search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:15
MENU CLOSE

Ο καφές εσπρέσο έφθασε… και στο διάστημα

08.05.2015 11:55
Ο καφές εσπρέσο έφθασε... και στο διάστημα - Media

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός απέκτησε κανονική μηχανή εσπρέσο και έτσι η Ιταλίδα αστροναύτης Σαμάνθα Κριστοφορέτι μπορεί πλέον να απολαύσει το καφεδάκι της σε ειδικό φλιτζάνι από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

 

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός απέκτησε κανονική μηχανή εσπρέσο και έτσι η Ιταλίδα αστροναύτης Σαμάνθα Κριστοφορέτι μπορεί πλέον να απολαύσει το καφεδάκι της σε ειδικό φλιτζάνι από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Όπως δημοσιεύει η Deutsche Welle, ο αμφιβόλου ποιότητας στιγμιαίος καφές από τον φούρνο μικροκυμάτων αποτελεί πια παρελθόν για τους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ISS.

Πριν λίγες μέρες η Ιταλίδα αστροναύτης Σαμάνθα Κριστοφορέτι δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία στην οποία απολαμβάνει στο διάστημα το πρώτο φλιτζάνι εσπρέσο. Όμως ο δρόμος για την πρώτη πραγματική μηχανή καφέ στο διάστημα ήταν μακρύς. Ενάμιση χρόνια διήρκησε η εξέλιξη και κατασκευή της ειδικής μηχανής εσπρέσο που λειτουργεί χωρίς βαρύτητα. Το…δύσκολο εγχείρημα ανέλαβαν η εταιρία διαστημικής τεχνολογίας Argotec, η ιταλική εταιρία καφέ Lavazza και η ιταλική διαστημική υπηρεσία ASI.

H μηχανή ISSpresso μοιάζει με φούρνο μικροκυμάτων. Ζυγίζει περίπου 20 κιλά και λειτουργεί με κανονικές κάψουλες. Το μεγάλο βάρος οφείλεται στους κανονισμούς της ASI που προβλέπει για κάθε εξάρτημα σχετικό με την ασφάλεια, ένα δεύτερο εναλλακτικό. Επιπλέον για να λειτουργήσει η μηχανή, οι κατασκευαστές έπρεπε να λύσουν το πρόβλημα της απουσίας βαρύτητας. Το ειδικό σύστημα για κάψουλες διαθέτει μεταλλικά σωληνάρια και όχι από πλαστικό. Όταν τελειώσει ο καφές, διοχετεύεται σε μικρά πλαστικά σακουλάκια από τα οποία οι αστροναύτες πίνουν με ένα καλαμάκι.

Σπιτικός καφές σε τροχιά…

Ακόμα όμως και εδώ οι επιστήμονες έδωσαν λύση. Στη φωτογραφία βλέπουμε την Σαμάνθα Κριστοφορέτι να πίνει τον καφέ της από φλιτζάνι και όχι σακουλάκι όπως συνηθίζεται στο διάστημα. Την λύση δίνει ο τρισδιάστατος εκτυπωτής με τη βοήθεια του οποίου οι επιστήμονες έφτιαξαν το… Zero-G cup. Ένα φλιτζάνι που κρατά τον καφέ μέσα στο φλιτζάνι και δεν αφήνει την έλλειψη βαρύτητας να τον….απογειώσει.

Τα πρώτα σχέδια για μια κανονική μηχανή καφέ στον ISS ανήκουν στον αστροναύτη Ντον Πετί, ο οποίος έζησε το 2008 για μεγάλο διάστημα στον διαστημικό σταθμό και δεν ήθελε πια να πίνει τον καφέ του με…καλαμάκι. Από τότε η εξέλιξη της ειδικής διαστημικής καφετιέρας απασχόλησε για χρόνια ειδικούς και επιστήμονες. Η μηχανή ISSpresso δεν κάνει ωστόσο μόνο καφέ, αλλά και τσάι ή ακόμα και σούπες. Στην ιστοσελίδα της NASA αναφέρεται μάλιστα ότι η νέα μηχανή καφέ χαρίζει σε πολλούς αστροναύτες μια αίσθηση «σπιτικής γεύσης».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:14