search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:10
MENU CLOSE

«Δεύτερες σκέψεις» για τον ενιαίο ΦΠΑ

11.05.2015 09:44
«Δεύτερες σκέψεις» για τον ενιαίο ΦΠΑ - Media

Σενάριο εγκατάλειψης του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ επεξεργάζονται στην κυβέρνηση καθώς από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι θα είναι σχεδόν αδύνατον να μην υποχρεωθούν σε αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης για κάποια από τα είδη πρώτης ανάγκης.

 

Σενάριο εγκατάλειψης του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ επεξεργάζονται στην κυβέρνηση καθώς από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι θα είναι σχεδόν αδύνατον να μην υποχρεωθούν σε αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης για κάποια από τα είδη πρώτης ανάγκης.

Ακόμη και με τον ενιαίο συντελεστή στο 18%, η διατήρηση όλων των κρίσιμων προϊόντων (φάρμακα, ηλεκτρική ενέργεια και τρόφιμα) στον χαμηλό συντελεστή, θεωρείται πολύ δύσκολη υπόθεση καθώς, όπως προκύπτει από τις ασκήσεις επί χάρτου, προκύπτει δημοσιονομικό κόστος.

Οι δανειστές έχουν επεξεργαστεί από το 2011 το σενάριο του ενιαίου συντελεστή. Τότε αξίωναν όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στο 19% με μοναδική εξαίρεση το τουριστικό προϊόν (πρακτικά τις διανυκτερεύσεις). Η ελληνική πλευρά, αφενός δεν επιθυμεί τόσο υψηλό ενιαίο συντελεστή αφετέρου θα ήθελε να διατηρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα όλα τα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, και ΔΕΗ).

Κάτι τέτοιο αφενός θα εκτόξευε το δημοσιονομικό κόστος και αφετέρου θα προκαλούσε και πάλι έντονες αντιδράσεις καθώς εν μέσω θέρους, η Ελλάδα θα εμφανιζόταν να αυξάνει υπέρμετρα τη φορολογική επιβάρυνση σε ολόκληρο το τουριστικό πακέτο (εστίαση, ξενοδοχεία).

Έτσι, ήδη έχει επιστρέψει στο τραπέζι το εναλλακτικό σχέδιο. Δεν είναι άλλο από αυτό που ζητούσαν οι δανειστές από την αρχή: δηλαδή η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά αλλά και η εξάλειψη του υπερχαμηλού συντελεστή αν όχι για τα φάρμακα, τουλάχιστον για τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες.

Το μέτρο θα μπορούσε να υιοθετηθεί για τα νησιά και με πληθυσμιακά κριτήρια (π.χ να παραμείνει η έκπτωση του 30% για τα νησιά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων κλπ) με πληθυσμό κάτω από 3100 κατοίκους αν και κάτι τέτοιο δύσκολα θα γινόταν δεκτό από τους δανειστές για λόγους φορολογικού … αρμπιτράζ. (σ.σ αυτό σημαίνει ότι ένας έμπορος θα μπορούσε να αγοράζει ένα προϊόν με τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ από το ένα νησί και να το πουλάει με τον χαμηλό συντελεστή στο άλλο με αποτέλεσμα να καρπώνεται τη διαφορά). 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10