search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 06:42
MENU CLOSE

Το φορολογικό… μενού

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1863
07-05-2015
11.05.2015 03:00
pod_0705_009_cmyk.jpg

Υποχρεωμένη να προτείνει πηγές εσόδων η κυβέρνηση για να καταλήξει σε συμβιβασμό

 

Τις ακραίες προβλέψεις των «θεσμών», τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όσον αφορά τη διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά τη διάρκεια του 2015, καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, καθώς μπαίνει στο τελευταίο – και πιο κακοτράχαλο – κομμάτι της διαδρομής με τελικό στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές. Η πρόβλεψη ότι το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι όχι 2,9%, όπως προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2015, όχι 1,2-1,5%, όπως πιστεύει η ελληνική πλευρά, αλλά… μηδέν ή ακόμη και μείον, ανοίγει αναγκαστικά τη συζήτηση περί δημοσιονομικού κενού για φέτος, πέραν των επιπτώσεων στα θέματα του δημόσιου χρέους. 
 
Είναι ο γνωστός φαύλος κύκλος: η αβεβαιότητα οδηγεί σε περιορισμό των συναλλαγών, ο περιορισμός των συναλλαγών σε λιγότερη ανάπτυξη (ήδη η E.E. κατέβασε τον πήχη στο οριακό 0,5% για φέτος), η λιγότερη ανάπτυξη σε λιγότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία και τα λιγότερα έσοδα σε μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα ή ακόμη και έλλειμμα.
 
Πηγές εσόδων
 
Όσο και αν η ελληνική πλευρά δεν ασπάζεται τις απαισιόδοξες προβλέψεις – στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η επίτευξη συμφωνίας θα λειτουργήσει αναζωογονητικά για την πορεία της οικονομίας –, είναι υποχρεωμένη να προτείνει πηγές εσόδων προκειμένου να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό με τους δανειστές. 
 
Η εισπρακτική απόδοση που θα μπορούν να αποφέρουν αυτά τα μέτρα τώρα οριστικοποιείται, ενώ η τελική έκταση της λίστας με τα μέτρα θα εξαρτηθεί από το πού θα «κλειδώσει» το δημοσιονομικό κενό. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι ένα ποσό το οποίο θα κυμαίνεται από 2,5 έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με το ποια από τις δύο πλευρές θα υπερισχύσει.
 
 Όσο και αν η κυβέρνηση δεν θέλει να εμφανίσει ακόμη το λεγόμενο πολυνομοσχέδιο για διαπραγματευτικούς λόγους, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό υπάρχει έτοιμο στα συρτάρια των εμπλεκόμενων υπουργείων και του Μεγάρου Μαξίμου και περιλαμβάνει σειρά μέτρων άμεσης εισπρακτικής απόδοσης. Μεταξύ αυτών:
  • Νέος φόρος σε ξενοδοχεία, εστιατόρια μπαρ και καταστήματα που λειτουργούν στα νησιά.
  • Νέος φόρος στα σκάφη αναψυχής. 
  • Αύξηση του φόρου για τα Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού και τις πισίνες. 
  • Νέα ρύθμιση προκειμένου να επιστρέψουν καταθέσεις στην Ελλάδα ή να παραμείνουν στο εξωτερικό, αλλά να «ξεπλυθούν» φορολογικές παραβάσεις.
Μέχρι και διαγραφή προστίμων προβλέπεται για όσους υποβάλλουν (και πληρώσουν εδώ και τώρα) τις ξεχασμένες φορολογικές δηλώσεις πάσης φύσεως.
 
Με αυτά τα μέτρα που προαναφέρθηκαν αλλά και ένα πακέτο παρεμβάσεων, όπως η υποχρεωτική πληρωμή μέσω κάρτας για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά ή η απευθείας κατάθεση του ΦΠΑ στην εφορία, η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι μπορεί να κλείσει έναν προϋπολογισμό με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1,2-1,5% για φέτος.
 
Η άλλη πλευρά δεν φαίνεται να ικανοποιείται, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ήδη και άλλα μέτρα, όπως η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα μεγαλύτερα εισοδήματα ή ακόμη και επιβολή έκτακτης εισφοράς στα επιχειρηματικά κέρδη, όπως είχε συμβεί και το 2009.
 
