search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:48
MENU CLOSE

Βενιζέλος: Αν ο Τσίπρας εφάρμοζε το πρόγραμμά του, η χώρα θα είχε καταστραφεί (Video)

12.05.2015 05:58
Βενιζέλος: Αν ο Τσίπρας εφάρμοζε το πρόγραμμά του,  η χώρα θα είχε καταστραφεί (Video) - Media

Σε υποχωρήσεις του Αλέξη Τσίπρα απέδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, το γεγονός ότι δεν έχει χυθεί ακόμα η καρδάρα που γέμιζε με γάλα ο ελληνικός λαός για πέντε χρόνια.

 

Σε υποχωρήσεις του Αλέξη Τσίπρα απέδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, το γεγονός ότι δεν έχει χυθεί ακόμα η καρδάρα που γέμιζε με γάλα ο ελληνικός λαός για πέντε χρόνια.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «στον Ενικό», που διήρκεσε τρεις ώρες, υποστήριξε ότι αν ο κ. Τσίπρας εφάρμοζε τις προεκλογικές του εξαγγελίες για το χρέος, την παύση πληρωμών κλπ, τα οποία «έκανε γαργάρα», η χώρα θα είχε καταστραφεί.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει πολιτικές που βγάζουν κάποιο νόημα, ενώ χαρακτήρισε«παιδική εκδρομή» το mail Χαρδούβελη και ότι «το τραινάκι του τρόμου έρχεται τώρα». 

Όπως είπε, στο mail Χαρδούβελη δεν προβλέπονταν μειώσεις των συντάξεων, πλην των επικουρικών, απλά δεν θα δίνονταν αυξήσεις το 2015 και το 2016. Επίσης, ανέφερε ότι δεν προβλεπόταν αύξηση στον ΦΠΑ (αύξηση στα νησιά ή ενιαίος ΦΠΑ). Όπως ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδεικνύεται, έγινε κυβέρνηση με μια «αλυσίδα ψεμάτων» και εγκατέλειψε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Σχετικά με το ανακοινωθέν του Eurogroup, παρέπεμψε στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, αλλά τόνισε ότι υπάρχει μια σημαντική παράλειψη, αφού δεν αναφέρει τι θα γίνει μετά τον Ιούνιο, πως θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, πως και πότε θα γίνει η διαπραγμάτευση, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η τωρινή διαπραγμάτευση που αφορά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου που λήγει στο τέλος Ιουνίου.

Για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ο κ. Βενιζέλος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα τηρήσει την ίδια στάση που τήρησε και στην περίπτωση του δημοψηφίσματος που είχε εξαγγείλει ο Γιώργος Παπανδρέου το 2011.

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση εμφάνισε το δημοψήφισμα ως απειλή προς τους εταίρους, αλλά αυτοί βγήκαν, όλοι, με πρώτο τον κ. Σόιμπλε και είπαν στον κ. Τσίπρα να το κάνει, αλλά να μην περιμένει αποδέσμευση δόσης πριν τη διεξαγωγή του. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι εταίροι να δεχτούν να τεθεί σε δημοψήφισμα η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν με την ελληνική κυβέρνηση.

Ανέφερε, ακόμη, ότι όποιο κι αν είναι το ερώτημα που θα τεθεί σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα, αυτό θα εκληφθεί ως ερώτημα παραμονής ή αποχώρησης από το ευρώ και έτσι θα το αντιληφθούν οι εταίροι αλλά και οι αγορές.

Έθεσε επίσης το ερώτημα τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας στο δημοψήφισμα, τι θέση θα πάρει. Θα πει ναι, όχι ή τίποτα; Και ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δεν λέει τι θα κάνει διότι έχει εσωκομματικό πρόβλημα, προσθέτοντας ότι υπάρχει και το πρότυπο της ΝΔ και του κ. Καραμανλή στην υπόθεση του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν για το κυπριακό.

Σχετικά με το θέμα της προεδρικής εκλογής, ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Κουβέλη ότι έκανε διπλή διαπραγμάτευση, ταυτόχρονα, με την τότε κυβέρνηση και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας «άδειασε» τον κ. Κουβέλη στο ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και δεν ήταν ο μόνος που «άδειασε».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εκλογή Παυλόπουλου, ανέφερε ότι, όπως όλα δείχνουν, ο κ. Παυλόπουλος ήταν η αρχική και τελική επιλογή του κ. Τσίπρα, προκειμένου να δώσει ένα μήνυμα τεχνητής συναίνεσης και ειδικής σχέσης με τον Κώστα Καραμανλή, κάτι που, όπως είπε, είναι προσβλητικό για τον πρώην πρωθυπουργό, από τον οποίο περιμένει να μιλήσει επί του θέματος.

Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη στο πρώτο μνημόνιο, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, το 2010, είχαν πάθει σοκ αλλά, όπως τόνισε, η άλλη λύση, από το μνημόνιο, θα ήταν η πλήρης κατάρρευση της χώρας, δηλαδή, όπως εκτίμησε, «αυτό που κινδυνεύουμε να πάθουμε τώρα».Τα τότε λάθη, ανέφερε επίσης, δεν συγκρίνονται με αυτό που θα συνέβαινε αν είχαμε χρεοκοπία και ότι με τυχόν επιστροφή στη δραχμή θα είχαμε συνολική καταστροφή της οικονομίας. Η καταστροφή, είπε,«θα ήταν απόλυτη».

Επισήμανε επίσης τη στάση του τότε διοικητή της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος απειλούσε την Ελλάδα ότι «θα τραβούσε τα σωληνάκια», αν ζητούσε παρέμβαση στο χρέος (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι εκείνη την περίοδο, ήταν το ΔΝΤ που είχε προτείνει κούρεμα του ελληνικού χρέους). Το μνημόνιο, συμπλήρωσε, δεν ήταν η αρχή των δεινών και ότι χωρίς τον μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ η χώρα θα ήταν «των Ψαρών η ολόμαυρη ράχη». 

Αναφερόμενος στα του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αποφάσισε να αποχωρήσει από την ηγεσία ανεξάρτητα από το βαθμό ευθύνης του, για να ανανεωθεί η παράταξη και να βοηθήσει τη δημοκρατία να λειτουργεί κανονικά. Το Συνέδριο, πρόσθεσε, θα είναι ανοικτό, «ορθάνοιχτο» και δεν θα γίνουν «κόλπα».

Σε ερώτηση αν θα μπορούσε το Συνέδριο να είναι η αφετηρία για την επανένωση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος απέκλεισε τον Γιώργο Παπανδρέου και μια μικρή ομάδα στελεχών περί τον πρώην πρωθυπουργό, που πλήγωσαν, όπως είπε, την παράταξη. Ευπρόσδεκτοι είναι, πρόσθεσε, οι απλοί ψηφοφόροι του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ακόμα και υποψήφιοι βουλευτές του.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:48