11/08/2020 04:12:46

Κοντά στα δύο δισ. ευρώ το «κενό» του 2015

Κοντά στα δύο δισ. ευρώ το «κενό» του 2015 - Media

 

Καθαρή απόδοση της τάξεως των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να έχουν τα μέτρα που θα επιβάλει η κυβέρνηση μέσα στο 2015 προκειμένου να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 1,2%  -1,5%. Εκεί έχει διαμορφωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο «πήχης» για τη φετινή χρονιά.

Το «βασικό σενάριο» που έχουν τρέξει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι έτσι όπως εκτελείται ο προϋπολογισμός - το τετράμηνο είναι εντός στόχων, αλλά καταγράφονται σοβαρή υστέρηση των φορολογικών εσόδων της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ και υπερσυγκράτηση δαπανών, που άρχισε ήδη να αποτυπώνεται στη στατιστική με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες - η χρονιά θα κλείσει με μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα ή μικρό έλλειμμα.

Αυτό συνεπάγεται ότι, για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%, θα απαιτηθούν μέτρα γύρω στα 2 δισ. ευρώ. 

Έτσι, μέσα στην εβδομάδα, με απώτερο στόχο να καταλήξουμε σε συμφωνία σε έκτακτο Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Μαΐου, θα επιδιωχθεί να κλείσει ο κατάλογος με τα μέτρα άμεσης απόδοσης, ο οποίος θα περιλαμβάνει τους νέους συντελεστές του ΦΠΑ, την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, ενδεχομένως του νέου φόρου διαμονής, αλλά και τη θέσπιση ενός μικρού τέλους επί των τραπεζικών συναλλαγών και ειδικά επί των αναλήψεων. 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.