search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:30
MENU CLOSE

Για τις 12 Μαΐου διεκόπη η δίκη της Χρυσής Αυγής (Video)

07.05.2015 04:39
Για τις 12 Μαΐου διεκόπη η δίκη της Χρυσής Αυγής (Video) - Media

Για τις 12 Μαΐου διεκόπη η δίκη της Χρυσής Αυγής, με το ζήτημα της αλλαγής της αίθουσας διεξαγωγής της να τίθεται επιτακτικά από την πολιτική αγωγή και τους τοπικούς φορείς του Κορυδαλλού. 

 

Για τις 12 Μαΐου διεκόπη η δίκη της Χρυσής Αυγής, με το ζήτημα της αλλαγής της αίθουσας διεξαγωγής της να τίθεται επιτακτικά από την πολιτική αγωγή και τους τοπικούς φορείς του Κορυδαλλού. 

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, τόνισαν στο δικαστήριο ότι πλην της ακαταλληλότητας του χώρου, από τη διεξαγωγή της δίκης στη συγκεκριμένη αίθουσα, τίθενται θέματα ασφάλειας και απρόσκοπτης δημοσιότητας της δίκης.

Η πρόεδρος έδωσε τον λόγο στον δήμαρχο Κορυδαλλού Σταύρο Κασιμάτη, ο οποίος τόνισε ότι για δεύτερη φορά ο Κορυδαλλός βρίσκεται σε “κατάσταση πολιορκίας” με τα σχολεία κλειστά. Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι γύρω από τη δικαστική αίθουσα των φυλακών βρίσκονται 11 σχολικες μονάδες και ότι η διεξαγωγή της δίκης εδώ, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα καθώς το υπουργείο Παιδείας, όπως είπε, σκοπεύει να προχωρήσει σε μεταφορά των μαθητών για τις εξετάσεις σε σχολικές μονάδες στη Νίκαια και το Κερατσίνι.

Ο δήμαρχος, παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη, στο δικαστήριο, πρόσθεσε ότι όλοι οι φορείς της πόλης συμφωνούν ότι η δίκη πρέπει να φύγει από τον Κορυδαλλό.

Τοποθέτηση στο δικαστήριο έκανε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος ανέφερε ότι οι συνθήκες της συγκεκριμένης αίθουσας δεν παρέχουν εγγυήσεις για τη δημοσιότητα της δίκης.

Λίγο πριν τη δεύτερη διακοπή του δικαστηρίου για λίγη ώρα, τοποθετήθηκε η εισαγγελέας έδρας η οποία πρότεινε, για τις ημέρες των εξετάσεων, η δίκη να διεξάγεται κάθε Σάββατο, τοποθέτηση που προκάλεσε αντιδράσεις αλλά και θυμηδία στο δικαστήριο.

Νωρίτερα, η πολιτική αγωγή ζήτησε να δηλώσουν τώρα όσοι από τους κατηγορουμένους που αντιμετωπίζουν είτε για οικονομικούς ή άλλους λόγους πρόβλημα νομικής εκπροσώπησης, ώστε να μην εμφανίζονται, όπως είπαν, κάθε τόσο κατηγορούμενοι χωρίς δικηγόρο, με συνέπεια τη διακοπή της δίκης.

Στη δίκη παρεβρέθησαν τέσσερεις από τους κατηγορούμενους βουλευτές για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Παρόντες στο δικαστήριο, από τη φερόμενη ως ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, είναι σήμερα οι βουλευτές Δημήτρης Κουκούτσης, Μιχάλης Αρβανίτης, Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Ευστάθιος Μπούκουρας. Οι δύο τελευταίοι είχαν εμφανιστεί και κατά την πρώτη ημέρα της διαδικασίας.

Πλήθος πολιτών συμμετείχε στο αντιφασιστικό συλαλλητήριο, έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού. Μικροένταση επικράτησε όταν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου επιτέθηκαν σε άτομο που θεωρήθηκε ότι σχετίζεται με τη Χρυσή Αυγή. 

Νωρίτερα, ομάδα αντιεξουσιαστών προσπάθησε να πλησιάσει στο σημείο της οδού Σολωμού, όπου βρίσκονταν λίγα άτομα που πρόσκεινται στη Χρυσή Αυγή. Εμποδίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ιστορικής σημασίας η δίκη

Σημειώνεται ότι την πρώτη μέρα της δίκης, στις 20 Απριλίου, δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. 