Τα «ανώδυνα» μέτρα
 
Πώς θέλει να βρει λεφτά η ελληνική πλευρά χωρίς να χρειαστεί να «αγγίξει» τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα; Προς το παρόν, το «μενού» περιλαμβάνει τα εξής:
 
1 Επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και στα σκάφη αναψυχής. Πρακτικά, από το 2013 μέχρι σήμερα οι «σκαφάτοι» δεν έχουν επιβαρυνθεί με κανέναν φόρο, σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού αλλά και τους κατόχους πισίνας, οι οποίοι πλήρωσαν – και μάλιστα ακριβά – το μάρμαρο. Τα σκάφη αναψυχής, ενώ υποτίθεται ότι θα εντάσσονταν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, τελικώς απαλλάχθηκαν για «αναπτυξιακούς λόγους» (σ.σ.: διατυπώθηκαν φόβοι για μεταφορά των σκαφών στις μαρίνες των γύρω χωρών), ενώ λίγους μήνες αργότερα καθιερώθηκε ένα χαμηλό τέλος Παραμονής και Πλόων, το οποίο όμως ουδέποτε εισπράχθηκε. Ο σχεδιασμός της σημερινής κυβέρνησης μιλάει για εφαρμογή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και στα σκάφη αναψυχής με συντελεστή 5% (επί του τεκμηρίου) για τα σκάφη 5, 6 και 7 μέτρων, με συντελεστή 10% και στα ακόμη μεγαλύτερα σκάφη με συντελεστή 13%. Το μέτρο ισοδυναμεί με επιβάρυνση της τάξεως των 200 ευρώ για τα μικρότερα σκάφη των 5-6 μέτρων, ενώ ο λογαριασμός μπορεί να ανέβει πάνω από τα 1.200 ευρώ για σκάφη μεγαλύτερα των 10 μέτρων.
 
2 Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται ήδη στα αυτοκίνητα με κινητήρα άνω των 1.929 κυβικών αλλά και στις πισίνες. Από τον υφιστάμενο φόρο, το Δημόσιο αντλεί έσοδα της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ. Θα επιδιώξει να βρει το κάτι παραπάνω αυξάνοντας τους συντελεστές με βάση τους οποίους υπολογίζονται οι φόροι. Από 10% που είναι ο συντελεστής για τα αυτοκίνητα 2.500 κυβικών και πάνω, θα αυξηθεί στο 13%, ενώ το ίδιο θα γίνει και για τις πισίνες. Επειδή το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά για όσους είχαν τέτοια αυτοκίνητα ή πισίνες μέσα στο 2014, το πρόσθετο ποσό θα φανεί στο φετινό εκκαθαριστικό που θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
 
3 Ο περίφημος φόρος στα ξενοδοχεία τριών αστέρων και πάνω είναι τελικώς – με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό – κάτι πολύ ευρύτερο. Είναι ένας φόρος ο οποίος θα επιβάλλεται όχι μόνο στα ξενοδοχεία, αλλά και στα μπαρ και στα εστιατόρια και στα κοσμηματοπωλεία και στα καταστήματα με είδη ένδυσης και υπόδησης. Δεν θα επιβάλλεται σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά μόνο στα νησιά στα οποία σήμερα εφαρμόζεται το ευνοϊκό καθεστώς του ΦΠΑ. Μάλιστα, για να μην επιβαρυνθούν τα μικρά νησιά των Κυκλάδων αναμένεται να μπει πληθυσμιακό κριτήριο. Ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 3% έως 6% επί της συναλλαγής και πρακτικά θα επιβαρύνει τον καταναλωτή. Κυρίως θα πληρώνει ο τουρίστας και ο επισκέπτης του νησιού, καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι δεν διανυκτερεύουν σε ξενοδοχεία ούτε ψωνίζουν κοσμήματα. Ο φόρος θα αποδίδεται από τις επιχειρήσεις κάθε μήνα στην εφορία. Πρακτικά, θα είναι ένα υποκατάστατο για να μην καταργηθεί το ευνοϊκό καθεστώς ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες, στις Βόρειες Σποράδες και σε άλλα νησιά.
 
Εκτός από νέους φόρους, στο πακέτο θα περιλαμβάνονται και νέες «ρυθμίσεις». Το μέτρο κινείται στη λογική του να έχουν αυτοί οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν την αίσθηση ότι θα τους δοθεί κάποιο «αντάλλαγμα». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το αντάλλαγμα θα είναι η απαλλαγή από πρόστιμα και προσαυξήσεις ή η άφεση φορολογικών αμαρτιών. Ποια μέτρα εντάσσονται σε αυτή τη λογική;
 
