search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:44
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Τέξας

05.05.2015 15:40
ΗΠΑ: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Τέξας - Media

H τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση σε μία έκθεση σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ κατά την οποία δύο ένοπλοι σκοτώθηκαν.

 

H τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση σε μία έκθεση σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ κατά την οποία δύο ένοπλοι σκοτώθηκαν. Είναι η πρώτη φορά που το Ισλαμικό Κράτος διεκδικεί την ευθύνη για μία επίθεση που πραγματοποιείται σε χώρα της Δύσης.

Η οργάνωση, που έχει την έδρα της στη Συρία και στο Ιράκ, ανέλαβε την ευθύνη στο επίσημο διαδικτυακό ραδιόφωνό της, λέγοντας πως «δύο στρατιώτες του χαλιφάτου» πραγματοποίησαν την επίθεση προχθές στο Γκάρλαντ του Τέξας. Ο Φρανκ Γκάρντνερ, ειδικός του BBC για θέματα ασφαλείας, προειδοποιεί πάντως πως το Ισλαμικό Κράτος ενδέχεται στη συγκεκριμένη περίπτωση να ανέλαβε την ευθύνη χωρίς να έχει διαδραματίσει μεγάλο ρόλο ή και χωρίς να έχει διαδραματίσει οποιονδήποτε ρόλο στην επίθεση.

Κυβερνητικές πηγές των Ηνωμένων Πολιτειών προσκείμενες στην υπόθεση έχουν δηλώσει πως οι ερευνητές ερευνούν εξονυχιστικά την ηλεκτρονική αλληλογραφία των νεκρών ενόπλων, των συγκατοίκων Έλτον Σίμπσον και Ναντίρ Σούφι, από το Φίνιξ, προκειμένου να βρουν στοιχεία για επαφές με οργανώσεις μαχητών στο εξωτερικό, κυρίως με το Ισλαμικό Κράτος.

Οι Σίμπσον και Σούφι σκοτώθηκαν από την αστυνομία όταν άνοιξαν πυρ με επιθετικά τουφέκια κατά του χώρου όπου πραγματοποιείτο η έκθεση και ο διαγωνισμός. Ένας άοπλος φρουρός ασφαλείας τραυματίστηκε.

Δικαστικά έγγραφα αποκαλύπτουν πως ο Σίμπσον ήταν υπό ομοσπονδιακή επιτήρηση από το 2006 και καταδικάστηκε το 2011 επειδή είπε ψέματα σε πράκτορες του FBI για την επιθυμία του να συμμετάσχει στον βίαιο τζιχάντ στη Σομαλία.

«Πιστεύω πως ίσως να άκουσε κάτι για τον διαγωνισμό σκίτσων», δήλωσε στο CNN η Κριστίνα Σίτον, συνήγορός του σε εκείνη την υπόθεση στο Φίνιξ.

«Οπωσδήποτε ήταν μία …εντελώς προκλητική εκδήλωση και νομίζω πολλοί άνθρωποι θα εξεγείρονταν για μία προσβολή στη θρησκεία τους».

Ο δήμαρχος του Γκάρλαντ, ο Ντάγκλας Έιτας, δήλωσε ότι δεν ήταν εκείνος που αποφάσισε να πραγματοποιηθεί η έκθεση στην πόλη, καθώς το κτίριο στον οποίο έγινε η έκθεση ανήκει στην τοπική σχολική περιφέρεια.

Τον Ιανουάριο, ένοπλοι σκότωσαν 12 ανθρώπους στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι ως εκδίκηση για σκίτσα που απεικόνιζαν τον Μωάμεθ, κάτι που θεωρείται προσβλητικό για τους μουσουλμάνους,

Η αστυνομία και ομοσπονδιακοί πράκτορες σχεδίαζαν επί μήνες τα μέτρα ασφαλείας πριν από την εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Αμερικανικής Ελευθερίας (American Freedom Defense Initiative), μία οργάνωση την οποία το Southern Poverty Law Center έχει κατατάξει στις ομάδες μίσους.

Η Σίτον δήλωσε πως ο Σίμπσον δεν είχε φανερώσει καμία επιθυμία να ενταχθεί στον βίαιο τζιχάντ.

«Έμοιαζε απλώς να είναι λόγια ειδικά σε σύγκριση με τη διαγωγή του όταν του μιλούσα και όταν τον συνάντησα», είπε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:43