search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:14
MENU CLOSE

Αποφασίζει η ΕΚΤ για την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών

06.05.2015 08:34
Αποφασίζει η ΕΚΤ για την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών - Media

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αποφασίσει σήμερα για το ύψος της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA). Η ΕΚΤ αύξανε το όριο του ELA σε εβδομαδιαία βάση από τον Φεβρουάριο, όταν σταμάτησε να αναχρηματοδοτεί απευθείας τις ελληνικές τράπεζες.

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αποφασίσει σήμερα για το ύψος της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA). Η ΕΚΤ αύξανε το όριο του ELA σε εβδομαδιαία βάση από τον Φεβρουάριο, όταν σταμάτησε να αναχρηματοδοτεί απευθείας τις ελληνικές τράπεζες.

Χθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στη Φρανκφούρτη. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι κατά τη συνάντηση εξετάσθηκαν η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και η κατάσταση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και ότι η προοπτική της συμφωνίας είναι ρεαλιστική, προσθέτοντας ότι «προϋπόθεση είναι όλοι οι δρώντες να συμβάλλουν δημιουργικά προς την επίτευξή της και να υπάρξει συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας”.

Δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς αναφέρει, επικαλούμενο πηγές της ΕΚΤ, ότι τα σκληροπυρηνικά στελέχη της, υπό την καθοδήγηση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, επιθυμούν να αυξηθεί το «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων, τα οποία δίνονται ως ενέχυρα από τις τράπεζες (για τη χρηματοδότησή τους από την Τράπεζα της Ελλάδος), μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας και των τραπεζών της. Μία πηγή της ΕΚΤ, σημειώνει το πρακτορείο, δήλωσε ότι δεν αναμένει το συμβούλιο της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μία τέτοια δραματική αλλαγή, που θα έθετε τις ελληνικές τράπεζες σε άμεση δυσκολία, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Στο θέμα αναφέρεται και δημοσίευμα του Bloomberg, την ώρα που σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ελλάδα «δείχνει» τους δανειστές ως υπεύθυνους για την αδυναμία να αρθεί το αδιέξοδο.

Το πρακτορείο μιλάει για ένα πόλεμο λέξεων ανάμεσα στις δύο πλευρές την ώρα που όλοι,  Έλληνες και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, παραδέχονταν ότι το κλίμα στις διαπραγματεύσεις έχει αλλάξει και επιτέλους παρατηρείται πρόοδος αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτή η αντιπαράθεση έρχεται στη χειρότερη ώρα καθώς σήμερα στη Φρανκφούρτη συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ και θα βρεθεί στο τραπέζι το θέμα της αύξησης της χρηματοδότησης του έκτακτου μηχανισμού χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες.

 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, δεν θα υπάρξει συμφωνία μέχρι την ώρα όπου τη Κομισιόν και το ΔΝΤ μειώσει τον αριθμό των κόκκινων γραμμών και των απαιτήσεών τους από την ελληνική κυβέρνηση είπε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος,

Η προσοχή στρέφεται τώρα στην ΕΚΤ που θα συζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, την ώρα που ΕΚΤ έχει αυξήσει το ποσοστό της ρευστότητας που προσφέρει στις ελληνικές τράπεζες αυξάνονται οι ανησυχίες για το ρίσκο που μπορεί να έχει μία τέτοια στρατηγική.

Η ΕΚΤ κρατάει ένα από τα κλειδιά για το μέλλον της Ελλάδας. Μέσα σε κλίμα ανησυχίας για την πιθανότητα ελληνικής χρεοκοπίας, αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες δηλώνουν ανοιχτά προβληματισμένοι για πιθανή νέα αύξηση της έκτακτης βοήθειας προς την Ελλάδα. Ενώ άλλοι λένε πως θα πρέπει να αυξηθεί το «κούρεμα» των εγγυήσεων για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, υπό το φόβο μιας πιθανής χρεοκοπίας. Κίνηση που κατά τη γνώμη τους θα μείωνε τους κινδύνους του μόλυνσης του τραπεζικού ευρω-συστήματος.

Από την άλλη, όμως, υπάρχει και η άποψη ότι κάτι τέτοιο θα μείωνε ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα της Ελλάδας. Γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελέγχους κεφαλαίων. «Μια τέτοια κίνηση η ΕΚΤ δεν θα την κάνει αν δεν έχει προηγουμένως την υποστήριξη των κυβερνήσεων της ΕΕ», αναφέρει ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg. «Η ΕΚΤ δεν θα πάρει τόσο μεγάλη πολιτική απόφαση, μολονότι σκληρότερες απαιτήσεις από την μεριά της ΕΚΤ θα μπορούσαν να στείλουν ένα μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι τελειώνει ο διαθέσιμος χρόνος».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:10