιοι πολιτικοί θέλουν να εμφανιστούν ως σωτήρες μπροστά σε ένα τρο μαγμένο έθνος» λέει ο Μπονταρένκο στη ρωσι κή εφημερίδα «Τρουντ».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πάντως ότι είναι απίθανο να επανεκλεγεί ο φιλοδυτικός πρόε δρος Γιούσενκο, η δημοτικότητα του οποίου έχει υποχωρήσει στο ναδίρ, καθώς έχει έλθει σε ανοικτή σύγκρουση και με τη Μόσχα. Η μάχη για την προεδρία θα δοθεί ανάμεσα στην πρω θυπουργό Τιμοσένκο και τον ρωσόφιλο Βίκτορ Γιανουκόβιτς

Η Τιμοσένκο – πρώην σύμμαχος του Γιούσενκο – έχει συνειδητοποιήσει πλήρως ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εκλεγεί χωρίς κάποιες ψήφους από τις ρωσόφιλες περιοχές, άρα χωρίς την ανοχή, αν όχι την υποστήριξη, της Μόσχας.

Η νυν πρωθυπουργός πολιτεύεται στη βάση μιας γραμμής που εκτιμά ότι μπορεί να της εξασφαλίσει την ανοχή αυτή. Πρόκειται για δύσκολη επιχείρηση, αφού ο κυριότερος αντί παλός της για την προεδρία θα είναι ο ηγέτης του ρωσόφιλου Κόμματος των Περιφερειών Βίκτορ Γιανουκόβιτς, με τον οποίο ενδέχεται να υποχρεωθεί τελικά να έρθει σε συμβιβασμό δια μοιρασμού των αξιωμάτων του προέδρου και του πρωθυπουργού.

Η προοπτική αυτή όμως είναι άκρως αρνητι κή για τα σχέδια της Ουάσιγκτον. Ένα τέτοιο πλέγμα εξουσίας αποκλείεται να προωθήσει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά και το ΝΑΤΟ θα ήταν οπωσδήποτε αρκετά διστακτικό να εντάξει στους κόλπους του μια Ουκρανία όπου οι ρωσόφιλες δυνάμεις θα είχαν το πάνω χέρι και θα έθεταν υπεράνω όλων τις στενές σχέσεις με τη Μόσχα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:50