search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:01
MENU CLOSE

Ο «πύργος» της Ταϊβάν

09.01.2011 22:17
Ο «πύργος» της Ταϊβάν - Media

Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ταϊβάν, η Taichung, θα αποκτήσει σύντομα ένα κτήριο ορόσημο, που όμοιό του, όπως λένε οι εμπνευστές του, δεν έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ταϊβάν, η Taichung, θα αποκτήσει σύντομα ένα κτήριο ορόσημο, που όμοιό του, όπως λένε οι εμπνευστές του, δεν έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Ο τίτλος του κατασκευαστικού τους οράματος είναι «Πλωτά παρατηρητήρια» και έχει σχεδιαστεί από μια ομάδα αρχιτεκτόνων με έδρα τη Ρουμανία και συγκεκριμένα τα γραφεία Dorin Stefan Birou Arhitectura (DSBA), Upgrade.Studio και Mihai Cracium, ομάδα που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό που διενεργήθηκε για τα εκατό χρόνια από την ίδρυση της Ταϊβάν.

Οι αρχιτέκτονες εμπνεύστηκαν το έργο τους από το σχήμα του νησιού της Ταϊβάν, που μοιάζει με φύλλο φυτού, καθώς και άλλα σύμβολα της χώρας.

Ο φουτουριστικός πύργος, ύψους 390 μέτρων, θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2012 και θα λειτουργεί ως παρατηρητήριο της πόλης για τους επισκέπτες, κτήρια γραφείων, μουσείο και… αστικό πάρκο!

Το μέλλον είναι τώρα

Εάν εξαιρέσει κανείς τις υπερβολές που δικαίως μπορεί να διακρίνουν κάθε βραβευμένο αρχιτέκτονα, η αλήθεια είναι ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί το πράσινο φως για την κατασκευή ενός εξαιρετικά προχωρημένου σχεδίου όσον αφορά τόσο τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του όσο και την εκμετάλλευση τεχνολογιών για την παραγωγή ενέργειας, τον δροσισμό, τον αερισμό και τη θέρμανση του κτηρίου.

Το σχέδιο, που είναι βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, προβλέπει την κατασκευή οκτώ ειδικών ανελκυστήρων σε σχήμα ζέπελιν, οι οποίοι θα λειτουργούν και ως παρατηρητήρια για τους επισκέπτες. Τα ζέπελιν θα είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικά και ελαφρά υλικά και θα μπορούν να μεταφέρουν μέχρι την κορυφή του πύργου 80 άτομα κάθε φορά.

Το κτήριο θα διαθέτει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας, αφού θα συνδυάζει με ιδανικό τρόπο όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία. Για παράδειγμα, το κεντρικό «σώμα» του πύργου θα λειτουργεί και ως ιδιότυπη καμινάδα που θα επιτρέπει στον αέρα να κυκλοφορεί αρμονικά ώστε να υπάρχει φυσικός αερισμός, ενώ μέσω ειδικών οπτικών ινών θα γίνει η απόλυτη εκμετάλλευση του φυσικού φωτός.

Για τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό του πύργου θα παράγεται ενέργεια από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συστήματα, ενώ ειδικά συστήματα θα εγκατασταθούν για τη συλλογή και επεξεργασία του βρόχινου νερού. Για τη θέρμανση του πύργου κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά και για την παραγωγή θερμού νερού με το λιγότερο δυνατό οικονομικό αλλά και περιβαλλοντικό κόστος, θα τοποθετηθεί στη βάση του κτηρίου ειδικό σύστημα για την παραγωγή ενέργειας με την εκμετάλλευση της γεωθερμίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:01