search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:13
MENU CLOSE

Βαρουφάκης: Προσεγγίζουμε το στόχο μας – Ανοιχτό πάντα το δημοψήφισμα

11.05.2015 18:56
Βαρουφάκης: Προσεγγίζουμε το στόχο μας – Ανοιχτό πάντα το δημοψήφισμα - Media

«Συνεχίζουμε τις συζητήσεις και προσεγγίζουμε περισσότερο τον στόχο μας. Μιλάμε μέσα σε ένα πολύ καλό πνεύμα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σχολιάζοντας την δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα.

 

«Συνεχίζουμε τις συζητήσεις και προσεγγίζουμε περισσότερο τον στόχο μας. Μιλάμε μέσα σε ένα πολύ καλό πνεύμα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σχολιάζοντας την δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα.

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι στόχος είναι να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος και του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που ενέκρινε ο ελληνικός λαός την 25η Ιανουαρίου, υπογραμμίζοντας ότι η διαπραγμάτευση «δεν είναι εύκολη υπόθεση».

 Ο Γ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι τόσο οι πολιτικές διαφορές, όσο και οι γενικότερες διαφορές αντιλήψεων που αφορούν στη διαπραγμάτευση, ήταν σημαντικές. Ανέφερε, ωστόσο, ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο υπήρξε σύγκλιση στις θέσεις της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών, στο πλαίσιο του Brussels Group, κυρίως χάρη στην «υπερπροσπάθεια» της ελληνικής πλευράς και των « μεγάλων υποχωρήσεων» που έκανε η Αθήνα.

Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας και πως ο ίδιος δεν θα ήθελε να αναφερθεί περεταίρω σε αυτό. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το δημοψήφισμα δεν είναι κάτι που εξετάζει αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση. 

Σχετικά με το αν το ανακοινωθέν του Eurogroup είναι αρκετό ώστε η ΕΚΤ να παρέχει κάποια ρευστότητα, ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΚΤ η οποία επίσης δεν δέχεται εντολές για το τι θα κάνει.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι οι ομόλογοί του καταδίκασαν τις «απαράδεκτες και εντελώς ανακριβείς διαρροές» που έγιναν στο προηγούμενο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.

Συγκλίσεις και αποκλίσεις

Σχετικά με συγκεκριμένα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε:

«Οι διαφορές μας έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει μεγάλη σύγκλιση σε θέματα όπως το ΦΠΑ. Στα εργασιακά έχουμε μία συγκεκριμένη άποψη και δεν είναι απόλυτα συμβατή με αυτή των θεσμών και είναι ζήτημα διατύπωσης και όχι ιδεολογίας. Το βασικό ερώτημα που τίθεται σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση είναι αν οι αλλαγές που θα εφαρμόσουμε θα οδηγήσουν στο τέλος της ύφεσης; Αυτό το πακέτο αλλαγών θα γίνει αποδεκτό από ένα λαό που βλέπει συνεχώς μειώσεις; Αν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτές τις δύο ερωτήσεις ικανοποιητικά τότε θα έχουμε βρεί σύγκλιση και συμφωνία».

Τέλος, αναφερόμενος στο συνταξιοδοτικό, τάχθηκε κατά της μείωσης των συντάξεων, υπογραμμίζοντας ότι κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο με τόσο μεγάλη ανεργία και αδήλωτη εργασία:

«Το συνταξιοδοτικό είναι καίριο ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο με τόση υψηλή ανεργία και ανασφάλιστη εργασία. Χρειάζεται μία ενίσχυση της ανάπτυξης και των ασφαλιστικών ταμείων. Εξορθολογισμός των ασφαλιστικών ταμείων, μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Όλες οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να σχεδιαστούν στο πλαίσιο της οικονομικής ανάπτυξης. Το να κόβεις τις συντάξεις δεν αποτελεί μεταρρύθμιση».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:10