Τα… ξεχασμένα
  • Η δυνατότητα υποβολής ξεχασμένων φορολογικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμα, πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις. Ιδιαιτερότητα της ρύθμισης είναι ότι θα αφορά και τις τροποποιητικές δηλώσεις. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι οι φορολογούμενοι που είχαν κάτι να κρύψουν θα μπορούν να υποβάλλουν τώρα την τροποποιητική δήλωση, να εμφανίσουν ξεχασμένα εισοδήματα και να δικαιολογήσουν, έστω και εκ των υστέρων, καταθέσεις και απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με βάση τη δήλωση «πόθεν έσχες». 
  • Η ρύθμιση θα καλύπτει όλες τις δηλώσεις, από φορολογία εισοδήματος μέχρι δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων. Έτσι, ακόμη και αν κάποιος θα θέλει να εμφανίσει το τίμημα που εισέπραξε από την πώληση ακινήτου και το οποίο αρχικά δεν είχε δηλώσει προκειμένου να βοηθήσει τον αγοραστή να γλιτώσει από φόρο μεταβίβασης, τώρα θα μπορεί να υποβάλει τη δήλωση χωρίς πρόστιμα. 
  • Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον αγοραστή, αλλά και αυτό είναι μέσα στο «παιχνίδι». Η όλη διαδικασία με την υποβολή των δηλώσεων χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις θα έχει και το «αντάλλαγμά» της. Οι φορολογούμενοι που θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο που θα προκύψει μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες, ενώ δεν θα έχουν δικαίωμα να συμπεριλάβουν το ποσό στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Είναι προφανές ότι η μη επιβολή προσαυξήσεων, πρόσθετων φόρων και προστίμων έχει στόχο να έρθει ζεστό χρήμα στο ταμείο.
  • Η δυνατότητα να μην αναζητηθεί η προέλευση των χρημάτων που έχουν μεταφερθεί με έμβασμα στο εξωτερικό. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να «ξεπλύνουν» το μαύρο χρήμα που έχουν μεταφέρει εκτός Ελλάδας, αρκεί να πληρώσουν ένα ποσό της κατάθεσης ως φόρο. Ποιος θα είναι ο συντελεστής; Ακόμη τον ψάχνουν στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς από τη μία θέλουν να βρουν έναν «ελκυστικό» φόρο προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση, ενώ από την άλλη θέλουν να γεμίσουν με χρήμα τα ταμεία. Με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, ο συντελεστής δεν θα είναι ένας, αλλά δύο. Ο χαμηλότερος συντελεστής θα εφαρμοστεί σε αυτούς που θα ξεπλύνουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και ταυτόχρονα θα μεταφέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο και να δεσμεύσουν τα χρήματα σε έναν προθεσμιακό λογαριασμό για τουλάχιστον έναν χρόνο. Ο δεύτερος συντελεστής, ο υψηλός, θα εφαρμοστεί σε αυτούς που θα θελήσουν να καθαρίσουν με την εφορία, όχι όμως και να μεταφέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα. Αυτοί θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερο, αλλά θα γνωρίζουν ότι με το ποσό που θα καταβάλουν θα εξαντληθεί η φορολογική υποχρέωση, ενώ θα μπορεί να διαταχθεί φορολογικός έλεγχος εις βάρος τους προκειμένου να διερευνηθεί η προέλευση των χρημάτων.

Συμβιβασμοί

  • Η δυνατότητα να επανέλθει ο διοικητικός συμβιβασμός. Το μέτρο είχε καταργηθεί και εξετάζεται να επανέλθει. Η νομοθετική διάταξη που έχει σχεδιαστεί προβλέπει ότι για όλες τις υποθέσεις που αφορούν σε περιόδους έως και 31.12.2013 μπορεί να έρθει σε συμβιβασμό με τον έφορο και να αποδεχτεί το ποσό που θα του προταθεί κερδίζοντας το ότι ο πρόσθετος φόρος θα περιοριστεί στα τρία πέμπτα του κυρίως φόρου. Υποχρέωση του φορολογούμενου θα είναι να πληρώσει το 40% του φόρου που θα προκύψει μέσα σε 30 ημέρες και το υπόλοιπο ποσό μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Αντίστοιχη ευνοϊκή ρύθμιση προωθείται και για τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια. 
Ποιο είναι το πρόβλημα όλων αυτών των μέτρων; Εκτός του ότι τα περισσότερα έχουν προσωρινό χαρακτήρα – που σημαίνει ότι αυτομάτως δημιουργείται θέμα για το δημοσιονομικό κενό του 2016 – η επιτυχία τους εξαρτάται από ένα και μόνο πράγμα: την κατάσταση ρευστότητας των φορολογουμένων. Είναι ένα στοίχημα πώς οι φορολογούμενοι θα μπορέσουν να ενταχθούν σε όλες αυτές τις ρυθμίσεις και ταυτόχρονα να εκπληρώνουν τις τρέχουσες φορολογικές τους υποχρεώσεις. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 06:39