search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:17
MENU CLOSE

Τα κανάλια της ΕΡΤ δεν κλείνουν, η ΕΡΤ (όμως) βγαίνει από τη διαφημιστική αγορά

04.01.2011 01:02
Τα κανάλια της ΕΡΤ δεν κλείνουν, η ΕΡΤ (όμως) βγαίνει από τη διαφημιστική αγορά - Media

Νομοθετικές παρεμβάσεις στον ευρύτερο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης σε συνέντευξη Τύπου.

Νομοθετικές παρεμβάσεις στον ευρύτερο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης σε συνέντευξη Τύπου. Αναφορικά με την ΕΡΤ, ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην επαναληφθούν τα προβλήματα του παρελθόντος, τα οποία είχαν τεράστιο κόστος για το κράτος, ενώ για τα σενάρια συρρίκνωσης των καναλιών της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο Τηλέμαχος Χυτήρης ήταν κατηγορηματικός, δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί για ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3.

«Η δημόσια ραδιοτηλεόραση, έχει διαφορετικό χαρακτήρα από την ιδιωτική και οφείλει να παρουσιάζει ένα πρόγραμμα για όλους τους Έλληνες, που δεν θα βασίζεται στους κανόνες της αγοράς (τηλεθέαση και διαφήμιση). Για το λόγο αυτό αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης, η ΕΡΤ να βγει σταδιακά από τη διαφημιστική αγορά» δήλωσε πάντως ο Τηλέμαχος Χυτήρης. Σχετικά με το χρονικό ορίζοντα που θα γίνει αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, ανέφερε ότι σε μια διετία, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας θα έχει αποσυρθεί από την διαφημιστική αγορά.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ανταποδοτικό τέλος όπου ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού είπε ότι «ανήκει στην ΕΡΤ, η οποία με τα χρήματα αυτά θα μπορεί πλέον να παρέχει αξιόλογο περιεχόμενο και υπηρεσίες στους πολίτες». Τόνισε, παράλληλα, ότι το ύψος του, είναι το 5ο χαμηλότερο σε ολόκληρη την Ευρώπη και επισήμανε ότι από τα 300 εκατ. ευρώ της ετήσιας εισφοράς, τα 120 εκατ. ευρώ, τελικά, επιστρέφουν στο κράτος με τη μορφή φόρου.

Όσο για τις υπόλοιπές δραστηριότητες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, γνωστοποίησε ότι εντός του Ιανουαρίου θα υπάρξει ένα επιχειρησιακό σχέδιο (Business plan) με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας της ΕΡΤ και την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της, όπου απαιτείται και κυρίως στην περιφέρεια, όπου υπάρχει και μεγάλος αριθμός περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κατέστησε πάντως σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα περιορισμού του προσωπικού, αλλά καλύτερης κατανομής δραστηριοτήτων με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία.

Σε ότι αφορά τις παραγωγές της ΕΡΤ, ο Τηλέμαχος Χυτήρης, τάχθηκε κατά των μικτών παραγωγών, με τις οποίες «στο παρελθόν έχουν γίνει σημεία και τέρατα» όπως υπογράμμισε, αναφέροντας ότι καλό είναι, όπου αυτό είναι εφικτό, να γίνονται εσωτερικές παραγωγές.

Γενικότερα για τον χώρο των ΜΜΕ ο Τηλέμαχος Χυτήρης ανέφερε ότι η κρίση στο χώρο δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εσφαλμένες κινήσεις και ολιγωρίες, επιδεινώνοντας προβλήματα όπως «ότι λειτουργούν περισσότερα ΜΜΕ από όσα πραγματικά μπορεί να αντέξει ο τόπος και ακόμη ότι λειτουργούν σε ένα άναρχο περιβάλλον».

Η πολιτεία δεν παρεμβαίνει στην ελεύθερη αγορά, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και συμπλήρωσε: «ο ρόλος της είναι ρυθμιστικός και υπηρετώντας τον θα φροντίσει να τακτοποιήσει το συντομότερο δυνατό το πεδίο των ΜΜΕ διορθώνοντας τόσο τα κακώς κείμενα, όσο και διευκολύνοντας τη μετάβαση στο νέο ψηφιακό περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό ερχόμαστε σε συνεννόηση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη – ιδιοκτήτες, δημοσιογράφους, συναρμόδια υπουργεία – και πολύ σύντομα θα θέσουμε τα σχέδια μας σε δημόσια διαβούλευση».

Έτσι ανέφερε ότι στο τέλος του Ιανουαρίου, θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο με ρυθμίσεις τόσο για την ψηφιακή τηλεόραση – όπως ο διαχωρισμός του παρόχου περιεχομένου από τον πάροχο δικτύου – όσο και για την ευρύτερη λειτουργία της τηλεοπτικής αγοράς, αφού θα υπάρξουν ρυθμίσεις για να καταστεί δυνατή η συγχώνευση και η δυνατότητα ευρείας συνεργασίας, μεταξύ ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:17