Η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, καλείται να αποφανθεί αν η Χρυσή Αυγή είναι ένας «ναζιστικού τύπου σχηματισμός υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος», όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Οι υποθέσεις που θα ανοίξουν είναι μονάχα «το κερασάκι στην τούρτα» της δράσης της οργάνωσης. Αυτές, είναι κατά την άποψη των δικαστικών λειτουργών οι οποίοι χειρίστηκαν έως τώρα τον φάκελο «Χρυσή Αυγή», εκείνες που φαίνονται να αποτελούν «στοχευμένες ενέργειες μίας δομημένης και απόλυτα συντονισμένης εγκληματικής οργάνωσης.»

Το δικαστήριο θα κρίνει αν οι συγκεκριμένες ενέργειες έγιναν «σε εφαρμογή των καταστατικών “αρχών” και επιδιώξεων της εγκληματικής οργάνωσης», όπως αναφέρεται στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, ή αν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά ανεξάρτητα από τις κομματικές κατευθύνσεις και επιλογές.

Οι αριθμοί της δίκης:

Η δίκη είναι πρωτόγνωρη από πλευράς μεγέθους με 69 κατηγορούμενους, 300 μάρτυρες, 120 συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, 100 διαπιστευμένους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ.

Οι υποθέσεις που θα εξεταστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και οι κατηγορούμενοι σε αυτές είναι:

Η δολοφονία Φύσσα

* Υπόθεση δολοφονίας του 34χρονου μουσικού, εργάτη στη Ζώνη Περάματος, Παύλου Φύσσα, τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013.

Κατηγορούμενος για την εν ψυχρώ ανθρωποκτονία είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, ενεργό και δραστήριο μέλος της Χρυσής Αυγής με υψηλή θέση στην Τοπική της Νίκαιας, δραστηριότητα την οποία ο ίδιος εμφανίζει ως «απλή υποστήριξη στο κόμμα».

Κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια στην δολοφονία του 34χρονου είναι ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, επίσης στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας.

Κατηγορούμενοι για απλή συνέργεια στην δολοφονία οι: Ιωάννης Άγγος, Αναστάσιος-Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας – πυρηνάρχης της οργάνωσης, Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Γεώργιος-Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος και Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες

* Υπόθεση επίθεσης σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων στο σπίτι τους στο Πέραμα στις 12 Ιουνίου 2012, με κατηγορουμένους για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ τους: Αναστάσιο Πανταζή – πυρηνάρχη Περάματος, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, Δημήτριο Αγριογιάννη, Θωμά Μαριά και Μάρκο Ευγενικό.

Επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ

* Υπόθεση επίθεσης σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα, με εννέα τραυματίες. Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ οι: Αναστάσιος Πανταζής, Χρήστος-Αντώνιος Χατζηδάκης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός.

Το ογκωδέστατο υλικό που τίθεται στην κρίση των δικαστών περιλαμβάνει χιλιάδες έγγραφα, ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, κατασχεθέντα ηλεκτρονικά στοιχεία, αλλά και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες εμπλεκομένων που καταγράφηκαν με εντολή του εισαγγελέα μετά τη δολοφονία Φύσσα, όσο και πολλές άλλες πριν το έγκλημα στο Κερατσίνι που θα κριθεί αν θα αξιολογηθεί ποινικά.

Επίθεση σε βάρος μεταναστών εργατών στην Ιεράπετρα

Μεταξύ άλλων υποθέσεων που καλείται να αξιολογήσει το δικαστήριο είναι η δικογραφία για τη βίαια επίθεση σε βάρος εργατών από το Πακιστάν στην περιοχή της Ιεράπετρας Κρήτης στις 13 Φεβρουαρίου 2013.

Κατηγορούμενοι είναι τα στελέχη της οργάνωσης του νομού Λασιθίου: Σάββας Γαροφαλλάκης, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Γιώργος Πετράκης και Εμμανουήλ Ψυλλάκης. Με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών οι πέντε κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν για την εμπρηστική επίθεση σε βάρος των αλλοδαπών.

Στη δικογραφία περιγράφονται ακόμη ως δράση της εγκληματικής οργάνωσης με βάση φυλετικό μίσος ή μίσος για τους πολιτικούς αντιπάλους της και οι υποθέσεις:

Δολοφονία Ζαχζάρ Λουκμάν

* Δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Ζαχζάτ Λουκμάν στις 17 Ιανουαρίου 2013 στα Πετράλωνα, για την οποία οι δύο δράστες Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και στην παρούσα δίκη είναι κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Αντίπνοια»

* Επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα στις 30 Ιουνίου 2008, για την οποία έχουν καταδικαστεί σε πρόσκαιρη κάθειρξη οι Βασίλης Σιατούνης και Αθανάσιος Στράτος, που λογοδοτούν τώρα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:29