search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 15:56
MENU CLOSE

Γκάουκ: «Χρειαζόμαστε πιο δίκαιη μεταναστευτική πολιτική»

01.05.2015 07:49
Γκάουκ: «Χρειαζόμαστε πιο δίκαιη μεταναστευτική πολιτική» - Media

Στη Μάλτα ο γερμανός πρόεδρος, που επισκέφθηκε προσφυγικό καταυλισμό, κάλεσε την Ευρώπη να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την ίση κατανομή των προσφύγων. “Δεν ήρθα εδώ για να δώσω βαθμό”.

 

Στη Μάλτα ο γερμανός πρόεδρος, που επισκέφθηκε προσφυγικό καταυλισμό, κάλεσε την Ευρώπη να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την ίση κατανομή των προσφύγων. “Δεν ήρθα εδώ για να δώσω βαθμό”.

Η επίσκεψη του γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ στον προσφυγικό καταυλισμό, στο λιμάνι Μάρσα, δύο βήματα από την πρωτεύουσα της Μάλτας Βαλέτα, έγινε αμέσως μετά τη συνάντησή με τον πρωθυπουργό της χώρας Γιόζεφ Μούσκατ. Σε αυτό τον καταυλισμό κρατούνται 130 άνδρες από τη Συρία, την Ερυθραία, τη Σομαλία και το Σουδάν. Έχουν κάνει αίτηση για άσυλο και περιμένουν. Πριν έρθουν εδώ κρατήθηκαν με όλους τους παράτυπους μετανάστες σε κλειστά στρατόπεδα που μοιάζουν με φυλακή, επίσημα μέχρι 18 μήνες, οι περισσότεροι όμως πολύ περισσότερο χωρίς καμιά προοπτική.

«Δεν ήρθα για να δώσω βαθμό»

Η Μάλτα, η πιο μικρή χώρα – μέλος της ΕΕ δεν διακρίνεται για τη «φιλόξενη» πολιτική της έναντι των προσφύγων παρά το γεγονός ότι σε σχέση με άλλες χώρες, όπως πχ. την Ιταλία, αντιμετωπίζει τα μικρότερα προβλήματα σε αυτόν τον τομέα. Έτσι, οι δημοσιογράφοι που κάλυψαν την επίσκεψη, ρώτησαν την άποψη του προέδρου της μεγαλύτερης χώρας στην ΕΕ, να καταθέσει τη γνώμη του για την προσφυγική πολιτική της Μάλτας, αλλά ο Γιόαχιμ Γκάουκ επέλεξε τη διπλωματική οδό.

«Θα μου ήταν περίεργο να δώσω βαθμό, ή κακό βαθμό σε μια χώρα με τους λιγότερους κατοίκους, αλλά με ένα τεράστιο βάρος από προσφυγικά κύματα. Δεν σκοπεύω να κάνω κάτι τέτοιο». Πολύ περισσότερο ο Γκάουκ επεδίωξε τον διάλογο με οργανώσεις βοήθειας και ακτιβιστές και προσπάθησε να τους ενθαρρύνει. «Και στη Γερμανία υπάρχει ξενοφοβία», είπε, «αλλά τα τελευταία 15 χρόνια παρατηρείται μεταστροφή προς το θετικό».

Αλληλεγγύη, πρόσβαση στην αγορά εργασίας

Το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο γερμανός πρόεδρος από τη Βαλέτα είναι ότι η προστασία ανθρώπινων ζωών, όχι μόνο στα ηπειρωτικά σύνορα της Ευρώπης, αλλά και στα θαλάσσια, θα πρέπει να είναι ο πραγματικός στόχος μια ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. «Σήμερα», τόνισε ο Γιόαχιμ Γκάουκ, «πρόσφυγες αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη. Η αλληλεγγύη προς αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να είναι υποχρέωση ολόκληρης της Ευρώπης». Ο Γιόαχιμ Γκάουκ ζήτησε να ανοίξει διάλογος για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ.

«Καθένας και κάθε κράτος θα πρέπει να συμβάλει σε αυτό, διότι πρόκειται για τον πυρήνα των αξιών μας», υπογράμμισε θυμίζοντας ότι το 1945 η ίδια η Ευρώπη ήταν μια ήπειρος εκτοπισμένων και προσφύγων. Και ζήτησε παράλληλα να ξεκινήσει συζήτηση για την πρόσβαση αυτών των ανθρώπων, στην αγορά εργασίας. «Χρειαζόμαστε, κι αυτό γίνεται όλο και πιο σαφές, νόμιμες διαδικασίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας και μάλιστα άμεσα ακόμη και στη Γερμανία. Επ΄ αυτού θα πρέπει να κάνουμε εντατικές σκέψεις».

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 15:56